Smetanové rizoto s cuketou
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/ryzova-jidla/smetanove-rizoto-s-cuketou/
Smetanové rizoto s cuketou je zase jeden z těch receptů, který je jednoduchý na přípravu, zaplácnete si tím bříško a popřípadě vám i zbyde na další den na oběd (pokud také praktikujete úspornou krabičkovou metodu, abyste neutráceli miliony za oběd někde venku). Krom toho se dá použít jako hlavní chod nebo i jako příloha.
Rýži na sto a jeden způsob jsem měla vždycky moc ráda a nedělalo mi problém si hlavně třeba v období vysokoškolských studií udělat kotel rizota a živit se tím další tři dny. To byla značka ideál. Nicméně určitě každý z vás máte v životě dobré kamarády, kteří občas přijdou s nějakou informací, která vám naprosto dramaticky změní život a rozhodně nepotěší. Kamarádi to samozřejmě dělají s dobrým úmyslem (děkuji, Péťo), ale už nedomyslí důsledky svého počínání.
Takže se jednoho dne stalo, že mi byla sdělena pro mě naprosto zdrcující informace o rýži: „Víš, že se rýže začíná už 20 minut po uvaření kazit a do druhého dne je v ní takové množství bakterií, že by se neměla jíst?“ Co si pak s takovou informací počít? Byla jsem zdrcená a dlouho jsem na rýži zanevřela.
Až teprve láska k rýži mě přesvědčila, že to prostě zvládnu! Taky mi dost pomohlo prostudování více zdrojů, které mě uklidnily. Jak? Pokud rýži totiž dobře uskladníte a po konzumaci ji necháte zchladnout a do lednice, tak pár dní vydrží. Ale o tom třeba detailněji příště.
Ingredience na smetanové rizoto s cuketou
Množství: 4 porce hlavního jídla400 g kulatozrnné rýže
800 ml kuřecího (nebo zeleninového) vývaru
cuketa (600 g)
250 ml smetany na vaření
1 cibule
2 lžíce másla
špetka soli
(40 g parmezánu)
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Připravujeme rizoto
Ale tedy jak na smetanové rizoto s cuketou?
Cibulku nakrájenou na kostičky si osmahněte na lžíci másla, a když už začne sklovatět, přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a osmahněte jí přibližně 2-3 minuty.
Přidejte rýži a přidejte bujon tak, aby byla rýže ponořena.
Na mírném ohni pak rýži průběžně promíchávejte a přidávejte zbytek bujonu.
Po deseti minutách postupně také přidávejte smetanu. Vařte, až je rýže měkká. Rizoto vypněte, vmíchněte ještě lžičku másla a servírujte.
Pokud si chcete rizoto ještě vylepšit, nebojte se přidat i parmezán. Je to vynikající.
Vaše Pája
Líbí se vám recept na smetanové rizoto s cuketou? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: cibule, cuketa, kuřecí bujon, máslo, rýže, smetana
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.