Květákový mozeček není úplně sexy jídlo na první dobrou. Co si budeme nalhávat. Ale když mu dáte šanci a zakousnete se do ještě trochu křupajícího květáku promíchaného s vejcem a přikousnete třeba čerstvou bramboru, tak si vás tento pokrm omotá kolem mozečku.

Variant, jak květák jako mozeček připravit je nepřeberná škála – někdo přidává uzeninu, sýr, tofu, anglickou slaninu nebo prostě co doma najde, ale já mám ráda jednoduchou klasiku bez masa a jiných pimprlátek.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Květákový mozeček

Ingredience na květákový mozeček

Množství: 4 porce

1 kg květáku
6 vajec
1 cibule
200 ml smetany na vaření
Špetka soli
Špetka pepře
2 lžíce másla (50 g)

Brambory ku přiložení (cca 1 kg)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Jdeme květákovat

Pokud byste na pánev vhodili ještě neuvařený květák, pravděpodobně byste neplesali nadšením z konečného výsledku. Pravda je totiž taková, že květák je potřeba rozdělat na menší růžičky, propláchnout a nechat změknout.

Je tedy potřeba ho uvařit buď v horké osolené vodě a to do změknutí (dle libosti), nebo (a to je trošku šetrnější varianta k živinám v květákovi) ho nechat změknout v páře. Je to zdlouhavější, zašpiníte tím pařící sítko (bože jak já to nemám ráda ho čistit) a ještě se to špatně vyndavá a spousta toho v sítku zbude.

Květák nechte vařit či pařit do požadované křupavosti či úplné měkkosti. Jak poznáte, že je květák podle vašeho gusta? No prostě jednoduše vytáhnete jednu růžičku a ochutnáte. 🙂

Mícháme

Teď už to půjde raz, dva šup a sem.

Do hrnku si rozklepněte vajíčka, posolte je, popepřete a promíchejte pěkně se smetanou. Je smetana zbytečnost? Podle mě rozhodně ne. Vajíčka jsou pak vláčnější – což se mi osvědčilo i při přípravě míchaných vajíček.

Na pánev dejte rozpustit máslo a přidejte k ní na kostky nakrájenou cibuli. Nechte na mírném ohni zesklovatět. Cibulku máme a jdeme míchat.

Do pánve přidejte předvařený květák a vlijte vejce. Dobře promíchejte a nechte vařit cca 1 minutu – vajíčka chceme mít vláčná a křehká, takže žádné desetiminutové šílenosti na plném plameni. To by vajíčka dostala pěkně na zadek. Květákový mozeček úplně ideálně přendejte do jiné nádoby, aby se vajíčka dál nevařila a hned servírujte.

Mozeček servírujte s dobrými bramborami nebo jen tak s chlebem.

Dobrou chuť
Pája

Chcete vyzkoušet podobné vegetariánské recepty? Mrkněte do sekce vegetariáni.