Skvělá klasická dršťková polévka je něco, co naprosto bezmezně zbožňuji a rozhodně si to nenechám znechutit nějakými průpovídkami o vnitřnostech a že je to žaludek. Ať si kdo chce co chce, je prostě boží.  

Je tedy pravda, že jsem z domova zmlsaná tím, že si doma dršťky vaříme sami a kupované předvařené jsem nikdy neměla. Děsí mě totiž jejich konzistence a vzhled plastových hraček. Ani v restauracích se moc často nesetkávám s nejlepší kvalitou drštěk, takže stále zůstává především na nás kuchařích, abychom si ji doma připravili v té nejlepší kvalitě. A buďte v klidu, není to zase tak složité.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Dršťková polévka

Ingredience na dršťkovou polévku

Množství: 4 porce

500 g hovězích drštěk
2 stroužky česneku
1 lžíce majoránky
1,5 l vývaru z drštěk či hovězího
2 lžíce sádla
2 rovné lžíce mouky
1 lžíce červené papriky
špetka drceného kmínu
1 cibule
5 celých pepřů
3 nová koření


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 150 minut

Jak si doma připravit dršťky

Pokud nesklouznete k variantě kupovaných předvařených drštěk, ale pěkně pečlivě si je uvaříte doma, zjistíte, že je to božská mana.

Jak tedy na to?

Nejprve si dršťky okrájejte od nehezkých krajů a poté je promněte s přibližně 2 vrchovatými lžícemi soli. Dršťky vymyjte ve studené vodě a jdeme na první vaření.

  1. vaření: dejte dršťky do studené vody a vařte 30 minut. Kusy je daleko praktičtější nakrájet na pláty o velikosti přibližně 10 x 10cm. Bude se s nimi lépe manipulovat a tak vůbec.
  2. vaření: znovu dršťky propláchněte a opět je vařte 30 minut. Přidejte klidně i trochu soli.
  3. vaření: opět proplachujeme a už jdeme na vývar. Do hrnce dejte drštky, sůl, jednu celou cibuli, nové koření a pepř a vařte přibližně 2 hodiny, popřípadě v papiňáku přibližně hodinu.

Vývar tedy máme.

Dršťková polévka

Vývar je připravený, popřípadě budete používat již připravený vývar hovězí a jdeme na dochucení.

Dršťky nakrájejte na tenké proužky cca 5 mm tenké a nechte je zatím stranou.

Připravíme si jíšku. Na pánvi nechte povolit sádlo a přidejte mouku. Smažte na středním plameni za postupného míchání, dokud nezačne jíška lehce zlátnout. Poté na poslední chvilku přidejte červenou papriku a prolisovaný česnek a už jen zlehka promíchejte a stáhněte z plamene (česneku ani paprice nesvědčí dlouhé smažení – mohli by zhořknout).

Jíšku pak postupně přimíchávejte do bublající polévky a nechte provařit aspoň 20 minut, aby se mouka stačila dobře uvařit a nebyla z polévky cítit.

Poté už stačí jen přidat nakrájené dršťky, trošku kmína a drcenou majoránku.

Nejlepší je dršťkovka jen tak samotná nebo s dobrým rohlíčkem.

Dobrou chuť přeje Pája

PS. Pokud dršťky miluješ stejně jako já, zkus je i zapečené!