Polská kuchyně rozhodně stojí za hřích. O tom jsem vám ostatně psala v našem Jak se najíte v Polsku. A žurek, tento polský národní klenot je naprosto vynikající.

U nás známe krkonošské kyselo, které také staví na zákvasu. Nicméně žurek je chuťově ještě trošku odlišný a s každou lžickou si jej zamilujete.


Pokud stejně jako my milujete polévky, rozhodně vám doma nesmí chybět naše Velká polévková bichle se 190 recepty na tradiční, ale i méně známé polévky.


Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Polská polévka žurek

Ingredience na žurek

Množství: 4 porce

Na zákvas

100 g žitné celozrnné mouky
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
300 ml voda

Na polévku
100 g bílé klobásy
50 g anglické slaniny
300 g brambor
1 stroužek česneku (5 g)
1 hrst sušených hub (10 g)
¼ cibule (25 g)
1 lžička majoránky (2 g)
1 bobkový list
5 celých pepřů
1 malá špetka soli (3 g)
1 l zeleninového vývaru
100 ml zakysané smetany 12%
4 vejce M


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Mám pro vás 20 svačinových receptů ZDARMA!
Stáhněte si ukázku z naší Velké svačinkové bichle.

Stáhnout 20 receptů ZDARMA

Tuto naší první kuchařku si pořídilo již přes 30 000 lidí!

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Ke kyselu ale také právě k žurku se podle mě člověk prostě musí projíst. Příjemně nakyslá chuť kvásku nemusí být na první ochutnání každému po chuti. Dejte ale tomuto pokrmu druhou, třetí, čtvrtou šanci a poznáte, jak je tato chuť vynikající a příjemná.

Zakládáme zákvas neboli žurek

Abychom docílili skutečně autentického zákvasu neboli žurku, připravíme si ho doma… A tím se nám doba přípravy sice prodlouží o celé tři dny, ale rozhodně to stojí za to. Kvásek má příjemně kořeněnou chuť, která společně s klobáskou a slaninou vlastně nemůže dopadnout jinak než úspěchem.

Založit si kvásek na žurek není složité. Určitě doporučuji ho neošulit a nechat mu čas. Odmění se vám totiž skvělou chutí a polévka bude naprosto boží.

Do čisté zavařovačky dáme žitnou mouku, očištěný česnek, bobkový list a zalijeme vychlazenou převařenou vodou. Směs promícháme a dobře uzavřeme. Dáme někam na příjemně teplé místo a za tři dny se vrátíme. Kvásek se oddělí od koření a měl by mít jemně nasládlou vůni.

Zakládáme polévku

Než začneme se samotnou přípravou polévky, necháme si ještě v dostatečném množství vody nabobtnat sušené houby (dejte tomu alespoň půl hodinky). Pokud máme houby čerstvé, můžeme tento krok směle přeskočit.

V hrnci rozehřejeme olej, na kterém orestujeme na drobné kostičky nakrájenou cibulku. Necháme ji zesklovatět, a pak ji osolíme a přidáme na kostičky nakrájené brambory, houby a také na kostičky nakrájenou slaninu a na kolečka nakrájenou klobásku.

Dochutíme bobkovým listem, pepřem a necháme 20 minut vařit, než brambory změknou.

Do polévky nakonec přidáme žurek (kvásek), a to přes sítko, aby byl opravdu jemný. Dobře ho v polévce rozmícháme a ještě jej necháme 10 minut vařit. Polévku krásně zahustí.

Nakonec polévku zjemníme smetanou a podáváme společně s vajíčkem uvařeným natvrdo.

Dobrou chuť
Pája