Karbanátky jsou takovou klasikou, se kterou moc trápení není a setkáte se s ní v různých obdobách po celém světě. Mám pro vás recept na skvělé domácí karbanátky, kterou zvládnete levou zadní za chvilku.

Nedávno jsem si tak říkala, odkud vlastně to slovo karbanátek přišlo a co znamené. Pokud vás to zajímá, čtěte dál. Pokud nechcete být obohaceni troškou té internetové moudrosi, pokračujte na recept. 

První hledání po původu karbanátku směřovalo do Maďarka a to k odkazu slova karban, tedy ke karetní hře…no pravděpodobně je karbaníci používali místo žetonů, stejně jako se to dnes dělá například u pokeru. Následovala Itálie, která si také původ slova karbanátek přivlastňuje a odvozuje ho od karbonu, tedy uhlí. Německo se za tím moc neloudalo a karbanátek si také přivlastňuje. Ať je to, jak je to, karbanátek se těší velké popularitě jak u místních, tak i za mořem a kdo karbanátek ještě nikdy nezkusil, jako kdyby nežil (nebo minimálně karbanátek necítil někde na zájezdu v autobuse, kdy se rozlinul typický karbanátkový odér…).

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Skvělé domácí karbanátky

Ingredience na domácí karbanátky

Množství: 4 porce

400 g mletého vepřového plecka
400 g mletého hovězího krku
1 vejce
1 starší houska
50 ml vody nebo mléka
1 lžíce majoránky
Špetka soli
1/2 cibule
2 stroužky česneku

 


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Půvab karbanátku spočívá v jeho jednoduchosti a chutnosti.

Je to o mase

Základem je dobré mleté maso. Já jedu na poměr 50/50 tedy vepřového/hovězího. Pro klasické karbanátky mi to přijde jako ideální. Maso je šťavnaté, ale ne přetučnělé.

Mícháme

Do mletého masa přidejte rozmáčenou housku nebo namočenou strouhanku v mléce či vodě.

Dochuťte nastrouhaným česnekem, vajíčkem, solí, majoránkou a přidáte osmahlou cibulku na kostky, nebo pokud se vám nechce smažit, jde i syrová.

Karboše pak tvarujte do kuliček asi o velikosti mojí dlaně (nebo vaší). 🙂

Někdo karbanátky ještě obaluje ve strouhance, což jim dodá ještě další stupínek křupavosti. Já nicméně strouhanku vynechávám a karbanátky smažím na oleji přímo jen vytvarované.

Nejlepší jsou domácí karbanátky s vařeným bramborem nebo kaší.

Karbanu zdar!

Mrkněte se na další recepty z mletého masa.