Polská polévka žurek
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/polevka-je-grunt/zurek/
Polská kuchyně rozhodně stojí za hřích. O tom jsem vám ostatně psala v našem Jak se najíte v Polsku. A žurek, tento polský národní klenot je naprosto vynikající.
U nás známe krkonošské kyselo, které také staví na zákvasu. Nicméně žurek je chuťově ještě trošku odlišný a s každou lžickou si jej zamilujete.
Pokud stejně jako my milujete polévky, rozhodně vám doma nesmí chybět naše Velká polévková bichle se 190 recepty na tradiční, ale i méně známé polévky.


Ingredience na žurek
Množství: 4 porceNa zákvas
100 g žitné celozrnné mouky
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
300 ml voda
Na polévku
100 g bílé klobásy
50 g anglické slaniny
300 g brambor
1 stroužek česneku (5 g)
1 hrst sušených hub (10 g)
¼ cibule (25 g)
1 lžička majoránky (2 g)
1 bobkový list
5 celých pepřů
1 malá špetka soli (3 g)
1 l zeleninového vývaru
100 ml zakysané smetany 12%
4 vejce M
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Ke kyselu ale také právě k žurku se podle mě člověk prostě musí projíst. Příjemně nakyslá chuť kvásku nemusí být na první ochutnání každému po chuti. Dejte ale tomuto pokrmu druhou, třetí, čtvrtou šanci a poznáte, jak je tato chuť vynikající a příjemná.
Zakládáme zákvas neboli žurek
Abychom docílili skutečně autentického zákvasu neboli žurku, připravíme si ho doma… A tím se nám doba přípravy sice prodlouží o celé tři dny, ale rozhodně to stojí za to. Kvásek má příjemně kořeněnou chuť, která společně s klobáskou a slaninou vlastně nemůže dopadnout jinak než úspěchem.
Založit si kvásek na žurek není složité. Určitě doporučuji ho neošulit a nechat mu čas. Odmění se vám totiž skvělou chutí a polévka bude naprosto boží.
Do čisté zavařovačky dáme žitnou mouku, očištěný česnek, bobkový list a zalijeme vychlazenou převařenou vodou. Směs promícháme a dobře uzavřeme. Dáme někam na příjemně teplé místo a za tři dny se vrátíme. Kvásek se oddělí od koření a měl by mít jemně nasládlou vůni.
Zakládáme polévku
Než začneme se samotnou přípravou polévky, necháme si ještě v dostatečném množství vody nabobtnat sušené houby (dejte tomu alespoň půl hodinky). Pokud máme houby čerstvé, můžeme tento krok směle přeskočit.
V hrnci rozehřejeme olej, na kterém orestujeme na drobné kostičky nakrájenou cibulku. Necháme ji zesklovatět, a pak ji osolíme a přidáme na kostičky nakrájené brambory, houby a také na kostičky nakrájenou slaninu a na kolečka nakrájenou klobásku.
Dochutíme bobkovým listem, pepřem a necháme 20 minut vařit, než brambory změknou.
Do polévky nakonec přidáme žurek (kvásek), a to přes sítko, aby byl opravdu jemný. Dobře ho v polévce rozmícháme a ještě jej necháme 10 minut vařit. Polévku krásně zahustí.
Nakonec polévku zjemníme smetanou a podáváme společně s vajíčkem uvařeným natvrdo.
Dobrou chuť
Pája
Líbí se vám recept na žurek? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: anglická slanina, bílá klobása, bobkový list, brambory, česnek, cibule, houby, kysaná smetana, olivový olej, pepř, sůl, vejce, voda, vývar, žitná mouka