Pečený nilský okoun
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/bezlepkova-jidla/peceny-nilsky-okoun/
Na pečeného nilského okouna si připravte kečup, vegetu a mraženou zeleninu…NÉÉÉ. To prosím vás ani náhodou. Znásilňovat ryby tu nebudeme.
Dobře takže dost bylo černého humoru a pojďte okouna vzít trochu vážně.
Nilský okoun je jednoduše zakoupitelná ryba narůžovělé barvy a výborné chuti. I když je to rybka říční, tak většinou nesmrdí jak podrážka a je téměř bez kosti. Pro naše účely bude stačit nějaký pěkný kousek filetu, který si před zaplacením pro jistotu očuchejte, jestli nějak podezřele nezasmrádá.
Ingredience na pečeného nilského okouna
Množství: 4 porceFilet z nilského okouna (cca 800 g)
Šťáva z poloviny citronu (50 ml)
1 větší cibule (70 g)
2 stroužky česneku (10 g)
Olivový olej (40 ml) – 2 polévkové lžíce
Hrst sekané petržele (30 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Příprava nilského okouna není nijak náročná a jeho ochucení by mělo být decentní. Zvolila jsem jen citron, česnek, cibuli, petržel a olivový olej. Moc dobré by na to mohly být i lupínky mandlí, ale to bohužel můj muž moc nedocení.
Troubu si rozehřejte na 200°C.
Okouna opláchněte, osušte utěrkou nebo papírovými kapesníky a dejte ho do pekáčku, který už je vystlaný na plátky nakrájenou cibulí. Přidejte prolisovaný nebo nadrcený česnek, zakapejte šťávou z poloviny citronu, přihoďte petržel, posolte a zakápněte olivovým olejem.
Pečte asi 20 minut. Ryba víc nepotřebuje. Když tak do ní šťouchněte jemně vidličkou a neměla by moc pružit.
Podávejte s vínem (hlavně s tím)..a s nějakou jednoduchou přílohou.
Pája
A co třeba takový losos?
Líbí se vám recept na pečeného nilského okouna? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: česnek, cibule, citron, okoun, olivový olej, petržel
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Naprosto perfekt recept. Moc nám chutnalo, určitě zopakujeme. Vaše kuchařky máme
Katko, moc děkuji a vážím si toho. Pája
2) zapomněla jsem říct, že můj první recept od vás je „Pečený nilský okoun“, neboť můj syn začal hubnout (já se teprv chystám) a zavedli jsme si před pár týdny „Rybí neděle“, kdy pokaždé si koupíme „čerstvou“ (chlazenou) rybu, kterou udělám vždy na nový způsob pro celou rodinu. Dokonce jsme se nečekaně naučili jíst k ní polníček (velkou mísu). Syn nejí žádné přílohy, my ostatní s brambory. Tento okounek bude pečený na cibuli, česneku, posypaný petrželí a mandlovými lupínky, zalitý oliv. olejem, část bude na tymiánu s citronovou omáčkou. Jiný „svůj“ recept mám na Sumečka nebo Lososa. Tyto ryby totiž nemají vůbec kosti, ale nepohrdneme ani českým kaprem, který dělám v Paprikovém kabátě. Tak to je zatím vše, těším se na účast ve vašem klubu a nové recepty, chci si taky zakoupit odšťavovač vámi nabízený, v rámci té naší diety. Mějte se fajn. Alča
Alčo moc děkuji za takové posdílení rybí praxe. Jak připravuješ toho paprikového kabátka na kaprovi? Já jsem teď s rybami tak nějak na štíru. Od těhotenství na ně nemám ale vůbec chuť a pozřu jen lososa a zbytek nemusím, i když je to veliká škoda a hlavně asi chyba. Moc fandím vaší neděli a je to veliká inspirace i pro mě něco takového zavést.
Dobrý den, jsem tu nová, miluji recepty, ráda se inspiruji a je to zkrátka můj největší relax.Takže se přihlašuji. Alča