Jarní bylinková polévka s hráškem a pórkem v sobě spojuje jemnou chuť hrášku a pórku společně s čerstvými bylinkami. Je to chuť tak báječná, že budete chtít jaro zažít po celý rok. 🙂

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jarní bylinková polévka s hráškem a pórkem

Ingredience na jarní bylinkovovou polévku s hráškem a pórkem

Množství: 4 porce

1 pórek (250 g)
3 jarní cibulky (100 g)
100 g čerstvého hrášku
2 střední brambory (160 g)
hrst pažitky (10 g)
hrst petržele (10 g)
čerstvá bazalka (5 g)
100 ml kysané smetany
1 l vody
1 lžíce olivového oleje (20 ml)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 25 minut

Na jaru mám nejradši to, jak se všechno probouzí a konečně po kruté třeskuté zimě se dá pořídit pravá nefalšovaná zelenina! Chuť čerstvého hrášku, čerstvého pórku a krásně zelených bylinek proto prostě není nikdy přešlapem vedle a jarní bylinková polévka s hráškem a pórkem vás dobije energií a pocitem, jak vám příroda příjemně hoví v bříšku.

Příprava polévky není žádná věda

Milým bonusem jarní polévky je i její snadná příprava a rychlost, s jakou ji uvaříte (cca 20–25 minut).

Pórek a jarní cibulku si nakrájíme na tenké plátky. Brambory nakrájíme na drobné kostičky a všechny bylinky si připravíme k ruce a také lehce pokrájíme. Hrášek vyloupeme z lusků a jdeme na vaření (lze zaměnit i za mražený, když by čerstvý nebyl).

Do hrnce dáme lžíci olivového oleje a 2–3 minuty na něm osmažíme na mírném plameni pórek s jarní cibulkou.

Jakmile začne pórek s cibulkou chytat zlatou barvu, přidáme také pokrájené brambory a hrášek a vše přelijeme vodou, dosolíme a necháme vařit do změknutí brambor (přibližně 15 minut).

Brambory jsou uvařené? Šup přidat čerstvé bylinky a celou polévku rozmixovat do hladka.

Nakonec přimícháme kysanou smetanu pro doladění chuti a je hotovo.

Je to neskutečně jednoduché, lahodné a oživující!

Dobrou chuť,
Pája

PS. Pro další polévky se mrkněte do Polévka je grunt.