Šťavnaté cuketové brownies
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/cuketove-brownies/
Milujete šťavnaté koláče a vyhýbáte se takzvaným dusivkám? Pak si jistojistě zamilujete bezvadné cuketové brownies!
Pokud jste měli někdy obavy, aby brownies byli skutečně šťavnaté a nepřepekli jste je, jsou tyto cuketové brownies vlastně takovou pojistkou, aby k tomu nedošlo. Cuketa je totiž skvělým parťákem, co se zajištění šťavnatosti týká.
Ingredience na cuketové brownies
Množství: 9 dílkůNa brownies
250 g hladké mouky
50 g holandského kakaa (cca 2 vrchovaté lžíce)
1/2 kypřicího prášku
1 špetka soli (2 g)
200 ml oleje
180 g cukru krystal
1 vanilkový cukr
300 g nahrubo nastrouhané cukety
3–5 lžic vody
2 vejce M (100 g)
50 g ořechů dle chuti
Na čokoládovou polevu
100 g moučkového cukru
50 g změklého másla
2 lžíce holandského kakaa
1 lžíce rumu
1 lžička horké vody
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jak už jsem zmiňovala dříve, zapojení cukety do pečení je rozhodně sázkou na jistotu, že bude koláč, buchta či cokoli dalšího šťavnaté. Proto pokud máte respekt z přípravy brownies, cuketa vám v tomto strachu krásně pomůže, protože to už by muselo být něco, abyste je přepekli a nebyli šťavnaté. 🙂
Připravujeme těsto na brownies
Těsta se také nemusíte vůbec bát. Do mísy dáme všechny sypké části – mouku, cukr, kypřicí prášek, kakao, vanilkový cukr a dobře promícháme.
K sypké směsi přidáme celá vejce, olej (nebo máslo), vodu a opět dobře promícháme. Směs bude trošku pevnější, čehož se neděste, protože TEĎ přijde na řadu nahrubo nastrouhaná cuketa. Nezapomeňte ještě přisypat nasekané oříšky. Budou krásně křupat. Výběr nechávám na vás.
Do vymazaného pekáčku (cca 24×24 cm) popřípadě ještě lépe pekáčku s pečicím papírem směs přendáme a pečeme na 180 °C přibližně 30 minut. Jakmile se při zapíchnutí špejličky přestane směs lepit (zapíchněte do středu brownies), je hotovo.
Cuketové brownies nechte chladnout a zatím si můžete připravit čokoládovou polevu. Pokud nechcete totální kalorickou bombu, můžete polevu klidně vynechat a dobře vám bude po těle a na duchu také. Ale… popravdě prostě je to lepší s ní.
Čokoládová poleva
Změklé máslo dobře promíchejte s cukrem, kakaem a troškou ledové vody. Lžičku radši neolizujte, protože riskujete, že si většinu směsi sníte. Radím dobře. 🙂
Směs pak na brownies nanášejte až ve chvíli, kdy je opravdu dobře vychladlé. Nebuďte pitomci jako já, ale to už je zase jiná pohádka.
Brownies s polevou nechte alespoň přijatelně snesitelnou dobu (1 h) odležet v lednici. Pak se na to vrhněte!
Dobrou chuť
Pája
PS. Další sladké recepty najdete v kategorii Sladká huba.
Líbí se vám recept na cuketové brownies? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: cuketa, cukr, Hladká mouka, holandské kakao, kypřící prášek, máslo, moučkový cukr, olej, ořechy, rum, sůl, vejce, voda
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Určitě má být mouka v ml, když cukr je v gramech? Trochu mě to mate. Děkuji.
Už jsem to opravila a moc děkuji za upozornění.
Pája
Chtěla bych poděkovat za tento skvělýýýý recept ☺. Jenom se po něm zaprášilo. Jednoduchý, rychlý, prostě skvělýýý ☺. Doporučuji všem.
Dobrý den, mám dotaz, je potřeba nastrouhanou cuketu vymačkat anebo se dává do těsta i vyteklá voda z cukety? Děkuji.
Není to potřeba. Samozřejmě pokud by z ní okamžitě tekla voda, je lepší ji odlít, ale paseku nenadělá.
Buchta nám moc chutnala. Je vláčná, ale né mokrá. Máme letos velkou úrodu cuket, tak se recept hodil.