Což takhle si připravit domácí toustový chléb? Je to pro vás výzva? Pro mě určitě byla, protože ke kynutí a pečení chleba mám velký respekt a vždycky si musím těsto pečlivě ohmatat a popřemýšlet nad ním, jestli je dostatečně pevné nebo naopak tekuté atd. atd.

Proto mám radost, že se těsto na toustový chleba povedlo na první dobrou a tento chlebík se u nás stal vítanou a často praktikovanou dobrotou. Není to totiž opravdu nic složitého.

(Ok. Zde trošku upřímnosti pod čarou. Protože čert nikdy nespí, stejně jako naše děti, tak při focení tohoto receptu to byla vysloveně velká legrace a rozhodně bych se nepodepsala pod to, že recept není nic složitého. Proč? 

Jedno dítko vřeštělo jak šílené, protože prdíky. Další vřeštělo, protože korona karanténa a nový sourozenec a prostě všechno blbě. Ušmudlat těsto dohromady se ještě povedlo. Další kynutí, to už byl čirý očistec. Omluvte tedy sníženu kvalitu fotografií. Příště se polepšíme). 

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Domácí toustový chléb

Ingredience na domácí toustový chleba

Množství: 1 bochník

500 g hladké mouky – pšenice
30 g cukru – třtinový nebo krupice
10 g soli
1 balení instantního droždí (7 g) nebo 1 kostka čerstvého (42 g)
280 ml mléka
50 g másla
1 vejce

1 vejce na potření nebo troška mléka
Máslo či olej na vymazání formy


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 180 minut
Celkový čas: 195 minut

Nebudeme ztrácet čas, ale půjdeme rovnou k věci.

Hněteme

Do mísy si nejprve dejte všechno sypké – hladkou pšeničnou mouku, sypké sušené droždí, cukr i sůl a všechno trošku promíchněte.

Odměřte si mléko a nechte rozpustit máslo a společně s jedním celým vejcem přidejte k sypké směsi a jdeme na hnětení.

Samozřejmě můžete hníst ručně a to vás bude o to víc šlechtit. My lenory použijeme robota a hnětací hák. Těsto nechtě hníst aspoň 5 minut. Výsledkem bude těsto, které se kompletně odlepí od stěn šlehací nádoby a bude držet na háku.

Kyneme

Připravte si větší mísu, ve které bude těsto odpočívat.

Na pomoučeném válu těsto ještě lehce prohněťte rukou a přendejte ho do mísy. Tu zakryjte potravinovou folií (párkrát do ní píchněte vidličkou, aby těsto mělo trochu vzduchu) nebo ji dejte do igelitového pytle a utáhněte.

Mísu pak dejte na nějaké teplejší místo. Těsto bude lépe kynout.

Čas kynutí je přibližně 90 minut, ale jde o čas spíše orientační. Spíše se řiďte tím, že by mělo těsto svůj objem zdvojnásobit.

Ono totiž co si budeme povídat, těsto může být dosti náladové a chce svou specifickou teplotu, vlhkost nebo i pěkné místečko někde v pokoji a někdy je potřeba to trošku vychytávat, než si těsto najde svůj ideální kynoucí koutek.

Druhé kynutí

Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, jdeme ho tvarovat a nechat dále kynout.

Na pomoučeném válu si z těsta vytvarujte obdélník. Přeložte pak jeho kraje směrem dovnitř těsta a těsto poté jemně vytvarujte do bochníčku. Velikost by měla být o něco menší, než je zapékací forma.

Velikost zapékací formy pro tento toustový chleba je přibližně 27x15x7 cm.

Těsto pak ještě necháme přibližně hodinu kynout právě ve formě. Tu před tím nezapomeňte vymazat máslem nebo olejem.

Překryjte ho opět folií a nechte dokynout na teplém místě.

Pečeme

Těsto opět pěkně vykynulo, takže je na čase ho nechat péct.

Troubu si rozpalte na 180°C.

Těsto potřete buď rozšlehaným vajíčkem nebo mlékem a ještě před vložením do trouby uděláme jednu operaci.

Do trouby šplíchněte trošku vody buď přímo na dno trouby nebo na extra plech. Poté do ní dejte péct chléb (spodní třetina je ideální) přibližně na 45 minut. Voda by měla zajistit pěkně křupavou kůrku.

Pokud by chléb moc rychle hnědl, dejte přes něj pečící papír.

Dokončujeme

Po 45 minutách by mělo být hotovo. Vyndejte chléb z trouby a nechte ho 2-3 minuty vydechnout. Pak ho opatrně odloupněte od stěn formy a vyklopte ho někam na mřížku, aby mohl bez rušení chladnout.

A je hotovo!

S čím je tento toustový chléb nejlepší? Pokud bych měla být zcela upřímná, sluší mu i obyčejné máslo. I tak se po něm jen zapráší. Nebojte se ho ale použít právě i třeba přípravu klasických zapečených toustů nebo na nějaké luxusnější obložené chleby. Je vynikající!

Dobrou chuť
Pája