Jednou jsme se chystali na návštěvu za kamarády. Přemýšlela jsem nad tím, co bych mohla přívézt k mlsání, aby to přežilo cestu, bylo to dobré a ještě třeba za tři dny to chutnalo pořád stejně. Inspiraci jsem hledala především v quichích – francouzských koláčích, které se plní vším možným i nemožným – sýrem, masem, zeleninou nebo sladkým atd.

Rozhodla jsem se tedy pro variantu slaného koláče, a protože jsem měla ve spíži několik konzerv tuňáka, bylo rozhodnuto. Připravím tuňákový koláč.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Tuňákový koláč

Ingredience

Množství: 1 velký pekáč

1 listové těsto
3 malé plechovky tuňáka
4 vejce
3 dl mléka
2 cibule a 2-3 jarní cibulky
Sůl


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 65 minut

Nejprve si nakrájíme žlutou cibuli i jarní cibulku na plátky, zprudka orestujeme na oleji a podle svého mlsného jazýčka osolíme. Pánev si odstavíme stranou a cibuli necháme chladnout.

Troubu rozehřejeme na 200 °C, na pekáček dáme pečící papír a začneme s válením listového těsta. Úplně ideální je si nechat listové těsto třeba půl hodiny před zpracováním někde v pokojové teplotě – lépe se pak váli. Rozválené těsto vložíme do pekáče tak, aby sahalo až do krajů – jelikož připravujeme velkou porci, použijeme celé balení listového těsta, které vyplní standartní pečící plech v celku v pohodě. Těsto trošku propícháme vidličkou, aby se při pečení nezvedalo a nenafukovalo.

Pak už to jde všechno hodně rychle – na těsto poházíme vychlazenou cibulku, kousky tuňáka, kterého před tím zbavíme oleje, ve kterém byl naložený, a celé to zalijeme směsí vajíčka a mléka.

Vše pak necháme v troubě zapéct dozlatova.

Snad i vám přijde koláč z tuňáka k chuti.