Kapustové karbanátky
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/kapustove-karbanatky/
Kapustové karbanátky jsou báječnou alternativou pro klasické karbanátky. Kapusta totiž dodá mletému masu naprosto dokonalý šmrnc a na talíř se vám tak dostane něco skvělého a také neskonale zdravého a nabouchaného vitaminy.
Sama vlastně nerozumím tomu, proč se mi na talíř dostávají pomálu, spíše jako velká vzácnost, protože ani příprava není nikterak složitá a chuťově jsou dokonalé.
Ingredience na kapustové karbanátky
Množství: 6 porcí1 menší kapusta (cca 1 kg)
300 g mletého vepřového masa
2 vejce M
2 stroužky česneku (10 g)
1 menší cibule (50 g)
1 špetka pepře (2 g)
1 špetka soli (5 g)
50 ml polotučného mléka
1 rohlík nebo houska (43 g)
1 špetka majoránky (5 g)
Navíc budete potřebovat
strouhanka na obalování
olej na pečení či smažení
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 40 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Připravujeme kapustu
Začneme tím, že si očistíme kapustu od svrchních listů, které jsou často oschlé a chuti by karbanátkům rozhodně nepřidali. Kapustu pak nakrájíme na drobné proužky či kostky a vhodíme je do vařící osolené vody, kde je necháme vařit do změknutí.
Kapustové listy pak slijeme a propláchneme ledovou vodou a necháme je odkapat. Přebytečnou vodu z nich ještě vymačkáme a úplně ideálně je ještě proženeme v mixéru nebo nasekáme najemno.
Do mísy si zatím můžeme připravit na drobné kostičky pokrájené pečivo (rohlík či housku), které necháme chvilku rozmočit společně s mlékem (dá se také použít strouhanka, pokud zrovna pečivo nemáte.
K pečivu pak přidáme vejce, prolisovaný česnek, najemno nakrájenou cibuli, majoránku, mleté maso, sůl, pepř a samozřejmě naši hlavní hvězdu v podobě nasekané kapusty.
Pokud vám cibule nedělá dobře a bolí vás z ní bříško nebo jste nafouklí, doporučuji ji před přidáním do směsi lehce podusit na trošce oleje. Měla by zesklovatět. Bude pak lépe stravitelná.
Celou směs promícháme a rukou tvarujeme karbanátky velikosti dlaně, které ještě něžně poválíme ve strouhance. Zde vřele doporučuji se nedržet zuby nehty jen strouhanky tradiční z bílého pečiva, ale vyzkoušet například kukuřičnou strouhanku, která naprosto božsky křupe.
Péct či smažit?
To je otázka! Zde si sáhněte na srdéčko, zda chcete zdravější či pěkně mastnou variantu. Výsledek jak u pečení nebo smažení je podle mě rovnaký, takže proč tělu trošku neušetřit a karbanátky neupéct v troubě? Kromě toho kapustové karbanátky v troubě se vám nerozpadnou a drží daleko lépe tvar.
Troubu si roztopte na 200 °C a karbanátky dejte na pečicí papír. Jemně je pokapejte olivovým olejem a nechte je péct do zezlátnutí a to přibližně 40 minut. Výsledkem bude krásný lahodný kapustový karbanátek, kterému bude skvěle slušet bramborová kaše nebo brambory obyčejné, vařené.
Pokud se ale přeci jen rozhodnete smažit, tak velmi jednoduše – na pánev dostatek oleje (alespoň 1,5 cm výšky), nechat rozpálit a poté smažit do zezlátnutí.
Dobrou chuť a kapustě zdar!
Pája
Líbí se vám recept na kapustové karbanátky? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: česnek, cibule, hlávková kapusta, houska, majoránka, mleté hovězí, mleté vepřové, pepř, rohlík, strouhanka, sůl, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
A mi z receptu v postupu úplně vypadlo maso. Jako máma se dovtípim ale začínající kuchařka dcera z toho byla v lese
katko, hezký den. Trošku jste mě zmátla, protože v postupu maso zmíněné je. Ale pro jistotu jsem před to ještě dodala slovo mleté, aby to bylo výraznější a tedy jasnější. Mějte se moc hezky, Pája
Ve výpisu surovin je i cibule, ale v receptu se s ní vůbec nepracuje. Má se predsmažit nebo jen nakrájet a dát do směsi?????
Milane, děkuji za upozornění. Text jsem už upravila a cibulka se dává najemno pokrájená do směsi. Popřípadě pokud je pro někoho hůře stravitelná, dá se na chvilku podusit, aby zesklovatěla, poté přidat do směsi. Mějte se krásně a ještě jednou díky. Pája
Tak toto je spravny recept a vidim to hned na pomeru kapusty s masem. Spravny kapustovy karbanatek musi mit jasne prevladajici chut prave te kapusty. Jinak jsme si stvorili karbanatek s prichuti kapusty! Uz je delam pres 30 let dlouho mi trvalo nez jsem se k tomu dokopal. Jenom pro to, ze bylo maso levne neni duvod aby to nemelo spravnou chut pro kterou byl recept stvoren. Oni se sice lepsi zpracuji i obraci na panvi kdyz je masa vice, ale vysledek zato definitivne nestoji. (Na tomto zakladu jsou staveny vsechy recepty na koktaily a ty spravne jsou stare uz 100 let!)
Proč lidem kapustové karbanátky nechutnají? Domnívám se, že je mají/dostali málo dochucené – tahle směs musí být, když ji za syrova ochutnáme, jakoby moc slaná a překořeněná, chuť se vyrovná při tepelné úpravě. Druhá chyba bývá v nadměrném množství přidané máčené žemle nebo strouhanky, případně – což se taky stává – zahušťováním fáše hladkou moukou, která dokáže vyrobit hutný kec a ne karbanátky, kde poznáme maso i kapustu. Docela dobré je také přimlít k syrovému masu kousek uzeného – můžeme tím zužitkovat třeba tučné kousky a měkké kůže z vařeného uzeného kolena. To dělala už moje babička. A vzhledem k tomu, že masokapustová směs není moc soudržná, je možná lepší obalit karbanátky v „dvojobalu“ = zformovat ve strouhance, v rozšlehaných vejcích a opět ve strouhance. Bez obav, obal nebude moc tlustý nebo tvrdý, mám tenhle systém vyzkoušený i na řízcích nebo kuřecích křídlech.
„
Dvojobal je vytecny napad i na pripravu ryby pro deep frying in Fry Daddy a pod. Delam tak Asian Swai catfish a crust will lock in the moisture, so in 3 minutes the fish is done and fully cooked in deep golden color. Lately I have discovered to pan fry split New Yorlk strip steak as a Wiener schnitzel and it is beyond delicious. On a bacon grease with a bit of butter for taste. Try it it may extend your culinary horizon on this special cut. The other day I used a Black Angus top grade strip and was delighted with the result! (Nekde jse preskocil do anglictiny ale snad to projde…..)
kapustové karbenátky se mě moc líbí