Špenátovo-cuketová fritatta je báječná rychlá večeře nebo třeba i lehký oběd, který vás chuťově naprosto dostane.Fritatta mně vždycky bavila tím, na kolik způsobů se dá připravit a vždycky z toho vyšlo něco výborného. Pro vás jsem vybrala kombinaci špenátu, cukety a slaniny, která je roky prověřená a milovaná a zvládnete ji levou zadní a pochutnáte si.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Křehká a šťavnatá špenátovo-cuketová fritatta se slaninou

Ingredience na špenátovo-cuketovou fritattu

Množství: 4

4 vejce M (200 g)
50 g libové slaniny
1 hrst čerstvého špenátu (20 g)
1/4 cukety (100 g)
1 hrst parmezánu (30 g)
2 jarní cibulky (60 g)
1 špetka soli (3 g)

1 lžička másla (8 g) – na smažení


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 20 minut

Příprava fritatty je otázkou pár minut, jen je potřeba dbát na pár drobností, aby samotná fritatta byla opravdu dokonalá, šťavnatá a křehká. Všechno si řekneme, nebojte.

Začneme tím, že si připravíme zeleninu – cuketu nakrájíme na menší kostičky, jarní cibulku nakrájíme na plátky a špenát, pokud už není propláchnutý, dobře propláchneme a necháme odkapat.

Slaninu nakrájíme na menší kostičky a můžeme začít smažit.

Do pánve dáme trošku másla, slaninu a necháme 1 minutu restovat. K slanině pak přídáme také cuketu a jarní cibulku a dále smažíme na středním plameni 4–5 minut. Chceme, aby nám cuketa změkla a byla příjemná na skus.

Připravíme si k ruce špenát a rozmícháme si vajíčka.

Jak na vajíčka? Aby byla fritatta opravdu křehká a lahodná, je důležité vajíčka důkladně rozmíchat těsně před smažením. Vmícháme do nich trošku soli a klidně i pepř a mícháme, mícháme, dokud nebude žloutek s bílkem krásně spojený. Do směsi pak přidáme ještě nastrouhaný parmezán. Pokud byste chtěli fritattu ještě nadýchanější, můžete dobře rozmíchat žloutky s parmezánem a solí a zvlášť našlehat bílky, které pak ke žloutkům nakonec vmícháte.

V pánvi se nám smaží cuketa, cibulka a slanina, takže nim ještě přihodíme špenát, který necháme vlastně jen povolit. Bude trvat doslova pár sekund.

Do pánve pak přilijeme vajíčka a ještě rychle promícháme, aby se nám suroviny v pánvi pěkně rovnoměrně rozložily a fritattu necháme 2–3 minuty smažit. Pak ji otočíme a opět ještě 1–2 minuty smažíme.

Měla by být na povrchu krásně zlatá.

Nejlepší je cuketovo-špenátová fritatta hned po usmažení, takže na nic nečekejte, dejte na talíř a přidejte třeba i čerstvá rajčátka s bazalkou. Je to lahůdka.

Dobrou chuť vám přeje Pája