Dršťková polévka
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/polevka-je-grunt/drstkova-polevka/
Skvělá klasická dršťková polévka je něco, co naprosto bezmezně zbožňuji a rozhodně si to nenechám znechutit nějakými průpovídkami o vnitřnostech a že je to žaludek. Ať si kdo chce co chce, je prostě boží.
Je tedy pravda, že jsem z domova zmlsaná tím, že si doma dršťky vaříme sami a kupované předvařené jsem nikdy neměla. Děsí mě totiž jejich konzistence a vzhled plastových hraček. Ani v restauracích se moc často nesetkávám s nejlepší kvalitou drštěk, takže stále zůstává především na nás kuchařích, abychom si ji doma připravili v té nejlepší kvalitě. A buďte v klidu, není to zase tak složité.
Ingredience na dršťkovou polévku
Množství: 4 porce500 g hovězích drštěk
2 stroužky česneku
1 lžíce majoránky
1,5 l vývaru z drštěk či hovězího
2 lžíce sádla
2 rovné lžíce mouky
1 lžíce červené papriky
špetka drceného kmínu
1 cibule
5 celých pepřů
3 nová koření
Postup přípravy
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 150 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jak si doma připravit dršťky
Pokud nesklouznete k variantě kupovaných předvařených drštěk, ale pěkně pečlivě si je uvaříte doma, zjistíte, že je to božská mana.
Jak tedy na to?
Nejprve si dršťky okrájejte od nehezkých krajů a poté je promněte s přibližně 2 vrchovatými lžícemi soli. Dršťky vymyjte ve studené vodě a jdeme na první vaření.
- vaření: dejte dršťky do studené vody a vařte 30 minut. Kusy je daleko praktičtější nakrájet na pláty o velikosti přibližně 10 x 10cm. Bude se s nimi lépe manipulovat a tak vůbec.
- vaření: znovu dršťky propláchněte a opět je vařte 30 minut. Přidejte klidně i trochu soli.
- vaření: opět proplachujeme a už jdeme na vývar. Do hrnce dejte drštky, sůl, jednu celou cibuli, nové koření a pepře a vařte přibližně 2 hodiny popřípadě v papiňáku přibližně hodinu.
Vývar tedy máme.
Dršťková polévka
Vývar je připravený, popřípadě budete používat již připravený vývar hovězí a jdeme na dochucení.
Dršťky nakrájejte na tenké proužky cca 5 mm tenké a nechte je zatím stranou.
Připravíme si jíšku. Na pánvi nechte povolit sádlo a přidejte mouku. Smažte na středním plameni za postupného míchání, dokud nezačne jíška lehce zlátnout. Poté na poslední chvilku přidejte červenou papriku a prolisovaný česnek a už jen zlehka promíchejte a stáhněte z plamene (česneku ani paprice nesvědčí dlouhé smažení – mohli by zhořknout).
Jíšku pak postupně přimíchávejte do bublající polévky a nechte provařit aspoň 20 minut, aby se mouka stačila dobře uvařit a nebyla z polévky cítit.
Poté už stačí jen přidat nakrájené dršťky, trošku kmína a drcenou majoránku.
Nejlepší je dršťkovka jen tak samotná nebo s dobrým rohlíčkem.
Dobrou chuť přeje Pája
PS. Pokud dršťky miluješ stejně jako já, zkus je i zapečené!
Líbí se vám recept na dršťkovou polévku? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: červená paprika, česnek, dršťky, Hladká mouka, majoránka, sádlo
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Česnek a paprika by mohli – bomba…
Protože jsem dnes koupil dršťky (ne předvařené), a protože jsem poléku dlouho, opravdu dlouho nedělal, tak jsem se poíval na recept, abych něco neopomněl. Nechápu komentáře typu „Já tam dávám tohle“ a „Já to dělám takhle“. Když jsou to tací umělci, proč potřebují prohlížet recepty? Pro mně je to dobrý recept.
V receptu postradam bobkovy list a koren Ginger, Oboje koreni je velmi dobre na omezeni neprijemne vune pri vareni a navic take na vylepseni chuti polevky. Mam bobkovy list z kere na zahrade, coz je obrovsky rozdil proti susenemu. Olej v listech je totiz co dava tu chut a tak 1 list cerstvy je jako pet susenych!
Co to zkusit trochu v jiném pořadí, nejdřív jíšku s paprikou, tu zalít vývarem, přidat dršky (nebo hlívu, václavky nebo teď námi objevený sírovec žlutooranžový), nechat to povařit a na závěr po vypnutí dodat majoránku a česnek. Ale jak se říká, proti gustu a postupu žádný dišputát
A co se týče gramatiky, hlavně, když mi chutná.
Milý VD, proti gustu, jak píšete. Ale jelikož jde o dršťky a ty jsou dost aromatické, tento postup bych s dovolením zachovala. Pokud bychom pracovali s houbami, které není potřeba nikterak proplachovat kvůli jejich aromatičnosti, tak proč ne.
Ahoj Pájo, díky za inspirativní a bezvadný recept, dršťkovou miluji, ale přišla jsem jí na chuť až v dospělosti. Jo, a jde o recept, není to pravopisné cvičení, že?
Pravda pravda, ale zase ať ty moje hrubajzny nebijou do očí 🙂
Ahoj,jsem pravidelnou a spokojenou ctenarskou a nechci poucovat, ale ve 3.vareni drstkove polevky mate hrubku -pridame cibuly se pise i-cibuli.Jinak recept skvely. Kveta
Květo, konstruktivní kritika je naprosto na místě a moc díky za upozornění. Už jsem to tam opravila. Měj se krásně a jsem vděčná, že jsi spokojená.
V receptu postradam bobkovy list a koren Ginger, Oboje koreni je velmi dobre na omezeni neprijemne vune pri vareni a navic take na vylepseni chuti polevky. Mam bobkovy list z kere na zahrade, coz je obrovsky rozdil proti susenemu. Olej v listech je totiz co dava tu chut a tak 1 list cerstvy je jako pet susenych!