Chřestová polévka ochucená medvědím pestem
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/polevka-je-grunt/chrestova-polevka/
Chřestová polévka ochucená medvědím pestem patří opět do jedinečných jarních receptů, které si zamilujete.
Já osobně mám daleko radši chuť zeleného chřestu (a taky na mě působí veseleji, co si budeme…), ale výbornou polévku také připravíte z chřestu bílého.
Chřest má svou specifickou chuť, která nemusí být pochopitelně pro každého, ale kdo se bojí, nesmí do lesa. A taky vám budou krapet smrdět čůránky, ale to už je prostě občas daň za dobré jídlo. 🙂
Ingredience na chřestovou polévku
Množství: 4 porce500 g zeleného chřestu
1 lžíce másla (25 g)
200 ml smetany na vaření
500 ml vody
špetka soli (5 g)
špetka pepře (2 g)
pesto z medvědího česneku
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Kupujeme chřest
Jestliže chřestová polévka bude vaše chřestové „poprvé“, gratuluji. Super volba.
Ale pojďme si říct, jak by takový pěkný chřest měl vypadat?
V obchodech je často chřest – tedy spíše jeho stonky, zabalen do jakéhosi neprůhledného sáčku, takže vlastně kupujete zajíce v pytli. V sáčku se totiž dobře schová kdejaká plísnička a jiné nešvary, protože nevidíte, jak dobře na tom chřest je.
Proto je vždycky lepší, pokud je to možné, kupovat chřest u kterého si jeho nožky zkontrolovat můžete (např. je jen svázaný gumičkou). Stonek by měl být krásné zeleno–fialový a rozhodně ne dřevnatý či s náznaky bílého nánosu. Od toho ruce pryč a úprk.
Hlavičky chřestu by měly být mile zelené a opět bez různých plísňových dekorací.
Čistíme chřest
Chřest si před vařením pečlivě propláchneme a vezmeme si jednotlivé stonky do ruky a cca 5 cm od konce je ohneme. Ztvrdlé stonky se tak velmi pěkně odlomí a my už chřest nemusíme dále upravovat (olupovat stonek škrabkou).
Jdeme na vaření
Chřestová polévka
Do hrnce si dáme rozpustit máslo, na kterém přibližně 2–3 minuty opečeme na menší kousky pokrájený chřest.
Zalijeme ho dostatkem vody, posolíme a necháme vařit do změknutí, což bude trvat přibližně 5 minut.
Pokud jste estéti a chcete to mít na talíři fakt pěkný, dejte si stranou pár hlaviček chřestu na dozdobení.
Chřest nám změkl, tak teď už vše pěkně dohladka rozmixujeme. Pro totální preciznost můžeme polévku ještě přecedit přes cedník, aby byla opravdu hebká jako dětská prdýlka.
Nakonec přidáme ještě smetanu na vaření a popřípadě dosolíme.
A tady bychom mohli skončit, jenže proč si život trošku neosvěžit?
Ladíme medvědím pestem
Což takhle do polévky přidat ještě trochu medvědího česneku? A to ne jen tak ledajakého, ale v podobě pesta z medvědího česneku? Polévku krásně nakopne a hlavně jeho příprava není nijak složitá. Připravit si ho není žádná složitost a v létě ho v lednici jako když najdete.
Polévka je hotová a pokud máte chuť, tak přidejte ještě opražené chlebové nebo rohlíčkové krutonky.
Vaše Pája
Líbí se vám recept na chřestovou polévku? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: chřest, medvědí česnek, pepř, sůl, voda
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.