Křehká a šťavnatá špenátovo-cuketová fritatta se slaninou
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/rychla-jidla/spenatovo-cuketova-fritatta/
Špenátovo-cuketová fritatta je báječná rychlá večeře nebo třeba i lehký oběd, který vás chuťově naprosto dostane.Fritatta mně vždycky bavila tím, na kolik způsobů se dá připravit a vždycky z toho vyšlo něco výborného. Pro vás jsem vybrala kombinaci špenátu, cukety a slaniny, která je roky prověřená a milovaná a zvládnete ji levou zadní a pochutnáte si.
Ingredience na špenátovo-cuketovou fritattu
Množství: 44 vejce M (200 g)
50 g libové slaniny
1 hrst čerstvého špenátu (20 g)
1/4 cukety (100 g)
1 hrst parmezánu (30 g)
2 jarní cibulky (60 g)
1 špetka soli (3 g)
1 lžička másla (8 g) – na smažení
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 20 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Příprava fritatty je otázkou pár minut, jen je potřeba dbát na pár drobností, aby samotná fritatta byla opravdu dokonalá, šťavnatá a křehká. Všechno si řekneme, nebojte.
Začneme tím, že si připravíme zeleninu – cuketu nakrájíme na menší kostičky, jarní cibulku nakrájíme na plátky a špenát, pokud už není propláchnutý, dobře propláchneme a necháme odkapat.
Slaninu nakrájíme na menší kostičky a můžeme začít smažit.
Do pánve dáme trošku másla, slaninu a necháme 1 minutu restovat. K slanině pak přídáme také cuketu a jarní cibulku a dále smažíme na středním plameni 4–5 minut. Chceme, aby nám cuketa změkla a byla příjemná na skus.
Připravíme si k ruce špenát a rozmícháme si vajíčka.
Jak na vajíčka? Aby byla fritatta opravdu křehká a lahodná, je důležité vajíčka důkladně rozmíchat těsně před smažením. Vmícháme do nich trošku soli a klidně i pepř a mícháme, mícháme, dokud nebude žloutek s bílkem krásně spojený. Do směsi pak přidáme ještě nastrouhaný parmezán. Pokud byste chtěli fritattu ještě nadýchanější, můžete dobře rozmíchat žloutky s parmezánem a solí a zvlášť našlehat bílky, které pak ke žloutkům nakonec vmícháte.
V pánvi se nám smaží cuketa, cibulka a slanina, takže nim ještě přihodíme špenát, který necháme vlastně jen povolit. Bude trvat doslova pár sekund.
Do pánve pak přilijeme vajíčka a ještě rychle promícháme, aby se nám suroviny v pánvi pěkně rovnoměrně rozložily a fritattu necháme 2–3 minuty smažit. Pak ji otočíme a opět ještě 1–2 minuty smažíme.
Měla by být na povrchu krásně zlatá.
Nejlepší je cuketovo-špenátová fritatta hned po usmažení, takže na nic nečekejte, dejte na talíř a přidejte třeba i čerstvá rajčátka s bazalkou. Je to lahůdka.
Dobrou chuť vám přeje Pája
Líbí se vám recept na špenátovo-cuketovou fritattu? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: anglická slanina, baby špenát, cuketa, jarní cibulka, parmezán, slanina, špenát, sůl, vajíčka, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.