Velikonoční beránek – nejlepší recept na světě
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/velikonocni-beranek/
Velikonoční beránek je pro mě symbolem Velikonoc. Od moji maminky je samozřejmě ten nejlepší, nejvláčnější a člověk nemá pomalu ani srdce mu říznout do prdýlky, když ho vidí s mašlí kolem krku. Vždycky se ale osmělíme a už ani při odřezávání hlavičky mi není velká hanba.
Ingredience na velikonočního beránka
Množství: 1 celý beránek5 vajec
200 g másla
250 g cukr krupice
300 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
2-3 lžíce mléka
Citrónová kůra
Kandované ovoce
Mandle, rozinky, čokoláda
Hrudka másla na vymazání formy
Hrst dětské krupice na vysypání (nebo polohrubka)
Postup přípravy
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 55 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Samotná příprava těsta na beránka není nijak složitá, naštěstí. Pečení sladkých věcí je pro mě tak nějak jako raketová věda a často mám pocit, že to je lepší předat větším odborníkům.
Ladíme formu
Připravte si nějakou vhodnou formu na beránka a vezměte si ze mě odstrašující příklad.
Příprava a focení receptů se může zdát jako poměrně jednoduchá věc, ale ne ne nee. Hlavně pokud se vám pod nohama nekoordinovaně potácí batole. Chce to přípravu, švih, souhru rukou, nohou a fotografa a ještě jasný plán.
Tudíž je pak poněkud fail, když pár minut před samotnou přípravou velikonočního beránka najednou celou vaší neochvějnou jistotou, že jste nic nepodcenili, otřese fakt, že forma na beránka NENÍ?! Kde je?! Přichází panika a zběsilé hledání. Po beránkovi se slehla zem. Určitě jsem ho pečlivě uklidila na místo, kde bych ho měla jednoduše najít…což je to nejhorší, co může člověk udělat! Protože na takovém místě věc zákonitě NIKDY není. Temné kouty našeho bytu ani sklep beránka nevydaly, takže bylo po žížalkách.
Focení i vaření odloženo a jali jsme se vyprosit u kamarádů formu náhradní. Nakonec se povedlo a my můžeme jet v receptu dál.
Těsto = základ vláčnosti
Roztopte si troubu na 160 – 170°C a pojďme na těsto.
Do mísy si připravte žloutky a rozměklé máslo s cukrem a vyšlehejte z toho pěnu. Z bílků si připravte pevný sníh (mohl by se hodit třeba tenhle super tyčový mixér nebo nadupaný robot, ruku do trouby bych za ně dala. Navíc odběratelé mých emailů na ně mají krásnou slevu!).
Do žloutkové pěny postupně vmíchejte prosetou mouku s práškem do pečiva a přidejte i 2-3 lžíce mléka. Pokud máte rádi ořechy a chcete beránkovi dodat ještě další dimenzi super chuti, můžete část mouky nahradit mletými ořechy. Já jsem nahradila 1/3 tedy 100 g mouky namletými kešu oříšky a výsledek byl výborný.
Do vzniklé směsi žloutkové pěny a mouky pak jemně vmíchejte našlehaný bílek a na konec i kandované ovoce a kousky čokolády. Těsto máme hotové.
Kdo maže, ten klopí
Formu na beránka si vytřete máslem a vysypte ji buď krupičkou nebo strouhankou. Za mě vede varianta vymazat máslem a ne olejem a sypat krupičkou. Velikonoční beránek pak z formy doslova zabečí sám a není problém ho vyndat.
Do formy přelijme (no úplně bych tu konzistenci nenazvala schopnou se přelít, spíš se tak přetéci) těsto a dejme do trouby péct přibližně 40–45 minut. Je potřeba to hlídat a beránek by měl být krásně zlatavý a něžně z formy vypoulený.
Vyndání z formy pomůže to, když přes formu dáte mokrou utěrku a hoch se pomalu ale jistě vyklopí.
Posyp
Jak si můžete všimnout na fotografii, velikonočního beránka nesypu. Přijde mi sám o sobě tak sladký a dobrý a šťavnatý, že mi to přijde zbytečné. Ale pro sladkomilce je možné beránka ještě posypat moučkovým cukrem nebo přelít čokoládou. Kdo jak chce 🙂
Krásné Velikonoce
Pája
PS. Honí vás mlsná nejen o Velikonocích. Mrkněte na další sladké recepty.
