Slaná granola si pomaloučku ale jistě začíná vyšlapávat cestičku do našich kuchyní. Kdo jste ji ještě nevyzkoušel, je nejvyšší čas, protože je úchvatná.Klasickou granolu jistě asi znáte a mnozí si ji dáváte k snídani. Slaná granola je ale skvělou neotřelou křupavou variantou, která stojí za vyzkoušení. A až připravíte jednu, nic už vás nezastaví v jejím dalším testováním.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Slaná granola

Ingredience na slanou granolu

Množství: 12 porcí

Na marinádu:
120 g olivového oleje
1 lžička medu (8 g)
1 bílek
1 lžíce bylinek (5 g)
1 lžička soli (5 g)
1 špetka pepře (1 g)

Na granolu
150 g ovesných vloček
100 g slunečnicových semínek
70 g celého máku
70 g sezamu (černého)
120 g mix oblíbených ořechů (vlašské, mandle, pekanové, lískové, para, kešu, ..)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 25 minut
Celkový čas: 35 minut

Na co použít slanou granolu

Pokud jste se s ní ještě nesetkali a nevíte si rady s tím, kam ji použit, vězte, že slaná granola má mnohostranné využití. Použít se dá například do salátů, polévek, na chleba nebo třeba jen tak na zobání, když už nevíte co by. Můžete ji také přimíchat do pomazánek nebo s ní posypat dobrý steak. Meze se zde opravdu nekladou.

Jak na slanou granolu?

Příprava granoly obecně není vůbec složitá. Je to záležitost, kterou doma zvládnete levou zadní a ještě si ji můžete ochutit opravdu jen tím, co máte rádi – a teď mluvím jak o slané tak i sladké variantě.

Já jsem pro tento recept zvolila kombinaci ovesných vloček, které zároveň slouží jako pojivo, lepivo a k nim jsem přidala mix ořechů, slunečnicová semínka, černý sezam a také mák, který chuť granoly krásně ozvláštní a opečený skvěle křupe. V míse tyto sypké věci jen promíchejte a jdeme na marinádu.

Pokud byste chtěli mít směs úplně bezlepkovou anebo zažít ještě víc ořechové radosti, vynechte vločky a dejte ještě více ořechů.

Marináda

V misce promíchejte olivový olej, med, sůl, koření (skvělé je provensálské) a také celý bílek. Vznikne emulze, kterou nalijte k sypkému základu a dobře promíchejte.

Pečeme

Troubu si nastavte na 200 °C a plech vystelte pečicím papírem. Na něj pak vysypte směs a rovnoměrně rozprostřete.

Určitě směs alespoň jednou promíchejte, aby se rovnoměrně propekla. Pečeme ji do zezlatnutí a necháváme vychladnout.

Pak už sypeme všude, kde se dá. 🙂

Uskladnit slanou granolu můžete stejně jako jiné sypké věci – v dobře uzavíratelné sklenici či boxu.