Tvarohový koláč
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/tvarohovy-kolac/
Není nic jednoduššího a krásnějšího než lehoučký a výborný tvarohový koláč. Jeho přípravou nezaberete více než deset minut a asi byste měli vědět i to, že i tak rychle se po něm zapráší. 🙂 Tvarohový koláč je podle mě svou jednoduchou přípravou dobrým odrazovým můstkem, pokud se někdy chcete pouštět do cheesecaku, který té pečící péče potřebuje o fous (možná o dva fousy) více.
Ingredience na tvarohový koláč
Množství: 12 porcíNa těsto
180 g hladké mouky
100 g změklého másla
50 g moučkového cukru
1 vejce
najemno nastrouhaná kůra z ½ citronu
Na tvarohovou náplň
500 g plnotučného měkkého tvarohu
180 g smetany na šlehání (min. 31 %)
100 g cukru
40 g vanilkového pudinkového prášku
20 g vanilkového cukru
2 vejce
najemno nastrouhaná kůra z ½ citronu
Postup přípravy
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 40 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Je tohle cheesecake?
Popravdě, je to cheesecaku dost podobné, ale není to cheesecake tak, jak by se měl opravdu poctivě připravovat. Tvarohový koláč je daleko jednodušší na přípravu. Ale chuťově je to vlastně velmi podobné.
Jelikož je příprava velmi rychlá, můžeme rovnou začít s tím, že si troubu nastavíme na 170 °C.
Pracujeme s těstem
Změklé máslo, hladkou mouku, cukr, vejce a nastrouhanou citronovou kůru vypracujeme do tužšího těsta.
Připravíme si formu o průměru 28 cm a tu vyložíme pečicím papírem. Nic se ale nebojte, i bez něj je úspěch zaručen. Těsto obsahuje dostatek másla, takže se dramaticky nepřilepí.
Do formy pak vypracované těsto dlaněmi vytlapkáme až do krajů a uděláme i lehká 1–2 cm vysoký okraj.
Těsto můžete i vyválet na cca 1 cm. V tom případě je ale lepší jej nechat ztuhnout v lednici cca hodinu, pak ho vyndat ven, nechat povolit, aby se dobře válelo… Ale co vám budu povídat, to je hodně zdlouhavé. A na sladké člověk nerad čeká. 🙂
Tvarohová náplń
Tvaroh, vejce, pudink, cukr a citronovou kůru si poctivě promícháme v míse.
Šlehačku vyšleháme do tuhé podoby. Vyzkoušíme zvednutím nad hlavu. Pokud odpadne, máte zničené vlasy a nešlehali jste dostatečně dlouho. Ale to se určitě nestane.
Šlehačku pak opatrně vmícháme k tvarohové směsi.
Náplň je hotová, takže šup s tím na těsto a hurá do trouby.
Pečeme
Tvarohový koláč pečeme cca 40 minut, dokud se na něm nevytvoří zlatavá krusta. Jeho střed by měl lehce pružit.
Jakmile je koláč hotový, zkuste ještě vydržet a nechte ho vychladnout. Pak bude naprosto nejlepší.
Pokud chcete, můžete ho ještě pocukrovat moučkovým cukrem (ale je i tak dost sladký) a dozdobit čerstvým ovocem.
Dobrou chuť
Pája
PS. Milujete tvaroh? Co zkusit třeba tvarožník?
Líbí se vám recept na tvarohový koláč? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: citronová kůra, cukr, Hladká mouka, máslo, moučkový cukr, smetana na šlehání, tvaroh, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Ahoj..
Koláč je právě v troubě.. Jak dlouho pečeme pokud jsem na nápln dala borůvky s mangem? Tvarohové náplně je docela silná vrstva.
Hezký den, Jano. Pekla bych klidně o 10-15 minut déle a zkusila bych špejličkou, jestli je směs zapečená. Neměla by se příliš lepit. A budu moc ráda, když dáte vědět, jak se koláč povedl. Kombinace borůvky mango zní skvěle.