Neuvěřitelně vděčným pokrmem jsou bezesporu slané koláče. A takový quiche s pórkem a slaninou patří mezi mé nejoblíbenější a věřím, že i vám zachutná.Pórek koláči dodá příjemnou lehce sladkou chuť a šťavnatost, slaninka pak trošku té masové neřesti a sýr celou krásu tohoto quiche s pórkem a slaninou dovrší.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Quiche s pórkem a slaninou – slaná lahůdka pro každou příležitost

Ingredience quiche s pórkem a slaninou

Množství: 8

Na korpus (forma Ø 25 cm)

150 g špaldové mouky nebo hladké pšeničné
100 g másla
1 x žloutek
30 ml vody
1 špetka soli (3 g)

Na náplň

100 g anglické slaniny
1 x pórek (250 g)
150 g 30% goudy
3 x vejce M
200 ml 12% zakysané smetany
1 špetka pepře (1 g)
1 špetička muškátového oříšku


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 70 minut

Těsto na quiche

Pokud máte obavy z přípravy těst, nemusíte se tu vůbec obávat, protože těsto na quiche zvládnete vypracovat levou zadní a hlavně klidně i jen v ruce.

V misce prohněteme změklé máslo se žloutkem. Zde je opravdu na místě si nechat máslo povolit až do změknutí, protože se pak bude velmi dobře zpracovávat a nebude vás nijak zlobit. Tento základ trošku osolíme a opět promícháme. Já těsto nejradši zpracovávám (čistýma) rukama, protože pak mám pod kontrolou jeho konzistencí a vím, jestli je potřeba více či méně mouky.

K máslovožloutkovému základu začneme přisypávat mouku. Mělo by vám vzniknout těsto na hranici lepivosti. Co to znamená? Nemělo by být příliš tvrdé, ale mělo by pěkně držet pohromadě. Proto je vždy lepší mouku přisypávat postupně.

Pokud by bylo těsto moc lepivé, přidávejte postupně ještě mouku. Klidně jen po špetkách. Pokud by naopak bylo až moc tvrdé, přidávejte po lžičkách vodu.

Náplň do quiche

Anglickou slaninu nakrájíme na kostky, pórek na kolečka a goudu nastrouháme nahrubo.

Zakysanou smetanu promícháme s celými vajíčky a nastrouhanou goudou, lehce opepříme a také přidáme maličké množství muškátového oříšku.

Je nejvyšší čas si nastavit troubu na 190 °C.

Válíme či tlapkáme těsto

Těsto na quiche si necháme povolit při pokojové teplotě a připravíme si formu s pečicím papírem. Jelikož je těsto hodně máslové, není až tak nutné pečicí papír použít, protože se těsto na okraje lepit nebude. Nicméně manipulace s pečicím papírem je snažší, co si budeme povídat. Koláč pak půjde z formy vyndat raz dva a nikde se nepotrhá.

Těsto buď vytlapkáme prsty, nebo jej rozválíme na velikost formy. Počítejte cca se 2–3 cm navíc na okraje. Těsto vložíme do formy a na pár místech ho propícháme vidličkou.

Plníme quiche

Těsto poklademe anglickou slaninou a pórkem. Přelijeme smetanovou směsí a necháme v troubě péct na 190 °C přibližně 30–40 minut. Quiche by měl mít nazlátlou barvu.

Pokud ho nesníte hned ještě za tepla, je skvělý i studený třeba sbalený na výlet nebo jako svačinka či oběd do práce nebo školy.

Recept pochází z Velké obědové bichle, ve které najdete ještě dalších 189 báječných receptů na obědy nejen do krabičky.

Ať vám chutná
Pája