Domácí hummus
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/prilohy-k-jidlu/domaci-hummus/
Jste tým hummus, nebo se mu stále ještě trošku bráníte?Takový domácí hummus s klínky zeleniny nebo třeba tortillami je neskutečnou dobrotou. A na kolik způsobů si ho můžete připravit!Já vám představím recept naprosto nejzákladnější, se kterým můžete vesele pracovat dál a ochucovat ho. Na konci receptu najdete tedy i tipy, jak ho ozvláštnit.
Ingredience na domácí hummus
Množství: 6 porcí400 g cizrna (předvařená) (1 x plechovka = 400 g)
2 lžíce tahini (24 g)
60 ml ledové vody
5 lžic olivového oleje (100 ml)
1 lžička římského kmínu (5 g)
1 lžička červené papriky (5 g)
1 špetka soli (5 g)
2 stroužky česneku (10 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 5 minut
Celkový čas: 10 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Je lepší cizrna předvařená nebo nabobtnalá?
Zde je to především na vašem mlsném jazýčku a trpělivosti. Pokud chcete hummus připravit opravdu super rychle, čapněte již uvařenou sterilovanou cizrnu, kterou před mixováním propláchněte vodou a nechte ji odkapat.
Pokud chcete být více tradiční a vychutnat si echt chuť cizrny, nechte sušenou cizrnu před přípravou alespoň 8 hodin bobtnat v dostatečném množství vody. Poté ji slijte a propláchněte. Vařte ji jednu hodinu, aby změkla. Pak postupujte dále.
Příprava hummusu
Do mixéru tedy vhodíme cizrnu a přidáme většinu olivového oleje, pár lžic ledové vody (opravdu ledové, to je prostě tradice) a všechno koření – papriku, česnek, římský kmín a také tahini a sůl.
Směs by měla být krásně hladká a pokud by se vám zdála příliš hutná, přidejte ještě trošku olivového oleje. A je hotovo!
K hummusu se skvěle hodí na špalíčky nakrájené různé druhy zeleniny – mrkev, řapíkatý celer, okurka. Výborný je také dobrý pita chleba nebo libanonský chléb – obé se dá
již velmi jednoduše koupit v každém supermarketu nebo připravit doma.
Pokud byste chtěli vyzkoušet hummus různých dalších chutí, vyzkoušejte jej třeba:
- s kořením – přidejte čerstvé bylinky – koriandr, bazalku nebo třeba pažitku.
- se sušenými rajčaty – přijdete je buď přímo před mixováním, nebo je jen lehce posekejte a přidejte až do hotové směsi
- promixujte jej společně s červenou řepou
- vyzkoušejte zvláštní chuť kari nebo kurkumy
- přidejte medvědí česnek, pokud je jeho sezona
Ať vám chutná!
Líbí se vám recept na domácí hummus? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií:
- Bezlaktózovky
- Bezlepci
- Naši favoriti
- Pomazánky
- Přílohy jak z výlohy
- Rychlovky na talíři
- Vegano mánie
- Vegetariáni
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.