Skvělá klasická dršťková polévka je něco, co naprosto bezmezně zbožňuji a rozhodně si to nenechám znechutit nějakými průpovídkami o vnitřnostech a že je to žaludek. Ať si kdo chce co chce, je prostě boží.  

Je tedy pravda, že jsem z domova zmlsaná tím, že si doma dršťky vaříme sami a kupované předvařené jsem nikdy neměla. Děsí mě totiž jejich konzistence a vzhled plastových hraček. Ani v restauracích se moc často nesetkávám s nejlepší kvalitou drštěk, takže stále zůstává především na nás kuchařích, abychom si ji doma připravili v té nejlepší kvalitě. A buďte v klidu, není to zase tak složité.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Dršťková polévka

Ingredience na dršťkovou polévku

Množství: 4 porce

500 g hovězích drštěk
2 stroužky česneku
1 lžíce majoránky
1,5 l vývaru z drštěk či hovězího
2 lžíce sádla
2 rovné lžíce mouky
1 lžíce červené papriky
špetka drceného kmínu
1 cibule
5 celých pepřů
3 nová koření


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 150 minut

Jak si doma připravit dršťky

Pokud nesklouznete k variantě kupovaných předvařených drštěk, ale pěkně pečlivě si je uvaříte doma, zjistíte, že je to božská mana.

Jak tedy na to?

Nejprve si dršťky okrájejte od nehezkých krajů a poté je promněte s přibližně 2 vrchovatými lžícemi soli. Dršťky vymyjte ve studené vodě a jdeme na první vaření.

  1. vaření: dejte dršťky do studené vody a vařte 30 minut. Kusy je daleko praktičtější nakrájet na pláty o velikosti přibližně 10 x 10cm. Bude se s nimi lépe manipulovat a tak vůbec.
  2. vaření: znovu dršťky propláchněte a opět je vařte 30 minut. Přidejte klidně i trochu soli.
  3. vaření: opět proplachujeme a už jdeme na vývar. Do hrnce dejte drštky, sůl, jednu celou cibuli, nové koření a pepře a vařte přibližně 2 hodiny popřípadě v papiňáku přibližně hodinu.

Vývar tedy máme.

Dršťková polévka

Vývar je připravený, popřípadě budete používat již připravený vývar hovězí a jdeme na dochucení.

Dršťky nakrájejte na tenké proužky cca 5 mm tenké a nechte je zatím stranou.

Připravíme si jíšku. Na pánvi nechte povolit sádlo a přidejte mouku. Smažte na středním plameni za postupného míchání, dokud nezačne jíška lehce zlátnout. Poté na poslední chvilku přidejte červenou papriku a prolisovaný česnek a už jen zlehka promíchejte a stáhněte z plamene (česneku ani paprice nesvědčí dlouhé smažení – mohli by zhořknout).

Jíšku pak postupně přimíchávejte do bublající polévky a nechte provařit aspoň 20 minut, aby se mouka stačila dobře uvařit a nebyla z polévky cítit.

Poté už stačí jen přidat nakrájené dršťky, trošku kmína a drcenou majoránku.

Nejlepší je dršťkovka jen tak samotná nebo s dobrým rohlíčkem.

Dobrou chuť přeje Pája

PS. Pokud dršťky miluješ stejně jako já, zkus je i zapečené!