Není asi nic snadnějšího a zároveň rychlejšího, než jsou křupavé zeleninové hranolky z trouby. Jestliže se totiž občas taky orosíte při myšlence, co rychle připravit a pochutnat si, je toto jasná volba.Křupavé zeleninové hranolky z trouby jsou také skvělým příkladem toho, jak zlikvidovat zbytky z lednice a přitom se dobře najíst. Kousek mrkve, troška petržele, nějaká ta řepa nebo třeba kousek květáku či kapusty s troškou oleje a soli dokážou při zapečení doslova zázraky. Jdeme na to.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Křupavé zeleninové hranolky z trouby

Ingredience na křupavé zeleninové hranolky z trouby

Množství: 4

Základní směs
4 mrkve (400 g)
2 petržele (200 g)
2 celé řepy (400 g)

+ cokoli dalšího
1/2 květáku (400 g)
1/4 kapusty (200 g)

1 špetka soli (3 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 lžíce italských bylinek (10 g)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 25 minut
Celkový čas: 35 minut

Jakou zeleninu na hranolky (ne)vybrat?

Hodilo by se napsat, že jde zpracovat vlastně téměř jakákoli zelenina, která už by potřebovala nějakou tu péči. Nejčastěji se v domácnostech vyskytují přebytečné mrkve, petržele, celery, které jsou pro přípravu hranolek vlastně ideální. Vynikající je ale také řepa, která svou chutí dokáže překvapit i zarputilého odmítače těchto červených krasavic. Abychom měli výčet hranolkových hvězd kompletní, nesmíme zapomenout na dýni (hokaido nebo i máslovku) a také cuketu.

Když bychom trošku ukročili od představy hranolek jakožto podlouhlých štíhlých křupavých kousků, výborně se také hodí třeba zbytky květáků, které se dají rozdělit na menší růžičky a také opéct. Naprosto vynikající je pak i kapusta, kterou možná spíše znáte v podobě kapustových chipsů rozdělených na jednotlivé listy, ale i v podobě silnějších proužků je úplně bohová.

Co se na přípravu hranolek nehodí? Ve zkratce – cokoli příliš měkkého a vodnatého. Skvělým příkladem jsou rajčata, která sama o sobě zapečená jsou naprostým skvostem, ale nikdy z nich nevytvoříte rozumnou křupavou hranolku.

Připravujeme zeleninu

Protože našim cílem jsou křupavé zeleninové hranolky z trouby, bude potřeba se zelenině trošku víc pověnovat, než ji jen oškrábat a omýt. Ale začneme už teď tím, že si troubu roztopíme na 180 °C.

Ale nebojte, není to složité. Zeleninu tedy očistíme, opláchneme a nakrájíme na příjemně široké a hlavně dlouhé hranolky (cca 1×1 cm je ideální). Zeleninu pak ještě dobře propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

Po okapáni si vše přendáme na utěrku (bacha, řepa zákeřně barví) a dobře vysušíme.

Kořeníme

Zeleninu okořeníme oblíbenými bylinkami (italské jsou klasika a rozhodně nezklamou), osolíme a přidáme olivový olej. Vše dobře promícháme, aby se olej dostal opravdu na každou hranolku. Za mě jako nejlepší míchací nástroj nominuji ruce.

Vše přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme péct v troubě přibližně 15 minut.

Hranolky by měly začít lehce zlátnout a v průběhu je můžeme opatrně obrátit.

Na posledních 5 minut pak ideálně ještě zvýšíme teplotu na 200 °C a pokud máte gril, tak zapneme horní gril v troubě. Hranolky se nám ještě krásně dozlatí.

Pak už jen podáváme s nějakým dobrým, například česnekovým, dipem.

Je to neskutečně jednoduché, rychlé a hlavně dobré!

Dobrou chuť
Pája

PS: Hledáte další inspiraci pro přílohy? Mrkněte do naší kategorie Přílohy jak z výlohy.