Pro všechny, kteří si někdy vychutnávali klasické fish & chips pěkně hozené v novinách, prstíky měli zamaštěné až za ušima, určitě ani není nutné, abych tu popisovala, jaká je to dobrota. Je věčná škoda, že se fish & chips u nás neprodává ve větší míře a pokud, tak je to cenově docela pálka.

Kdo tuhle dobrotu nezná, tak jde o smaženou tresku (většinou) s hranolkami… Je to taková dietní dobrota, která bodne každému, kdo si chce zamastit bříško.

Jednoho dne jsem si řekla, že je na čase tuhle anglofonní dobrotu udělat i doma.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Bylinkové Fish & Chips

Ingredience

Množství: 4 porce

4 plátky tresky
2 vajíčka
Bazalka
Pažitka
Petržel
1 stroužek česneku
Sůl
Hladká mouka
1 dl piva
Olej na smažení


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

V řece jsem vlastnoručně vylovila čerstvou tresku, v zahrádce vykopala brambory, od slepic si půjčila dvě vajíčka, otrhala trošku bylinek v truhlíku, od mlynáře potloukla trochu té mouky a v pivovaru odměřila trošku toho píva. Ano kecám, ale tak nějak by to mohlo vypadat třeba dvě století zpět.

Nicméně čerstvou tresku jsem si opravdu pořídila a dala jsem se do přípravy obalovacího těstíčka. Přiznávám, že originální recept na těstíčko je trochu jiný a pojala jsem to spíše bylinkově.

Těstíčko jsem připravila z dvou vajíček, stroužku česneku, 1 dl světlého piva, špetky soli a hrstky bylinek (petrželky, bazalky a pažitky). Směs jsem si mixérem promíchala a postupně jsem přidávala mouku tak, aby vzniklo konzistentní těstíčko.

Rybu jsem trošku posolila, obalila v hladké mouce a pak v těstíčku, ze kterého už pak rovnou putovala na rozehřátou pánev. Smažila jsem dozlatova.

Jako příloha nemohlo být nic jiného než domácí hranolky.

Ještě bych tu ráda napsala, že jsem celé servírovala v novinách, ale to bohužel není pravda, protože v době přípravy byly u nás doma nedostatkové zboží.

Dobrou chuť přeju!