Vepřová krkovice se švestkovou omáčkou je dokonalou grilovací, ale nejen grilovací lahůdkou, kterou si můžeme zpestřit babí léto.

Vepřová krkovice se švestkovou omáčkou je vlastně takovou variací na náš hit z Velké prázdninové bichle – krkovici ve švestkové marinádě. Užijeme si naplno chuť švestek a to v kombinaci s dobrým šťavnatým masem. Mňam.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Vepřová krkovice se švestkovou omáčkou

Ingredience na vepřovou krkovici se švestkovou omáčkou

Množství: 4 porce

4 plátky krkovice (600 g)
1 špetka soli (5 g)

Na švestkovou omáčku

1 cibule (100 g)
300 g švestek
2 stroužky česneku (10 g)
1 špetka soli (5 g)
1 lžíce cukru (20 g)
1 lžička skořice (5 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
cca 200 ml vody

 


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Maso na gril či pánev

Pro tento recept jsem zvolila vepřovou krkovici a to především kvůli její šťavnatosti a jednoduché přípravě. Je velmi vděčná jen tak na grilu nebo i na orestovaná na pánvi a velmi jí sluší čistě jen troška soli.

Pokud ale zrovna vepřovému masu neholdujete, nebojte se použít třeba i kuřecí prsa či dobrý hovězí steak. I jim bude švestková omáčka slušet.

Abych ale nezatratila vepřové maso úplně, vynikající je na gril i vepřová panenka – lahodná a měkká.

Maso si nakrájíme cca 1 – 1,5 cm plátky a necháme chvilku odležet v pokojové teplotě. Nesolíme ho.

Švestková omáčka

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Švestky očistíme, vypeckujeme a také pokrájíme. Do kastrůlku dáme rozehřát olivový olej, na kterém osmažíme cibuli lehce do zezlátnutí. K ní poté přidáme švestky a dále smažíme, dokud nepovolí a nezačnou měknout.

Zároveň můžeme přidat také sůl a cukr a prolisovaný stroužek česneku. Do omáčky se také chodí například troška cherry, ale není to nutnost. Vše zalijeme vodou a necháme probublávat.

Mezitím se můžeme vrhnout na krkovici.

Grilujeme či restujeme krkovici

Gril rozpálíme na alespoň na 200 °C a poté grilujeme přibližně 4–5 minut z každé strany. Maso poté vyndáme z grilu, osolíme a necháme odležet.

Pokud budeme maso restovat na pánvi, je potřeba ji dobře rozehřát s troškou oleje. Z pánve by se mělo lehce kouřit. Poté také zprudka restujeme 4–5 minut z každé strany. Opět solíme až po vyndání masa.

Maso nám tedy leží a my si dokončíme omáčku. Tu už jen rozmixujeme do hladka, ochutnáme a pokud je potřeba, tak dosolíme nebo jemně osladíme. Pro zvýraznění chuti je také skvělé přidat trošku octu.

Servírujeme s pečenými bramborami a salátem. Krkovici přelijeme omáčkou.

Dobrou chuť
Pája