Kuřátko zapečené s tarhoňou a bramborami bych bez mrknutí oka označila za jeden z top of eintopf receptů, které ráda zařazuji do svých kulinářských seancí u sporáku.

Vždycky jsem si vážila neuvěřitelné kreativity slovenských bratří a jejich neumdlévající schopnosti vytvořit z poměrně obyčejných věcí neobyčejné delikatesy. Vyrůstajíc tak v prostředí svého slovenského příbuzenstva jsem velmi brzy přišla na to, že s kapkou šarmu a důmyslnosti se dá ze zeleniny jednoduše udělat něco, co chutná jako maso, z masa pak třeba něco, co chutná jako sýr a tak podobně.

Mezi jeden z receptů, který je podle mého názoru velmi originální a pro mnohé kombinací těstovin a brambor neobvyklý, tento fenomén slovenské gastronomie jen dokazuje.

Pro neználky, kteří dumají nad tím, co to tarhoňa znamená jen na vysvětlenou – tarhoňa je taková malá kulatá těstovina, která se dá použít místo nudlí do polévek, nebo jako příloha či jak nám fantazie dovolí.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Kuře zapečené s tarhoňou a bramborem

Ingredience

Množství: 4 velké porce

1 celé kuře
200 g těstoviny tarhoňy
4 střední brambory
Sůl
Pepř
Máslo
Kmín
2 stroužky česneku
½ l kuřecího bujonu
Máslo


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 80 minut
Celkový čas: 100 minut

Jak tedy na přípravu kuřátka s tarhoňou

Kuřátko vezmeme, pod tekoucí vodou ho opláchneme a něžně ho pochováme a pohoupáme v rukách, než ho nemilosrdně nacpeme do pekáče a upečeme v peci.

Plácneme ho po prdýlce a prosolíme ho ze všech stran a to i pod kůží, kterou opatrně nadzvedneme.

Okmínujeme ho a opepříme (já tam vždy přihazuji ještě nějaká další koření, která mi zrovna přijdou pod ruku a doporučuji stejný postup i vám. Jen bych tedy vynechala skořici, hřebíček a jinak aromatické koření, které by zrovna v této kombinaci nemuselo vést k optimálnímu výsledku).

Mezitím už si necháme roztopit troubu na pěkných 180°C.

Kuřátko už je připravené a je na čase upravit tarhoňu. Úplně nejlepší je tarhoňu osmahnout na másle hezky dozlatova a vsypat ji na dno pekáčku, kde se bude péct společně s kuřetem.

Osolíme dle chuti a přihodíme prolisované stroužky česneku. Mezi takto osmahlou tarhoňu ještě vtěsnáme na kostičky nakrájené brambory a celé to podlejeme kuřecím vývarem nebo jen vodou, když není zbytí.

Na tuto podezřelou směsku pak dáme kuře s máslovou čepičkou a pozvolna pečeme.

Celou tu směs tarhoni a brambor občas zamíchejte a přilejte bujon či vodu, aby se vytvořil aspoň trošku sosík. Zase ale pozor na zběsilé míchání, aby se z brambor nestala kaše a z tarhoni brečka.

Jakmile je kuře opečené  (což trvá přibližně hodinu až hodinu a půl), brambory a tarhoňa měkká, servírujeme či jíme přímo z pekáčku.

PS. Pro milovníky rajčat je naprostá paráda na posledních dvacet minut přidat čtvrtky rajčat, které pěkně pustí šťávu a změknou.