Vepřová krkovice se švestkovou omáčkou
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/grilovani/veprova-krkovice-se-svestkovou-omackou/
Vepřová krkovice se švestkovou omáčkou je dokonalou grilovací, ale nejen grilovací lahůdkou, kterou si můžeme zpestřit babí léto.
Vepřová krkovice se švestkovou omáčkou je vlastně takovou variací na náš hit z Velké prázdninové bichle – krkovici ve švestkové marinádě. Užijeme si naplno chuť švestek a to v kombinaci s dobrým šťavnatým masem. Mňam.
Ingredience na vepřovou krkovici se švestkovou omáčkou
Množství: 4 porce4 plátky krkovice (600 g)
1 špetka soli (5 g)
Na švestkovou omáčku
1 cibule (100 g)
300 g švestek
2 stroužky česneku (10 g)
1 špetka soli (5 g)
1 lžíce cukru (20 g)
1 lžička skořice (5 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
cca 200 ml vody
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Maso na gril či pánev
Pro tento recept jsem zvolila vepřovou krkovici a to především kvůli její šťavnatosti a jednoduché přípravě. Je velmi vděčná jen tak na grilu nebo i na orestovaná na pánvi a velmi jí sluší čistě jen troška soli.
Pokud ale zrovna vepřovému masu neholdujete, nebojte se použít třeba i kuřecí prsa či dobrý hovězí steak. I jim bude švestková omáčka slušet.
Abych ale nezatratila vepřové maso úplně, vynikající je na gril i vepřová panenka – lahodná a měkká.
Maso si nakrájíme cca 1 – 1,5 cm plátky a necháme chvilku odležet v pokojové teplotě. Nesolíme ho.
Švestková omáčka
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Švestky očistíme, vypeckujeme a také pokrájíme. Do kastrůlku dáme rozehřát olivový olej, na kterém osmažíme cibuli lehce do zezlátnutí. K ní poté přidáme švestky a dále smažíme, dokud nepovolí a nezačnou měknout.
Zároveň můžeme přidat také sůl a cukr a prolisovaný stroužek česneku. Do omáčky se také chodí například troška cherry, ale není to nutnost. Vše zalijeme vodou a necháme probublávat.
Mezitím se můžeme vrhnout na krkovici.
Grilujeme či restujeme krkovici
Gril rozpálíme na alespoň na 200 °C a poté grilujeme přibližně 4–5 minut z každé strany. Maso poté vyndáme z grilu, osolíme a necháme odležet.
Pokud budeme maso restovat na pánvi, je potřeba ji dobře rozehřát s troškou oleje. Z pánve by se mělo lehce kouřit. Poté také zprudka restujeme 4–5 minut z každé strany. Opět solíme až po vyndání masa.
Maso nám tedy leží a my si dokončíme omáčku. Tu už jen rozmixujeme do hladka, ochutnáme a pokud je potřeba, tak dosolíme nebo jemně osladíme. Pro zvýraznění chuti je také skvělé přidat trošku octu.
Servírujeme s pečenými bramborami a salátem. Krkovici přelijeme omáčkou.
Dobrou chuť
Pája
Líbí se vám recept na vepřovou krkovici se švestkovou omáčkou? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: česnek, cibule, cukr, krkovice, olivový olej, skořice, sůl, švestky, vepřová krkovice
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.