Domácí toustový chléb
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/prilohy-k-jidlu/domaci-toustovy-chleb/
Což takhle si připravit domácí toustový chléb? Je to pro vás výzva? Pro mě určitě byla, protože ke kynutí a pečení chleba mám velký respekt a vždycky si musím těsto pečlivě ohmatat a popřemýšlet nad ním, jestli je dostatečně pevné nebo naopak tekuté atd. atd.
Proto mám radost, že se těsto na toustový chleba povedlo na první dobrou a tento chlebík se u nás stal vítanou a často praktikovanou dobrotou. Není to totiž opravdu nic složitého.
(Ok. Zde trošku upřímnosti pod čarou. Protože čert nikdy nespí, stejně jako naše děti, tak při focení tohoto receptu to byla vysloveně velká legrace a rozhodně bych se nepodepsala pod to, že recept není nic složitého. Proč?
Jedno dítko vřeštělo jak šílené, protože prdíky. Další vřeštělo, protože korona karanténa a nový sourozenec a prostě všechno blbě. Ušmudlat těsto dohromady se ještě povedlo. Další kynutí, to už byl čirý očistec. Omluvte tedy sníženu kvalitu fotografií. Příště se polepšíme).
Ingredience na domácí toustový chleba
Množství: 1 bochník500 g hladké mouky – pšenice
30 g cukru – třtinový nebo krupice
10 g soli
1 balení instantního droždí (7 g) nebo 1 kostka čerstvého (42 g)
280 ml mléka
50 g másla
1 vejce
1 vejce na potření nebo troška mléka
Máslo či olej na vymazání formy
Postup přípravy
Doba vaření: 180 minut
Celkový čas: 195 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Nebudeme ztrácet čas, ale půjdeme rovnou k věci.
Hněteme
Do mísy si nejprve dejte všechno sypké – hladkou pšeničnou mouku, sypké sušené droždí, cukr i sůl a všechno trošku promíchněte.
Odměřte si mléko a nechte rozpustit máslo a společně s jedním celým vejcem přidejte k sypké směsi a jdeme na hnětení.
Samozřejmě můžete hníst ručně a to vás bude o to víc šlechtit. My lenory použijeme robota a hnětací hák. Těsto nechtě hníst aspoň 5 minut. Výsledkem bude těsto, které se kompletně odlepí od stěn šlehací nádoby a bude držet na háku.
Kyneme
Připravte si větší mísu, ve které bude těsto odpočívat.
Na pomoučeném válu těsto ještě lehce prohněťte rukou a přendejte ho do mísy. Tu zakryjte potravinovou folií (párkrát do ní píchněte vidličkou, aby těsto mělo trochu vzduchu) nebo ji dejte do igelitového pytle a utáhněte.
Mísu pak dejte na nějaké teplejší místo. Těsto bude lépe kynout.
Čas kynutí je přibližně 90 minut, ale jde o čas spíše orientační. Spíše se řiďte tím, že by mělo těsto svůj objem zdvojnásobit.
Ono totiž co si budeme povídat, těsto může být dosti náladové a chce svou specifickou teplotu, vlhkost nebo i pěkné místečko někde v pokoji a někdy je potřeba to trošku vychytávat, než si těsto najde svůj ideální kynoucí koutek.
Druhé kynutí
Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, jdeme ho tvarovat a nechat dále kynout.
Na pomoučeném válu si z těsta vytvarujte obdélník. Přeložte pak jeho kraje směrem dovnitř těsta a těsto poté jemně vytvarujte do bochníčku. Velikost by měla být o něco menší, než je zapékací forma.
Velikost zapékací formy pro tento toustový chleba je přibližně 27x15x7 cm.
Těsto pak ještě necháme přibližně hodinu kynout právě ve formě. Tu před tím nezapomeňte vymazat máslem nebo olejem.
Překryjte ho opět folií a nechte dokynout na teplém místě.
Pečeme
Těsto opět pěkně vykynulo, takže je na čase ho nechat péct.
Troubu si rozpalte na 180°C.
Těsto potřete buď rozšlehaným vajíčkem nebo mlékem a ještě před vložením do trouby uděláme jednu operaci.
Do trouby šplíchněte trošku vody buď přímo na dno trouby nebo na extra plech. Poté do ní dejte péct chléb (spodní třetina je ideální) přibližně na 45 minut. Voda by měla zajistit pěkně křupavou kůrku.
Pokud by chléb moc rychle hnědl, dejte přes něj pečící papír.
Dokončujeme
Po 45 minutách by mělo být hotovo. Vyndejte chléb z trouby a nechte ho 2-3 minuty vydechnout. Pak ho opatrně odloupněte od stěn formy a vyklopte ho někam na mřížku, aby mohl bez rušení chladnout.
A je hotovo!
S čím je tento toustový chléb nejlepší? Pokud bych měla být zcela upřímná, sluší mu i obyčejné máslo. I tak se po něm jen zapráší. Nebojte se ho ale použít právě i třeba přípravu klasických zapečených toustů nebo na nějaké luxusnější obložené chleby. Je vynikající!
Dobrou chuť
Pája
Líbí se vám recept na domácí toustový chleba? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: cukr, droždí, Hladká mouka, máslo, mléko, sůl, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Děkuji za recept, chlebik ještě chladne, ale už se těším na ochutnávku
Dnes jsem pekla poprvé v domácí pekárně vypadá moc pěkně tak jen počkáme až vychladne a uvidíme jestli bude dobrý
Výborný recept, velká chvála, moooc děkuji. Povedl se, i největší kritici – dětičky chválili.
Hanko, to jsem moc ráda. Kritiky chápu a vážím si toho, že to jako děti posvětili. 🙂
Ten chleba se peče fakt ve vodě?
Těsto dát do vody?
Maruško, hezký den. Doplním to ještě sem a v receptu upravím, ale opravdu se jen šplíchne na dno trouby popř.na plech, který se dá do trouby navíc. Tousťák se ve vodě nepeče.