Špíz, od germánů také jinak bodec, se definuje jako pokrm napíchnutý na dřevěné či železné špejličce. Já Čuba jako osoba masožravá preferuju, když jsou na špejličce napíchnutá především masa s kousky zeleniny, které jsou nějakou tu chvilku naložené v marinádě a posléze je všechno připravené na grilu.

Jestliže se venkovní teplota snižuje, klesá i možnost si špíz připravit na grilu, což ve vás nemusí probouzet pocity zoufalství, protože špízy se dají připravovat v i troubě. Pojďme se na to podívat.

Hlavní fotka k receptu Čubí špízy

Ingredience


500 g vepřové krkovice
1 střední cuketa
8 žampionů
Sůl (ideálně uzená)
Pepř, červená paprika. mletý zázvor, kari
2 stroužky česneku
Olivový olej

Množství: 4 porce


Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Fotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu 🙂

Čubí instagram a stories

@receptypanicuby


Postup přípravy

Doba přípravy: 30minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 60 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?



Také by Ti mohlo chutnat:

Předkládám zde svou vlastní recepturu, nicméně kreativitě se meze nekladou a inspiraci přijímám s otevřenou náručí.

Preference masa = vepřové krkovice je především z toho důvodu, že je maso šťavnaté, dostupné a nijak finančně ruinující. Komu nejede vepřové, může použít kuřecí. Komu nejede kuřecí, může použít tofu. A komu ani tofu nechutná, tak to může udělat jen zeleninové.

Úplně ideální situace je, když máte možnost si maso naložit předem, aby se stačilo rozležet.

Čubopostup je takový, že si dám dvě velké lžíce olivového oleje, kávovou lžičku papriky, půl lžičky pepře, lžičku kari a půl lžičky mletého zázvoru a do toho přihodím rozmačkané stroužky česneku plus to dle potřeby dosolím. V ingrediencích se zmiňuji o uzené soli, která je chuťově vážně výborná – zatím jsem ji našla jen v prodejnách Marks & Spencer. Ale i obyč sůl je ok.

Krkovici si nakrájím na centimetrové plátky a velikost tak 5×5 centimetrů. Někdo to dělá na větší kostky, ale přijde mi, že když se to nakrájí na drobnější kostky, marináda to maso daleko víc provoní a je celkově křehčí. Masíčko hodím do marinády a nechám pokud možno aspoň nějakou chvilku odpočívat. Ideálně přes noc, ale kdo na to má čas?

Když už jsem pevně rozhodnutá maso grilovat či péct v troubě, nakrájím si cuketu na plátky cca 5mm tenké, žampiony také na plátky, ale ty klidně centimetrové, aby se nerozpadly. Zeleninu si osolím a začnu s napichováním.

Pokud máte dřevěné špejličky a chystáte se grilovat, tak je dobré je namočit ve vodě, aby tak rychle neblafly. U trouby je to jedno 🙂

Teď přichází má oblíbená fáze napichování. Konec si většinou špuntuju cuketou a pak dávám napůl přeložený kousek krkovice, občas i dva a žampion…no a takhle až do konce špejle a pak další špíz a tak pořád dokola.

Většinou mi zbyde nějaká ta zelenina navíc, takže tu si ještě napíchám na další špejle a krapet poleju olivovým olejem…většinou se to sní jako první a pak teprve ty masové špízky.

Pak už jen házím na gril a pomalu griluju cca půl hodiny – testování hotovosti většinou přenechávám na Čubím muži a to pomocí odříznutí menšího kousku masa. V troubě peču klidně ¾ hodiny na 200⁰C.

Vhodnou přílohou je dobře vyhlazené pivo a nějaký ten salátek či bagetka, brambora, rýže…cokoliv.

Dobrou chuť