Jelikož se tady s panem beránkem pojí poměrně velká dávka cukru, mrkněte na krátké video o tom, jestli jít spíš do hnědého, nebo bílého…anebo vůbec do nějakého.
Líbí se vám recept na velikonočního beránka? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: citronová kůra, čokoláda, cukr, mandle, máslo, mléko, polohrubá mouka, prášek do pečiva, rozinky, vanilkový cukr, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Nějak u tohoto receptu postrádám recept na mazanec
Hezký den, Renáto,
asi jsem neporozuměla komentáři, proč bych měla mít u beránka recept na mazanec. Každopádně recept na mazanec najdete tady.
A Velikonoce mohou začít. Děkuji za super recept na beránka. Škoda, že nejde přiložit foto. Jen mi přijde, že rozpis je dělaný na modernější miniformy, já mám ještě poctivou litinovou (Trochu těsta navíc by to sneslo.). Ale povedlo se. 🙂
Evo moc díky! Já mám taky klasiku litinku a tedy letos se beránkem moc chlubit nemohu, ale jinak do něj těsto pasuje.
Milá Pájo, ač jsem již pradědeček, tak se na hezkou dívenku rád podívám, což jsem tedy ve vašem případě opravdu rád učinil. Tak tedy, nejen že jste pěkná a jistě i milá , navíc obdivuji Váš smysl pro humor a nikdy bych ho nehledal v receptech. Moc Vám fandím a Vaše „víkendové recepty“ mi již chodí do meilu, že ani nevím, mám na to už párvo, kdy jsem se k nim přihlásil. Nenechte se odradit škarohlídy jako je „Mirek“, tak jen houšť !!! Neznám moc žen se smyslem pro humor – tak jste vlastně poklad ! Držím Vám palce !!!! F.K.
Františku, moc Vám děkuji za krásná slova a jídelníčky jsou samozřejmě pro vás, pro každého. 🙂
A nebojte, škarohlídy odfouknu do obláčku, jak by řekla jedna pohádková postavička, když ji někdo nazlobí.
Mějte se krásně, Pája
Já se moc nasmála:-) A na recept se chystám a moc za něj děkuji, zní bozvadně! Děkuju za milé počtení, zasmání a Vaší hezkou fotografii na závěr B-) (toto opravdu psala neznámá osoba, žádná najatá komparzistka:D)
Krásné Velikonoce všem lidem na celé planetě!!! :-)))))))
Ivko díky! Já jsem se moc nesmála, ale chápu. 🙂
Ono je to s těmi beránky a bábovkami vždycky taková loterie na hranici infarktu. Proto si pak člověk toho výsledku asi i víc váží.
A jak Vám chutnal?
Prosím když mám zavírací formu (dvoudílnou), jak moc ji mám asi naplnit? Díky
Klárko, asi s křížkem po funuse, ale píšu sem a snad o pro ostatní.
S tou zavírací formou je to tak, že se naplní prostě až ku okraji té hlubší, pak se přiklopí.
Jak je v těstě prášek do pečiva, tak těsto vyběhne a horní díl zaplní.
Není potřeba se tedy stresovat, že by těsto nevyběhlo, nebojte.
Hlavně je ale potřeba formu opravdu pečlivě vymazat a vysypat a po upečení uvolňovat velmi pomalu (klidně 20–30 minut) pomocí mokré utěrky, kterou je potřeba několikrát vyměnit. Beránek se pak pěkně uvolní.
Hlavně s ním neklepat a nespěchat. Znám to moc dobře, když se to uspěchá, že se nebožátko zlomí nebo pořádně nevyklopí.
Pajo, recept je uzasny, beranek se povedl na jednicku. Recept je skvele napsany a humorny, urcite nedelam naposled, recept preposilam dal. dekuji
Jorgo, moc díky.
Je to prostě beránek šťavnatý miláček. Moc díky.
A zase za rok budeme vesele vyklápět a stresovat se, jestli se vyklopí a tak. 🙂
Ale je to zábavné… A adrenalinové.
Recept nedokonalí. Když
chcete psát román tak jinam.
NedokonalÝ, Mirku. Recept psát nechci a pokud Vás forma receptu uráží, můžete jít jinam Vy. Žijeme ve svobodné době, jídelních blogů mraky. Určitě najdete pro Vás dokonalý recept někde jinde. Hezké Velikonoce.