Grilovaný lilek naložený v česneku a oregánuodpočinutý nějakou chvilku, je jako příloha fakt velká paráda. A pokud ho nesníte hned celý na posezení, tak vám vydrží v lednici i do dalšího dne… velké plus.

Dost pravděpodobně to není úplně jídlo pro každého, protože on už sám lilek je taková svérázná postavička z říše zeleniny. Ne každému chutná a je pravda, že když se s ním člověk příliš nedrbe (tj.nenechá ho odpotit, aby ztratil trochu ze své hořkosti), tak to může být až jako pěst na oko. Ale kdo se nebojí a komu lilek chutná, tak pojďme na to!

Postup je velejednoduchý – lilek nakrájejte na asi 2 mm tenká kolečka a pokud nejste líní, nechte ho někde v sítu prosolený odkapat. Pokud patříte do druhé skupiny, jako já, přejděte rovnou ke “grilování”.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Grilovaný lilek v česnekové marinádě

Ingredience

Množství: 4 rozumné zeleninové přílohy

1 lilek
3 stroužky česneku
Pár snítek čerstvého oregána nebo sušené
100 ml dobrého olivového oleje
Sůl


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

 

Já to dělám tak, že na rozpálenou pánev (bez oleje) pokládám kolečka a ta opékám z obou stran. Je potřeba vše opékat spíše na střední teplotu (určitě ne tu nejvyšší), protože jinak sice budete mít opečený lilek, ale uvnitř nedodělaný. A to není  žádná hitparáda. Ogrilovaný či opečený lilek pak skládejte do misky a jednotlivé vrstvy potírejte marinádou, ke které se dostáváme právě teď.

Na marinádu budete potřebovat asi 100 ml dobrého olivového oleje, 3 stroužky drceného česneku, pěkně nakrájené oreganové lístky nebo sušené oregano a sůl dle libosti. Vše smíchejte a úplně ideálně nechte nahřát tak na 40 ⁰C nebo prostě aby to bylo více než vlažné… lépe se pak v marinádě uvolní všechny voňavé komponenty.

Lilek opečen, promazán marinádou a jde se jíst! Popřípadě se jde uležet někam v pokojové teplotě, pokud ho budete konzumovat ještě ten samý den, nebo ho nechte přikrytý potravinářskou folií v lednici, kde vám vydrží do dalšího dne.

Dobré chutnání přeje Pája