Vepřová krkovice se švestkovou omáčkou je dokonalou grilovací, ale nejen grilovací lahůdkou, kterou si můžeme zpestřit babí léto.

Vepřová krkovice se švestkovou omáčkou je vlastně takovou variací na náš hit z Velké prázdninové bichle – krkovici ve švestkové marinádě. Užijeme si naplno chuť švestek a to v kombinaci s dobrým šťavnatým masem. Mňam.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Vepřová krkovice se švestkovou omáčkou

Ingredience na vepřovou krkovici se švestkovou omáčkou

Množství: 4 porce

4 plátky krkovice (600 g)
1 špetka soli (5 g)

Na švestkovou omáčku

1 cibule (100 g)
300 g švestek
2 stroužky česneku (10 g)
1 špetka soli (5 g)
1 lžíce cukru (20 g)
1 lžička skořice (5 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
cca 200 ml vody

 


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Maso na gril či pánev

Pro tento recept jsem zvolila vepřovou krkovici a to především kvůli její šťavnatosti a jednoduché přípravě. Je velmi vděčná jen tak na grilu nebo i orestovaná na pánvi a velmi jí sluší čistě jen troška soli.

Pokud ale zrovna vepřovému masu neholdujete, nebojte se použít třeba i kuřecí prsa či dobrý hovězí steak. I jim bude švestková omáčka slušet.

Abych ale nezatratila vepřové maso úplně, vynikající je na gril i vepřová panenka – lahodná a měkká.

Maso si nakrájíme cca 1 – 1,5 cm plátky a necháme chvilku odležet v pokojové teplotě. Nesolíme ho.

Švestková omáčka

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Švestky očistíme, vypeckujeme a také pokrájíme. Do kastrůlku dáme rozehřát olivový olej, na kterém osmažíme cibuli lehce do zezlátnutí. K ní poté přidáme švestky a dále smažíme, dokud nepovolí a nezačnou měknout.

Zároveň můžeme přidat také sůl a cukr a prolisovaný stroužek česneku. Do omáčky se také hodí například troška cherry, ale není to nutnost. Vše zalijeme vodou a necháme probublávat.

Mezitím se můžeme vrhnout na krkovici.

Grilujeme či restujeme krkovici

Gril rozpálíme alespoň na 200 °C a poté grilujeme přibližně 4–5 minut z každé strany. Maso poté vyndáme z grilu, osolíme a necháme odležet.

Pokud budeme maso restovat na pánvi, je potřeba ji dobře rozehřát s troškou oleje. Z pánve by se mělo lehce kouřit. Poté také zprudka restujeme 4–5 minut z každé strany. Opět solíme až po vyndání masa.

Maso nám tedy leží a my si dokončíme omáčku. Tu už jen rozmixujeme do hladka, ochutnáme a pokud je potřeba, tak dosolíme nebo jemně osladíme. Pro zvýraznění chuti je také skvělé přidat trošku octu.

Servírujeme s pečenými bramborami a salátem. Krkovici přelijeme omáčkou.

Dobrou chuť
Pája