Kuře zapečené s tarhoňou a bramborem
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/kure-zapecene-s-tarhonou-a-bramborem/
Kuřátko zapečené s tarhoňou a bramborami bych bez mrknutí oka označila za jeden z top of eintopf receptů, které ráda zařazuji do svých kulinářských seancí u sporáku.
Vždycky jsem si vážila neuvěřitelné kreativity slovenských bratří a jejich neumdlévající schopnosti vytvořit z poměrně obyčejných věcí neobyčejné delikatesy. Vyrůstajíc tak v prostředí svého slovenského příbuzenstva jsem velmi brzy přišla na to, že s kapkou šarmu a důmyslnosti se dá ze zeleniny jednoduše udělat něco, co chutná jako maso, z masa pak třeba něco, co chutná jako sýr a tak podobně.
Mezi jeden z receptů, který je podle mého názoru velmi originální a pro mnohé kombinací těstovin a brambor neobvyklý, tento fenomén slovenské gastronomie jen dokazuje.
Pro neználky, kteří dumají nad tím, co to tarhoňa znamená jen na vysvětlenou – tarhoňa je taková malá kulatá těstovina, která se dá použít místo nudlí do polévek, nebo jako příloha či jak nám fantazie dovolí.
Ingredience
Množství: 4 velké porce1 celé kuře
200 g těstoviny tarhoňy
4 střední brambory
Sůl
Pepř
Máslo
Kmín
2 stroužky česneku
½ l kuřecího bujonu
Máslo
Postup přípravy
Doba vaření: 80 minut
Celkový čas: 100 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jak tedy na přípravu kuřátka s tarhoňou
Kuřátko vezmeme, pod tekoucí vodou ho opláchneme a něžně ho pochováme a pohoupáme v rukách, než ho nemilosrdně nacpeme do pekáče a upečeme v peci.
Plácneme ho po prdýlce a prosolíme ho ze všech stran a to i pod kůží, kterou opatrně nadzvedneme.
Okmínujeme ho a opepříme (já tam vždy přihazuji ještě nějaká další koření, která mi zrovna přijdou pod ruku a doporučuji stejný postup i vám. Jen bych tedy vynechala skořici, hřebíček a jinak aromatické koření, které by zrovna v této kombinaci nemuselo vést k optimálnímu výsledku).
Mezitím už si necháme roztopit troubu na pěkných 180°C.
Kuřátko už je připravené a je na čase upravit tarhoňu. Úplně nejlepší je tarhoňu osmahnout na másle hezky dozlatova a vsypat ji na dno pekáčku, kde se bude péct společně s kuřetem.
Osolíme dle chuti a přihodíme prolisované stroužky česneku. Mezi takto osmahlou tarhoňu ještě vtěsnáme na kostičky nakrájené brambory a celé to podlejeme kuřecím vývarem nebo jen vodou, když není zbytí.
Na tuto podezřelou směsku pak dáme kuře s máslovou čepičkou a pozvolna pečeme.
Celou tu směs tarhoni a brambor občas zamíchejte a přilejte bujon či vodu, aby se vytvořil aspoň trošku sosík. Zase ale pozor na zběsilé míchání, aby se z brambor nestala kaše a z tarhoni brečka.
Jakmile je kuře opečené (což trvá přibližně hodinu až hodinu a půl), brambory a tarhoňa měkká, servírujeme či jíme přímo z pekáčku.
PS. Pro milovníky rajčat je naprostá paráda na posledních dvacet minut přidat čtvrtky rajčat, které pěkně pustí šťávu a změknou.
Líbí se vám recept ? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: brambory, česnek, kmín, kuřecí, kuřecí bujon, máslo, pepř, sůl, tarhoňa
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.