Indická jídla mám velmi velmi ráda a kdybych mohla, jím je podstatně častěji, než jen příležitostně. Jedním z mých nejmilovanějších dobrot je rozhodně indické máslové kuřátko neboli butter chicken s rýží nebo ještě lépe s křupavým chlebem naan.

Dlouhou dobu jsem žila v přesvědčení, že butter chicken je neskutečně složitá a komplikovaná záležitost, kterou nebudu sama schopna připravit, pokud nejsem rodilý Ind nebo nemám přístup k velké škále totálně nedostupného koření. Nenechte se mýlit jako já! Nějaké to ne přímo denně používané koření budete potřebovat, ale nebojte se. Využijete ho opakovaně a není zásadně drahé či nedostupné.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Indické máslové kuřátko neboli butter chicken

Ingredience na butter chicken

Množství: 4 porce

500 g kuřecích prsou (popř. stehenních řízků)
1 bílá cibule (50 g)
2 stroužky česneku (10 g)
1 lžíce sušeného zázvoru (15 g)
1 lžička římského kmínu (5 g)
2 lžičky kurkumy (10 g)
1 lžička koření garam masala (5 g)
1 lžička mletého kardamonu (5 g)
špetka mleté skořice (2 g)
špetka kajenského pepře (2 g)
400 g sekaných rajčat
100 g másla
150 ml smetany na šlehání
hrst petržele nebo koriandru (20 g)


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 35 minut

Kuřecí maso

Tradičnější varianta by byla připravit butter chicken z kuřecích stehen, jelikož mají maso jemnější a měkčí, ale já mám osobně radši variantu z kuřecích prsíček. Když se totiž dobře připraví a nevysuší, jsou také výborná.

Pak také připadá v úvahu varianta kuřecí prso, kuřecí stejno… Nechám to na vás. 🙂 Dobré to bude tak jako tak.

Kuřecí maso opláchneme, osušíme a nakrájíme ho na větší kostky(3–4 cm). Maso osolíme a posypeme jednou lžičkou kurkumy a prsty pěkně promícháme. Nechte maso odležet aspoň 10 minut, ideálně třeba i hodinu v lednici.

Připravíme si větší pánev, ve které necháme rozpustit lžíci másla a zprudka na ní opečeme kuřecí maso. Jakmile je pěkně nazlátlé, vyndáme ho na talířek a necháme zatím stranou. Masu stačí 3–4 minuty, budeme ho ještě dodělávat v omáčce.

Jdeme na omáčku

Cibuli si nakrájíme na drobné kostičky, česnek si rozdrtíme najemno.

Do výpeku z kuřecího masa přidáme další lžíci másla a na mírném plameni necháme zesklovatět cibulku společně s česnekem.

Jakmile je cibulka měkká, přidáme všechno koření a necháme ho půl minuty orestovat. Víc není potřeba, protože nechceme, aby se připálilo a zhořklo.

Do této směsi přidáme sekaná rajčata a necháme na mírném plameni 5 minut povařit.

Poté přidáme smetanu na šlehání, kuřecí maso a necháme ještě 5 minut provařit. Nakonec vmícháme ještě zbytek másla a je hotovo.

Dozdobíme sekaným koriandrem popřípadě petrželkou.

Máslové kuřátko neboli butter chicken je naprosto dokonalé s  rýží basmati nebo skvělou indickou plackou naan. Chcete-li další inspiraci z mých nejoblíbenějších receptů, podívejte se do kategorie Naši favoriti.

Dobrou chuť
Pája

PS. Jídlo velmi chutná i dětem. U těch ale doporučuji lehce ubrat od každého koření a nedávat kajenský pepř.