Milujete zeleninové saláty?  Já tedy rozhodně. Někdy ale popravdě už moc nevím, jakou zálivku vymyslet, aby byla chuť salátu nová a jiná. Takže 3x hurá! Zeleninový salát s hořčičnou zálivkou je tady!Hořčičnou zálivku můžete využít vlastně do jakékoli kombinace zeleniny a snad nikdy neuděláte krok špatný směrem. Sama za sebe bych ji ale doporučila do listových salátů – ledového, radicchia, polníčku, hlávkového, dubáčku, roseta nebo romana.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Zeleninový salát s výbornou hořčičnou zálivkou

Ingredience na zeleninový salát s hořčičnou zálivkou

Množství: 4 porce

1 velká hlávka listového salátu dle chuti – doporučuji dubáček nebo roseto
200 g cherry rajčat
1 hrst černých oliv (50 g)

Na hořčičnou zálivku

3 lžíce olivového oleje (60 ml)
1 lžička hořčice (10 g)
1 vrchovatá lžíce třtinového cukru (15 g)
1 lžíce (jablečného) octa (20 ml)
1 špetka soli (5 g)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 10 minut

Nádherný křupavý salát a v něm zálivka, která mu dodá naprosto jiný rozměr – přesně o tom je zeleninový salát s hořčičnou zálivkou.

Sice jde vlastně o naprosto jednoduchou záležitost, ale jak vy, moji drazí čtenáři, víte, v jednoduchosti je krása a právě to jemné, čisté jídlo bývá nejlepší. Takže nebudeme vymýšlet žádné vopičárny, ale půjdeme na to od křupavého salátového lesa a trošku té hořčice.

Salát zvolte podle vašich chuťových preferencí nebo i dostupnosti – nejjednodušeji se dostanete k ledovému, hlávkovému, římskému salátu nebo třeba k polníčku. Vynikající a naprostým pro mě hitem je dubáček nebo také salát roseta – tyto dva saláty jsou křupavé a hlavně chuťově tááák jemné.

Máte salát? Jemně ho opláchneme, vyklepeme z něj vodu nebo ho necháme odkapat v sítku. Mezitím si můžeme připravit zálivku a nakrájet ostatní zeleninu.

Já jsem zvolila cherry rajčátka a také černé olivy. Za mě nejlepší kombinace. Výborně se do salátu také hodí papriky nebo třeba okurka.

Hořčičná zálivka

A teď z zálivce. Do misky dáme olivový olej, cukr, hořčici, sůl a ideálně jablečný ocet a metličkou vymícháme krásnou nazlátlou emulzi.

Mícháme salát

Salát natrháme na menší kousky, vmícháme nakrájená rajčata, olivy a popřípadě i další zeleninu dle chuti a přelijeme hořčičnou zálivkou. Pro milovníky křupavého ještě doporučuji například slanou granolu, opečené křupavé chlebíky nebo třeba i směs oříšků.

Dobrou chuť vám přeje Pája

PS. Další salátovou inspiraci najdete v kategori (Ne)zdravé saláty.