Pro všechny, kteří si někdy vychutnávali klasické fish & chips pěkně hozené v novinách, prstíky měli zamaštěné až za ušima, určitě ani není nutné, abych tu popisovala, jaká je to dobrota. Je věčná škoda, že se fish & chips u nás neprodává ve větší míře a pokud, tak je to cenově docela pálka.

Kdo tuhle dobrotu nezná, tak jde o smaženou tresku (většinou) s hranolkami…Je to taková dietní dobrota, která bodne každému, kdo si chce zamastit bříško.

Jednoho dne jsem si řekla, že je na čase tuhle anglofonní dobrotu udělat i doma.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Bylinkové Fish & Chips paní Čuby

Ingredience

Množství: 4 porce

4 plátky tresky
2 vajíčka
Bazalka
Pažitka
Petržel
1 stroužek česneku
Sůl
Hladká mouka
1 dl piva
Olej na smažení


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

V řece jsem vlastnoručně vylovila čerstvou tresku, v zahrádce vykopala brambory, od slepic si půjčila dvě vajíčka, otrhala trošku bylinek v truhlíku, od mlynáře potloukla trochu té mouky a v pivovaru odměřila trošku toho píva. Ano kecám, ale tak nějak by to mohlo vypadat třeba dvě století zpět.

Nicméně čerstvou tresku jsem si opravdu pořídila a dala jsem se do přípravy obalovacího těstíčka. Přiznávám, že originální recept na těstíčko je trochu jiný a pojala jsem to spíše bylinkově.

Těstíčko jsem připravila z dvou vajíček, stroužku česneku, 1 dl světlého piva, špetky soli a hrstky bylinek (petrželky, bazalky a pažitky). Směs jsem si mixérem promíchala a postupně jsem přidávala mouku tak, aby vzniklo konzistentní těstíčko.

Rybu jsem trošku posolila, obalila v hladké mouce a pak v těstíčku, ze kterého už pak rovnou putovala na rozehřátou pánev. Smažila jsem dozlatova.

Jako příloha nemohlo být nic jiného než domácí hranolky.

Ještě bych tu ráda napsala, že jsem celé servírovala v novinách, ale to bohužel není pravda, protože v době přípravy byly u nás doma nedostatkové zboží.

Dobrou chuť přeju!