Kapustové karbanátky jsou báječnou alternativou pro klasické karbanátky. Kapusta totiž dodá mletému masu naprosto dokonalý šmrnc a na talíř se vám tak dostane něco skvělého a také neskonale zdravého a nabouchaného vitaminy.

Sama vlastně nerozumím tomu, proč se mi na talíř dostávají pomálu, spíše jako velká vzácnost, protože ani příprava není nikterak složitá a chuťově jsou dokonalé.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Kapustové karbanátky

Ingredience na kapustové karbanátky

Množství: 6 porcí

1 menší kapusta (cca 1 kg)
300 g mletého vepřového masa
2 vejce M
2 stroužky česneku (10 g)
1 menší cibule (50 g)
1 špetka pepře (2 g)
1 špetka soli (5 g)
50 ml polotučného mléka
1 rohlík nebo houska (43 g)
1 špetka majoránky (5 g)

Navíc budete potřebovat

strouhanka na obalování
olej na pečení či smažení


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 40 minut

Připravujeme kapustu

Začneme tím, že si očistíme kapustu od svrchních listů, které jsou často oschlé a chuti by karbanátkům rozhodně nepřidali. Kapustu pak nakrájíme na drobné proužky či kostky a vhodíme je do vařící osolené vody, kde je necháme vařit do změknutí.

Kapustové listy pak slijeme a propláchneme ledovou vodou a necháme je odkapat. Přebytečnou vodu z nich ještě vymačkáme a úplně ideálně je ještě proženeme v mixéru nebo nasekáme najemno.

Do mísy si zatím můžeme připravit na drobné kostičky pokrájené pečivo (rohlík či housku), které necháme chvilku rozmočit společně s mlékem (dá se také použít strouhanka, pokud zrovna pečivo nemáte.

K pečivu pak přidáme vejce, prolisovaný česnek, najemno nakrájenou cibuli, majoránku, mleté maso, sůl, pepř a samozřejmě naši hlavní hvězdu v podobě nasekané kapusty.

Pokud vám cibule nedělá dobře a bolí vás z ní bříško nebo jste nafouklí, doporučuji ji před přidáním do směsi lehce podusit na trošce oleje. Měla by zesklovatět. Bude pak lépe stravitelná.

Celou směs promícháme a rukou tvarujeme karbanátky velikosti dlaně, které ještě něžně poválíme ve strouhance. Zde vřele doporučuji se nedržet zuby nehty jen strouhanky tradiční z bílého pečiva, ale vyzkoušet například kukuřičnou strouhanku, která naprosto božsky křupe.

Péct či smažit?

To je otázka! Zde si sáhněte na srdéčko, zda chcete zdravější či pěkně mastnou variantu. Výsledek jak u pečení nebo smažení je podle mě rovnaký, takže proč tělu trošku neušetřit a karbanátky neupéct v troubě? Kromě toho kapustové karbanátky v troubě se vám nerozpadnou a drží daleko lépe tvar.

Troubu si roztopte na 200 °C a karbanátky dejte na pečicí papír. Jemně je pokapejte olivovým olejem a nechte je péct do zezlátnutí a to přibližně 40 minut. Výsledkem bude krásný lahodný kapustový karbanátek, kterému bude skvěle slušet bramborová kaše nebo brambory obyčejné, vařené.

Pokud se ale přeci jen rozhodnete smažit, tak velmi jednoduše – na pánev dostatek oleje (alespoň 1,5 cm výšky), nechat rozpálit a poté smažit do zezlátnutí.

Dobrou chuť a kapustě zdar!
Pája