Grilovaný lilek v česnekové marinádě
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/salaty/grilovany-lilek-v-cesnekove-marinade/
Grilovaný lilek naložený v česneku a oregánu, odpočinutý nějakou chvilku, v lednici je jako příloha fakt velká paráda. A pokud ho nesníte hned celý na posezení, tak vám vydrží i do dalšího dne…velké plus.
Dost pravděpodobně to není úplně jídlo pro každého, protože on už sám lilek je taková svérázná postavička z říše zeleniny. Ne každému chutná a je pravda, když se s ním člověk příliš nedrbe (tj.nenechá ho odpotit, aby ztratil trochu ze své hořkosti), tak to může být až jako pěst na oko. Ale kdo se nebojí a komu lilek chutná, tak pojďme na to!
Postup je velejednoduchý – lilek nakrájejte na asi 2 mm tenká kolečka a pokud nejste líní, nechte ho někde v sítu prosolený odkapat. Pokud patříte do druhé skupiny jako já, přejděte rovnou ke “grilování”.
Ingredience
Množství: 4 rozumné zeleninové přílohy1 lilek
3 stroužky česneku
Pár snítek čerstvého oregána nebo sušené
100 ml dobrého olivového oleje
Sůl
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Já to dělám tak, že na rozpálenou pánev (bez oleje) pokládám kolečka a ta opékám z obou stran. Je potřeba vše opékat spíše na střední teplotu (určitě ne tu nejvyšší), protože jinak sice budete mít opečený lilek, ale uvnitř nedodělaný. A to není žádná hitparáda. Ogrilovaný či opečený lilek pak skládejte do misky a jednotlivé vrstvy potírejte marinádou, ke které se dostáváme právě teď.
Na marinádu budete potřebovat asi 100 ml dobrého olivového oleje, 3 stroužky drceného česneku, pěkně nakrájené oreganové lístky nebo sušené oregano a sůl dle libosti. Vše smíchejte a úplně ideálně nechte nahřát tak na 40 ⁰C nebo prostě aby to bylo více než vlažné…lépe se v něm pak uvolní všechny voňavé komponenty.
Lilek opečen, promazán marinádou a jde se jíst! Popřípadě se jde uležet někam na pokojové teplotě, pokud ho budete konzumovat ještě ten samý den, nebo ho nechte přikrytý potravinářskou folií v lednici, kde vám vydrží do dalšího dne.
Dobré chutnání přeje paní Čuba
Líbí se vám recept ? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: česnek, lilek, olivový olej, oregano
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.