Čočková polévka s kysaným zelím je doslova jídelním punkem. Snoubí v sobě možná na první pohled neskloubitelné ingredience v polévku, která je úplně boží. Pokud máte jisté pochybnosti, jak by se k sobě mohla hodit čočka se zelím, můžu vás ujistit, že je to sice krapet traskavá, ale o to lahodnější kombinace. Čočková polévka s kysaným zelím vás rozhodně překvapí.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Čočková polévka s kysaným zelím

Ingredience na čočkovou polévku s kysaným zelím

Množství: 4

150 g hnědé čočky
200 g šunky (libová, v celku)
300 g kysaného zelí
2 x stroužky česneku (10 g)
1 špetka soli (3 g)
1,2 l zeleninového vývaru
100 ml 12% zakysané smetany


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 120 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 150 minut

Recept na tuto polévku je součástí naší třetí kuchařky, Velké polévkové bichle, kde najdete dalších 189 receptů na polévky. 

Připravujeme čočku

Jelikož budeme pracovat s klasickou hnědou čočkou, bude potřeba ji před samotným vařením alespoň na 2 hodiny nechat bobtnat v dostatečném množství vody (přes noc je úplný ideál). Čočku pak slijeme, propláchneme a dáme do hrnce. Zalijeme ji zeleninovým vývarem (popř. vodou, pokud vývar nemáme) a na mírném plameni necháme vařit, až bude téměř měkká.

Vaříme polévku

K čočce přidáme scezené a pokrájené zelí a necháme ještě 5–10 minut vařit.

Šunku nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky spolu s prolisovaným česnekem. Vše ještě zjemníme zakysanou smetanou a podle potřeby dosolíme.

Ač se to nemusí na první pohled zdát, je tato polévka opravdovou lahůdkou.

Dobrou chuť vám přeje Pája

PS. Na další polévky se můžete mrknout v kategorii Polévka je grunt, nebo si rovnou kupte naši Velkou polévkovou bichli.