Jablečno-makový závin
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/jablecno-makovy-zavin/
Jablečno-makový závin (nebo štrůdl chcete-li) je ještě vychytanější verze klasického jablečného závinu. Pokud jste mako milci stejně jako my, tak je tenhle závin naprostou špičkou a už nebudete chtít nikdy jinak.
Ono totiž když přidáte k něčemu už tak dost lahodnému ještě třešničku na dortu – rozumějte mák, výsledek spokojenosti je zaručen. Váš úsměv krom toho bude miliónový 🙂
Ingredience na jablečno-makový závin
Množství: 2 záviny1 listové těsto – lepší je použít chlazené, ne mražené
5 – 6 větších jablek
1 pytlíček skořicového cukru
Hrst nakrájených ořechů – skvělá je směs vlašské, lískové
Hrstička rozinek
Větší hrnek namletého máku
(150 ml mléka)
Moučkový cukr na doslazení
1 vajíčko
Postup přípravy
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 60 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Maková směs
Pokud jste opravdoví gurmáni, připravte si se mnou nejdřív makovou směs. Je to podle mě chutnější, než dát samotný mák k jablkům. Na směs budete potřebovat větší hrnek mletého máku a asi 150ml mléka. Obojí nechte provařit tak, aby směs zhoustla. Přidejte podle chuti cukr a nechte někde chladnout stranou.
Je samozřejmě možné nechat mák neprovařený – je to jen na vás.
Jdeme na závin
Teď budeme pokračovat v zavinování nebo štrůdlování – dle libosti. Z lednice vyndáme listové těsto, aby stačilo změknout a zvláčnět. Listové těsto vám bude stačit na dva záviny.
Očistíme si jablíčka a na struhadle je nahrubo nastrouháme. Přidáme k nim skořicový cukr a ochutnáme (není jablko jako jablko, takže je lepší ochutnat, jestli jsou dostatečně sladká nebo ještě potřebují trochu cukru).
Připravíme si k ruce nasekané ořechy. rozinky a rozmašlujeme vajíčko, abychom pak závin mohli potřít.
Na pomoučenou desku nebo vál si teď rozválejte listové těsto (já nevím, jak vám, ale nikdy se mi to nepodaří rovnoměrně ať tlačím, jak tlačím, nebo netlačím…mám z toho trauma). 2-3 milimetrové těsto je značka ideál.
Rovnoměrně rozložte jablečnou směs – kraje nechte volnější, aby se dobře rolovalo a zakládalo. Na jablka rovnoměrně rozložte i makovou směs a posypte ještě ořechy a rozinkami. Opatrně rolujte a kraje pak zahněte dospod, přitlačte.
Směs potřete vajíčkem a propíchejte vidličkou, aby se listové těsto moc nenafouklo a nepopraskalo.
Pečte ve vyhřáté troubě na 200°C do zezlátnutí.
Podávejte s dobrým čajem, kávou nebo čímkoliv, co máte rádi.
Dobrou chuť a pěkný závin všem.
Paní Čuba
Líbí se vám recept na jablečno-makový závin? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: jablka, lískové ořechy, mák, mléko, moučkový cukr, rozinky, skořicový cukr, vejce, vlašské ořechy
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Už se peče , ale určitě vím , že bude dobrý , protože jsou tam jenom dobrý věci . Čágo
Právě právě. Tam nemůže vzniknout nějaká špatnost. Ať chutná!
Dobrý večer ,
srdečný dík za recept na štrůdlík -udělám -velmi mne láká -dám vědět jak chutnal,
přeji hezký večer a pěknou neděli.
Jiřina.
Dejte vědět 🙂 Doufám, že bude chutnat.