Celerová pomazánka
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/pomazanky/celerova-pomazanka/
Přiznejte se. Jste pro nebo proti? Celerová pomazánka, řekla bych, takové poměrně ožehavé téma. Mnoho lidí jí nemůže přijít na chuť právě a jen kvůli představě celeru samotného. A to je škoda. Já vám dám recept, který si zamiluje i zarytý odpůrce celeru.Pomazánku z celeru si připravíte doslova za pár minut a vaše chuťové pohárky zaplesají.
Ingredience na celerovou pomazánku
Množství: 4 porce1/2 celeru (200 g)
1 střední mrkev (70 g)
2 lžíce majonézy (40 g)
3 lžíce bílého jogurtu (60 g)
1 stroužek česneku (5 g)
1 špetka soli (5 g)
1 špetka pepře (2 g)
100 g goudy
1 hrst čerstvých bylinek – pažitka, bazalka, petržel (10 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 10 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Co si budeme povídat. Celer má velmi specifickou chuť a vůni, která prostě nemusí sednout každému. Ale! Je to takové vitaminové zlatíčko, které si můžete dopřát během celého roku a není s ním velký problém ho uskladnit. Není náročný. Celer doma chcete! Taky se o něm píše, že je to přirozené afrodisiakum… Kolik takových dárků najdete takhle jednoduše v lednici?
Pokud nevíte, jak na celer, tak je právě celerová pomazánka dobrým způsobem, jak zjistit, že je vlastně moc dobrý.
Celerová pomazánka
Celerovku připravíte naprosto raz dva. Celer a mrkev, opláchneme a na jemném struhadle nastrouháme do mísy. Přidáme majonézu, bílý jogurt a také trošku soli a pepře a přimícháme také čerstvé bylinky, které dodají chuť a hlavně dodají do jinak ne příliš výrazné pomazánky barvu. Přidáme také najemno nastrouhaný sýr – například goudu nebo čedar.
Pomazánku můžeme doladit do kyselejší chuti troškou citronu, popřípadě do chuti více slané majonézou (zde ale pak opatrně se solí).
Pomazánka je hotová. Krásně se hodí na čerstvý chléb nebo celozrnnou housku, bagetku. Pomazánku krásně využijete například na studenou večeři nebo na svačiny. Dalších 190 receptů na svačiny najdete v naší Velké svačinkové bichli.
Dobrou chuť.
Pája
PS. Tipy na další pomazánky najdete v sekci Pomazánky.
Líbí se vám recept na celerovou pomazánku? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Celerovku nám ještě na konci války dělala máma. Tehdy všechny přísady, jako majonéza musela vznikat doma. Něco mezi pomazánkou a salátem jsme vždycky dostali jako přílohu k vajíčku na tvrdo. Začala jsem celrovku znovu dělat svým synům, když se rozhodli, že napříště budou vegetariáni. Pak je to načas přešlo, ale teď už celerovku dělají jejich manželky. Já jsem ji jednou udělala pro setkání kolegů ze zaměstnání a od té doby, když se domlouváme o dalším setkání, vždycky zdůrazňují, abych nezapomněla na celerovku. Majonézu už mohu kupovat hotovou a přidávám také trochu hořčice, nejlépe dijonské. Česnek je dobrý nápad, zkusím to příště. Chlebíčky s celerovkou nahradí složité zdobení a vždycky jí musím dělat víc než bude chlebíčků, aby každý dostal výslužku. Vaše recepty budu sledovat. Díky za iniciativu.
Zuzko, moc děkuji za Vaše slova. Celerovka je velmi specifická a občas mi přijde, že je to takový otloukánek, přitom je to taková lahůdka. Je jí potřeba dát šanci a stane se z ní láska.
Zapomněl jsem na sůl, ale stačila zřejmě z majonézy, Fakt super výsledek – první dílo 62.letého jedlíka. Podívám se i další recepty. Díky moc.
Petře, tak toho si tedy moc vážím. A zrovna celerovka?!