Milujete šťavnaté koláče a vyhýbáte se takzvaným dusivkám? Pak si jistojistě zamilujete bezvadné cuketové brownies!

Pokud jste měli někdy obavy, aby brownies byli skutečně šťavnaté a nepřepekli jste je, jsou tyto cuketové brownies vlastně takovou pojistkou, aby k tomu nedošlo. Cuketa je totiž skvělým parťákem, co se zajištění šťavnatosti týká.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Šťavnaté cuketové brownies

Ingredience na cuketové brownies

Množství: 9 dílků

Na brownies

250 g hladké mouky
50 g holandského kakaa (cca 2 vrchovaté lžíce)
1/2 kypřicího prášku
1 špetka soli (2 g)
200 ml oleje
180 g cukru krystal
1 vanilkový cukr
300 g nahrubo nastrouhané cukety
3–5 lžic vody
2 vejce M (100 g)
50 g ořechů dle chuti

Na čokoládovou polevu

100 g moučkového cukru
50 g změklého másla
2 lžíce holandského kakaa
1 lžíce rumu
1 lžička horké vody


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Jak už jsem zmiňovala dříve, zapojení cukety do pečení je rozhodně sázkou na jistotu, že bude koláč, buchta či cokoli dalšího šťavnaté. Proto pokud máte respekt z přípravy brownies, cuketa vám v tomto strachu krásně pomůže, protože to už by muselo být něco, abyste je přepekli a nebyli šťavnaté. 🙂

Připravujeme těsto na brownies

Těsta se také nemusíte vůbec bát. Do mísy dáme všechny sypké částimouku, cukr, kypřicí prášek, kakao, vanilkový cukr a dobře promícháme.

K sypké směsi přidáme celá vejce, olej (nebo máslo), vodu a opět dobře promícháme. Směs bude trošku pevnější, čehož se neděste, protože TEĎ přijde na řadu nahrubo nastrouhaná cuketa. Nezapomeňte ještě přisypat nasekané oříšky. Budou krásně křupat. Výběr nechávám na vás.

Do vymazaného pekáčku (cca 24×24 cm) popřípadě ještě lépe pekáčku s pečicím papírem směs přendáme a pečeme na 180 °C přibližně 30 minut. Jakmile se při zapíchnutí špejličky přestane směs lepit (zapíchněte do středu brownies), je hotovo.

Cuketové brownies nechte chladnout a zatím si můžete připravit čokoládovou polevu. Pokud nechcete totální kalorickou bombu, můžete polevu klidně vynechat a dobře vám bude po těle a na duchu také. Ale… popravdě prostě je to lepší s ní.

Čokoládová poleva

Změklé máslo dobře promíchejte s cukrem, kakaem a troškou ledové vody. Lžičku radši neolizujte, protože riskujete, že si většinu směsi sníte. Radím dobře. 🙂

Směs pak na brownies nanášejte až ve chvíli, kdy je opravdu dobře vychladlé. Nebuďte pitomci jako já, ale to už je zase jiná pohádka.

Brownies s polevou nechte alespoň přijatelně snesitelnou dobu (1 h) odležet v lednici. Pak se na to vrhněte!

Dobrou chuť
Pája

PS. Další sladké recepty najdete v kategorii Sladká huba.