Na pečeného nilského okouna si připravte kečup, vegetu a mraženou zeleninu…NÉÉÉ. To prosím vás ani náhodou. Znásilňovat ryby tu nebudeme.

Dobře takže dost bylo černého humoru a pojďte okouna vzít trochu vážně.

Nilský okoun je jednoduše zakoupitelná ryba narůžovělé barvy a výborné chuti. I když je to rybka říční, tak většinou nesmrdí jak podrážka a je téměř bez kosti. Pro naše účely bude stačit nějaký pěkný kousek filetu, který si před zaplacením pro jistotu očuchejte, jestli nějak podezřele nezasmrádá.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pečený nilský okoun

Ingredience na pečeného nilského okouna

Množství: 4 porce

Filet z nilského okouna (cca 800 g)
Šťáva z poloviny citronu (50 ml)
1 větší cibule (70 g)
2 stroužky česneku (10 g)
Olivový olej (40 ml) – 2 polévkové lžíce
Hrst sekané petržele (30 g)


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut

Příprava nilského okouna není nijak náročná a jeho ochucení by mělo být decentní. Zvolila jsem jen citron, česnek, cibuli, petržel a olivový olej. Moc dobré by na to mohly být i lupínky mandlí, ale to bohužel můj muž moc nedocení.

Troubu si rozehřejte na 200°C.

Okouna opláchněte, osušte utěrkou nebo papírovými kapesníky a dejte ho do pekáčku, který už je vystlaný na plátky nakrájenou cibulí. Přidejte prolisovaný nebo nadrcený česnek, zakapejte šťávou z poloviny citronu, přihoďte petržel, posolte a zakápněte olivovým olejem.

Pečte asi 20 minut. Ryba víc nepotřebuje. Když tak do ní šťouchněte jemně vidličkou a neměla by moc pružit.

Podávejte s vínem (hlavně s tím)..a s nějakou jednoduchou přílohou.

Pája

A co třeba takový losos?