Domácí játrové knedlíčky jsou pro mě opravdovou třešničkou na dortu a totální delikatesou, která se v polévce může objevit.

My si teď ukážeme, jak si takové jemné domácí játrové knedlíčky připravit a jak to udělat, aby byly buď krásně kulaté velké, nebo naopak spíše malé a nadýchané.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jemné domácí játrové knedlíčky

Ingredience na játrové knedlíčky

Množství: 4 porce

200 g kuřecích jater
2 vejce M
2 stroužky česneku (10 g)
1 špetka soli (5 g)
1 špetka pepře (1 g)
1 lžíce majoránky (5 g)
cca 6 lžic strouhanky (50 g)

strouhanka na obalování knedlíčků


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 60 minut

Jaká játra vybrat?

Připravit si skvělou játrovou zavářku do polévky a z ní třeba i krásné kulaťoučké knedlíčky není vůbec nic složitého. Základem jsou játra. Je vlastně jedno, jestli zvolíte kuřecí, hovězí nebo telecí. Je to spíše o vašich chuťových preferencích a pokud máte rádi spíše jemnější chuť, jděte po kuřecích.

Abychom si chuť jater užili naplno, je potřeba se jim před dalším zpracováním trošku pověnovat – důkladně je očistit od blanek, žilek a tuku, které by nám udělali v samotné zavářce paseku. Chuť by sice neovlivnily, nicméně by kazily dojem v konzistenci.

Jakmile máme játra připravená, můžeme pokračovat dál.

Je to o dochucení

Nebudeme si život nijak složitě komplikovat a půjdeme po naprosté klasice. Játrům výborně sluší troška pepře, soli, česnek a majoránka. To je vše.

Do mixovací nádoby, kde budeme játra mixovat, přidáme také trošku pepře, sůl a lehce posekaný česnek. Majoránku si necháme až na konec.

K játrům a koření přidáme dvě vajíčka a rozmixujeme dohladka. Jejich chuť pak bude skutečně jemná a nebude vás rušit nějaký ten kousek játra, což já tedy upřímně naprosto nedávám.

Po rozmixování přidáme ještě majoránku a strouhanku. A teď věc hlavní – kolik dát strouhanky?

Knedlíčky vs. bobíci či játrová „rýže“

Pokud jste milovníci větších knedlíčků, které pevně drží a dají se tvarovat, tak si připravte větší množství strouhanky. To do játrové směsi vmícháme postupně a to přibližně 8–10 lžic.

Jestliže ale preferujete spíše bobíky menší, jemnější a křehčí, přidejte strouhanky klidně jen polovinu množství – tj. cca 4 lžíce.

Takto připravenou směs necháme cca 30 minut odležet, aby nám strouhanka stačila nabobtnat a směs zahustila.

Kuličky si pak tvarujeme v mokrých dlaních a obalujeme je ve strouhance. Počítejte s tím, že to bude lepit. Kuličky by měly držet tvar a pokud by vám směs na ně přišla stále moc tekutá, přidejte ještě strouhanku.

Játrovou rýži či bobánky proženeme buď přes haluškové sítko, nebo je můžeme odhazovat ze lžíce.

Jak knedlíčky vařit

Vařit v polévce, či zvlášť? U nás se knedlíčky vždy připravovaly tzv. na hulváta – žádné koulení úhledných kuliček, ale pěkně přes síto na noky zavařit v polévce. Pokud noky zaváříte v polévce, dodají jí ještě výraznější chuť, ale mohou polévku zakalit. Jestliže se tedy chcete vyvarovat zakalení, uvařte je zvlášť a to v osolené vodě.

Menším knedlíčkům o velikosti nehtu stačí 15 minut vaření, ale třeba takový poctivý vykoulený knedlík velikosti vajíčka se může vařit klidně i 30 minut.

Vařte je v lehce bublající vodě spíše zvolna.

Říkáte si, jak si vlastně připravit dobrý vývar? I proto jsme pro vás sepsaly naši Velkou polévkovou bichli. Najdete zde nejen vývary, ale také mnoho báječných polévkových receptů – celkem 190 totálních pokladů

Přeji vám dobrou chuť a ať vám knedlíčky či knedlíci dělají radost.

Vaše Pája