Křupavé zeleninové hranolky z trouby
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/prilohy-k-jidlu/zeleninove-hranolky/
Není asi nic snadnějšího a zároveň rychlejšího, než jsou křupavé zeleninové hranolky z trouby. Jestliže se totiž občas taky orosíte při myšlence, co rychle připravit a pochutnat si, je toto jasná volba.Křupavé zeleninové hranolky z trouby jsou také skvělým příkladem toho, jak zlikvidovat zbytky z lednice a přitom se dobře najíst. Kousek mrkve, troška petržele, nějaká ta řepa nebo třeba kousek květáku či kapusty s troškou oleje a soli dokážou při zapečení doslova zázraky. Jdeme na to.
Ingredience na křupavé zeleninové hranolky z trouby
Množství: 4Základní směs
4 mrkve (400 g)
2 petržele (200 g)
2 celé řepy (400 g)
+ cokoli dalšího
1/2 květáku (400 g)
1/4 kapusty (200 g)
1 špetka soli (3 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 lžíce italských bylinek (10 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 25 minut
Celkový čas: 35 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jakou zeleninu na hranolky (ne)vybrat?
Hodilo by se napsat, že jde zpracovat vlastně téměř jakákoli zelenina, která už by potřebovala nějakou tu péči. Nejčastěji se v domácnostech vyskytují přebytečné mrkve, petržele, celery, které jsou pro přípravu hranolek vlastně ideální. Vynikající je ale také řepa, která svou chutí dokáže překvapit i zarputilého odmítače těchto červených krasavic. Abychom měli výčet hranolkových hvězd kompletní, nesmíme zapomenout na dýni (hokaido nebo i máslovku) a také cuketu.
Když bychom trošku ukročili od představy hranolek jakožto podlouhlých štíhlých křupavých kousků, výborně se také hodí třeba zbytky květáků, které se dají rozdělit na menší růžičky a také opéct. Naprosto vynikající je pak i kapusta, kterou možná spíše znáte v podobě kapustových chipsů rozdělených na jednotlivé listy, ale i v podobě silnějších proužků je úplně bohová.
Co se na přípravu hranolek nehodí? Ve zkratce – cokoli příliš měkkého a vodnatého. Skvělým příkladem jsou rajčata, která sama o sobě zapečená jsou naprostým skvostem, ale nikdy z nich nevytvoříte rozumnou křupavou hranolku.
Připravujeme zeleninu
Protože našim cílem jsou křupavé zeleninové hranolky z trouby, bude potřeba se zelenině trošku víc pověnovat, než ji jen oškrábat a omýt. Ale začneme už teď tím, že si troubu roztopíme na 180 °C.
Ale nebojte, není to složité. Zeleninu tedy očistíme, opláchneme a nakrájíme na příjemně široké a hlavně dlouhé hranolky (cca 1×1 cm je ideální). Zeleninu pak ještě dobře propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
Po okapáni si vše přendáme na utěrku (bacha, řepa zákeřně barví) a dobře vysušíme.
Kořeníme
Zeleninu okořeníme oblíbenými bylinkami (italské jsou klasika a rozhodně nezklamou), osolíme a přidáme olivový olej. Vše dobře promícháme, aby se olej dostal opravdu na každou hranolku. Za mě jako nejlepší míchací nástroj nominuji ruce.
Vše přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme péct v troubě přibližně 15 minut.
Hranolky by měly začít lehce zlátnout a v průběhu je můžeme opatrně obrátit.
Na posledních 5 minut pak ideálně ještě zvýšíme teplotu na 200 °C a pokud máte gril, tak zapneme horní gril v troubě. Hranolky se nám ještě krásně dozlatí.
Pak už jen podáváme s nějakým dobrým, například česnekovým, dipem.
Je to neskutečně jednoduché, rychlé a hlavně dobré!
Dobrou chuť
Pája
PS: Hledáte další inspiraci pro přílohy? Mrkněte do naší kategorie Přílohy jak z výlohy.
Líbí se vám recept na křupavé zeleninové hranolky z trouby? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: brokolice, hlávková kapusta, italské bylinky, květák, mrkev, olivový olej, petržel, řepa, růžičková kapusta, sůl
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.