Polská kuchyně rozhodně stojí za hřích. O tom jsem vám ostatně psala v našem Jak se najíte v Polsku. A žurek, tento polský národní klenot je naprosto vynikající.

U nás známe krkonošské kyselo, které také staví na zákvasu. Nicméně žurek je chuťově ještě trošku odlišný a s každou lžickou si jej zamilujete.


Pokud stejně jako my milujete polévky, rozhodně vám doma nesmí chybět naše Velká polévková bichle se 190 recepty na tradiční, ale i méně známé polévky.


Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Polská polévka žurek

Ingredience na žurek

Množství: 4 porce

Na zákvas

100 g žitné celozrnné mouky
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
300 ml voda

Na polévku
100 g bílé klobásy
50 g anglické slaniny
300 g brambor
1 stroužek česneku (5 g)
1 hrst sušených hub (10 g)
¼ cibule (25 g)
1 lžička majoránky (2 g)
1 bobkový list
5 celých pepřů
1 malá špetka soli (3 g)
1 l zeleninového vývaru
100 ml zakysané smetany 12%
4 vejce M


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Ke kyselu ale také právě k žurku se podle mě člověk prostě musí projíst. Příjemně nakyslá chuť kvásku nemusí být na první ochutnání každému po chuti. Dejte ale tomuto pokrmu druhou, třetí, čtvrtou šanci a poznáte, jak je tato chuť vynikající a příjemná.

Zakládáme zákvas neboli žurek

Abychom docílili skutečně autentického zákvasu neboli žurku, připravíme si ho doma… A tím se nám doba přípravy sice prodlouží o celé tři dny, ale rozhodně to stojí za to. Kvásek má příjemně kořeněnou chuť, která společně s klobáskou a slaninou vlastně nemůže dopadnout jinak než úspěchem.

Založit si kvásek na žurek není složité. Určitě doporučuji ho neošulit a nechat mu čas. Odmění se vám totiž skvělou chutí a polévka bude naprosto boží.

Do čisté zavařovačky dáme žitnou mouku, očištěný česnek, bobkový list a zalijeme vychlazenou převařenou vodou. Směs promícháme a dobře uzavřeme. Dáme někam na příjemně teplé místo a za tři dny se vrátíme. Kvásek se oddělí od koření a měl by mít jemně nasládlou vůni.

Zakládáme polévku

Než začneme se samotnou přípravou polévky, necháme si ještě v dostatečném množství vody nabobtnat sušené houby (dejte tomu alespoň půl hodinky). Pokud máme houby čerstvé, můžeme tento krok směle přeskočit.

V hrnci rozehřejeme olej, na kterém orestujeme na drobné kostičky nakrájenou cibulku. Necháme ji zesklovatět, a pak ji osolíme a přidáme na kostičky nakrájené brambory, houby a také na kostičky nakrájenou slaninu a na kolečka nakrájenou klobásku.

Dochutíme bobkovým listem, pepřem a necháme 20 minut vařit, než brambory změknou.

Do polévky nakonec přidáme žurek (kvásek), a to přes sítko, aby byl opravdu jemný. Dobře ho v polévce rozmícháme a ještě jej necháme 10 minut vařit. Polévku krásně zahustí.

Nakonec polévku zjemníme smetanou a podáváme společně s vajíčkem uvařeným natvrdo.

Dobrou chuť
Pája