Špenátovo-cuketová fritatta je báječná rychlá večeře nebo třeba i lehký oběd, který vás chuťově naprosto dostane.
Fritatta mě vždycky bavila tím, na kolik způsobů se dá připravit a vždycky z toho vyšlo něco výborného. Pro vás jsem vybrala kombinaci špenátu, cukety a slaniny, která je roky prověřená a milovaná a zvládnete ji levou zadní a pochutnáte si.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Křehká a šťavnatá špenátovo-cuketová fritatta se slaninou

Ingredience na špenátovo-cuketovou fritattu

Množství: 4

4 vejce M (200 g)
50 g libové slaniny
1 hrst čerstvého špenátu (20 g)
1/4 cukety (100 g)
1 hrst parmezánu (30 g)
2 jarní cibulky (60 g)
1 špetka soli (3 g)

1 lžička másla (8 g) – na smažení


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 20 minut

Příprava fritatty je otázkou pár minut, jen je potřeba dbát na pár drobností, aby samotná fritatta byla opravdu dokonalá, šťavnatá a křehká. Všechno si řekneme, nebojte.

Začneme tím, že si připravíme zeleninu – cuketu nakrájíme na menší kostičky, jarní cibulku nakrájíme na plátky a špenát, pokud už není propláchnutý, dobře propláchneme a necháme odkapat.

Slaninu nakrájíme na menší kostičky a můžeme začít smažit.

Do pánve dáme trošku másla, slaninu a necháme 1 minutu restovat. K slanině pak přídáme také cuketu a jarní cibulku a dále smažíme na středním plameni 4–5 minut. Chceme, aby nám cuketa změkla a byla příjemná na skus.

Připravíme si k ruce špenát a rozmícháme si vajíčka.

Jak na vajíčka? Aby byla fritatta opravdu křehká a lahodná, je důležité vajíčka důkladně rozmíchat těsně před smažením. Vmícháme do nich trošku soli a klidně i pepř a mícháme, mícháme, dokud nebude žloutek s bílkem krásně spojený. Do směsi pak přidáme ještě nastrouhaný parmezán. Pokud byste chtěli fritattu ještě nadýchanější, můžete dobře rozmíchat žloutky s parmezánem a solí a zvlášť našlehat bílky, které pak ke žloutkům nakonec vmícháte.

V pánvi se nám smaží cuketa, cibulka a slanina, takže k nim ještě přihodíme špenát, který necháme vlastně jen povolit. Bude to trvat doslova pár sekund.

Do pánve pak přilijeme vajíčka a ještě rychle promícháme, aby se nám suroviny v pánvi pěkně rovnoměrně rozložily a fritattu necháme 2–3 minuty smažit. Pak ji otočíme a opět ještě 1–2 minuty smažíme.

Měla by být na povrchu krásně zlatá.

Nejlepší je cuketovo-špenátová fritatta hned po usmažení, takže na nic nečekejte, dejte na talíř a přidejte třeba i čerstvá rajčátka s bazalkou. Je to lahůdka.

Dobrou chuť vám přeje Pája