Skvělá křupavá záležitost v podobě cizrnového falafelu je báječnou bezmasou variantou pro dobrý oběd nebo večeři.

Připravit si falafel je velmi snadné a společně s čerstvou zeleninou a dobrým pita chlebem vznikne takové dobrota že budete mít boule za ušima.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Falafel

Ingredience na falafel

Množství: 4 porce

Na falafel:

300 g suché cizrny
1 menší cibule (40 g)
2 stroužky česneku (10 g)
hrst petržele (10 g)
1 lžička římského kmínu (5 g)
špetka soli (5 g)
špetka sody na pečení (5 g)
cca 4 lžíce hladké mouky (60 g)
1 lžíce citronové šťávy (10 ml)

Domácí pita

cca 500 ml oleje na smažení

K doplnění: 

5 lžíce bílého jogurtu s troškou soli
1/2 okurky
1 červená cibule
2 rajčata


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 60 minut
Celkový čas: 70 minut

Je to o cizrně

Pokud si říkáte, že by se dal recept urychlit tím, že byste si cizrnu připravili z plechovky, tak jedno velké pozor. Přiznávám, napoprvé jsem se snažila také takto ošulit origoš recepturu a víte, co se stalo? Všechno letělo do koše, protože se mi kuličky začaly v oleji rozpadat. Takže takto ne!

Suchou cizrnu je tedy potřeba na noc před vařením namočit a poté přibližně hodinu vařit v osolené vodě. Opravdu se to vyplatí a odměnou budou skvělé falafelky.

Směs na falafel

Jakmile je cizrna připravená, je to vlastně velmi rychlé. Do mixéru dáme promixovat nejprve cibuli, česnek, petrželku a římský kmín.

K nim poté přidáme také cizrnu, kterou osolíme a zakapeme citronovou šťávou.

Přidáme kypřicí prášek a mouku. S moukou ale opatrně. Je lepší ji přidávat postupně, aby těsto hezky drželo, ale nemělo zbytečně mnoho mouky.

Z těsta by se měly dát velmi jednoduše tvarovat kuličky, nemělo by hodně lepit a mělo by držet tvar.

Smažíme kuličky

V pánvi nebo rendlíku necháme rozpálit dostatečné množství oleje (tak aby kuličky plavaly celé ponořené). Otestujeme jednu kuličku, zda se nerozpadá a smaží se v pohodě. Pokud by se rozpadala, přidáme ještě trochu mouky.

Pak už smažíme a smažíme. Zlatavě hnědé kuličky odkládáme na kuchyňskou papírovou utěrku, abychom se zbavili přebytečného omastku.

Připravujeme pita chleba s falafelem

Pita chléb si rozřízneme a potřeme ho jogurtem s troškou soli (popř. třeba i utřeným česnekem). Přidáme na tenko nakrájenou cibuli, rajčata a okurky a přidáme kuličky falafelu.

Máme hotovo. Je to vynikající.

Pája