Když jsem byla ještě pískle a moc jsem nevěděla, co bych v kuchyni a vlastně i se životem, našla jsem kdesi moc dobrý recept na zapečené brambory se sýrovou omáčkou. Tehdá to mělo velký úspěch a s postupem času jsem recept vylepšovala a dováděla k dokonalosti.

Chtělo by se napsat, že nejde o nic zázračného = pár brambor, nějaká smetana a sýr. Jenže když se to připravuje s chutí a láskou k jídlu, vzejde z toho velmi jednoduchá dobrota, která příjemně nakrmí po dlouhém dni v práci, anebo vykouzlí zajímavou přílohu k nějakému dobrému jídlu.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Brambory zapečené se sýrovou omáčkou

Ingredience

Množství: 2 větší porce

6 brambor
1 kysaná smetana
3 lžíce majonézy
100 g sýra s vyšším obsahem tuku (nad 40 % ideál – gouda či uzený sýr dle chuti)
Sůl
Olivový olej
2 stroužky česneku


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 50 minut

Brambory si oloupeme a nakrájíme na kolečka či srpečky. Pečlivě opláchneme vodou a prosušíme v nějaké utěrce – zkušenost praví, že se na nich pak lépe udělá křupavá krustička. Hodíme srpečky do misky a promícháme s cca 2 lžícemi oleje a prosolíme. Hodíme brambory do pekáčku s pečícím papírem a necháme upéct dozlatova v troubě na 220 °C.

Během času, kdy se brambory pečou, si připravíme směs na přelití. Ta vznikne smícháním nastrouhaného sýra, kysané smetany, majonézy a stroužků česneku. Pokud někdo nemá rád chuť kysané smetany, tak se dá směs více podpořit majonézou.

Brambory už chytly zlatavý nádech a je na čase je přelít sýrovou směskou. Ta většinou zezlátne poměrně dost rychle.

Výsledná chuť je dokonalá. Pojí v sobě křupavost upečených brambor a zároveň hezky roztečený sýr.

Ať vám jde roztékání od ruky!