Výborná domácí nutella
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/domaci-nutella/
Kdo by dnes neznal nutellu a její slaďoučkou oříškovou chuť? Je pravda, že zajít do obchodu a nechat si namazat doslova cukr kolem huby je dneska hodně jednoduché, jenže ona ta klasická výborná domácí nutella má sakriš něco do sebe.
A víte také, že v každé zemi kupovaná nutella chutná trochu jinak? Například my Češi prý máme radši sladší nutellu, bez tak velkého podílu oříšku třeba oproti Němcům. A co takhle si udělat nutellu podle vašeho mlsného jazýčku? Příprava je velmi jednoduchá a výsledná chuť je super extra oříšková (jak jinak).
Ingredience na domácí nutellu
Množství: na 200 g nutelly200 g lískových oříšků
2 lžíce javorového sirupu nebo medu
4 rovné lžíce kakaa (ideálně raw)
cca 100 -150 ml vody
špetka soli
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 25 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Koupit či doma připravit?
Když si před sebe postavíte domácí a kupovanou nutellu, chuťově vás to určitě hodně překvapí. Jak jsem už zmiňovala výš, je kupovaná nutella daleko sladší než ta domácí (pokud si ji tedy pořádně neosladíte) a dost pravděpodobně vás i překvapí právě oříškovost, která už se v té dnešní kupovance ztrácí.
Domácí nutella neobsahuje žádné konzervanty (tedy pokud si je tam úmyslně nepřidáte 😉 ), takže suma sumárum, pokud ji nepřesladíte, je to vlastně mlsavá dobrota poměrně zdravého charakteru. Lískové ořechy jsou totiž nabité samými tělu prospěšnými vitaminy, jsou významným zdrojem železa a ještě k tomu navrch obsahují pro tělo zdravé tuky (samozřejmě když ji spasete kilo na posezení, tak je to krapet moc).
Příprava lískových oříšků
Nejprve bude potřeba ořechy opéct nasucho v troubě. Tu roztopte na 200 °C a oříšky v ní nechte po dobu přibližně 10 minut. Je potřeba je hlídat, aby se slupky nezačaly připalovat a ořechy tak nebyly hořké. Teplotou se z oříšků uvolní slupky.- prasknou.
Oříšky pak dejte do čisté a suché utěrky a v rukách je šoupejte o sebe, aby z nich opadaly slupky. Pokud tam nějaká zůstane, nic se neděje.
Mixujeme
Jdeme na nejdramatičtější fázi celé přípravy – mixování ořechů. Chce to totiž trpělivost a dobrý mixér (já mixovala s robotem Promesso z téhle mé recenze). Tyčový mixér byste na nutelle pravděpodobně velmi rychle odvařili. Čím silnější výkon mixéru, tím lepší. Proč? Je totiž potřeba potřeba, aby se ořechy rozmixovaly a postupně tak začaly uvolňovat tuk. To může trvat klidně deset minut.
Vřele doporučuji již při počátečním mixování přidat aspoň 50-100 ml vody. Směs se pak bude lehčeji mixovat. Mixér vám za to také poděkuje. Je také dobré se připravit na to, že pokud nebudete připravovat větší množství, např z 500 g ořechů, tak bude potřeba ze stěn mixéru seškrabovat nerozmixované ořechy a ze sekacích nožů je také občas stěrkou prošťouchnout. Směs se pak dobře promíchá.
Jakmile začne směs krémovatět, přidejte kakao, med a špetičku soli a mixujte dál. Pro ultrazdravou variantu můžete sladit i datlemi. Pokud ale neholdujete ani medu nebo datlím, použijte samozřejmě cukr, ale méně je více. Přidat se dá vždycky, ubrat už hůř :).
Směs bude pravděpodobně dost hustá i po přidání vody, takže velmi pomalu po lžičkách přidávejte studenou vodu. Chceme přece, aby se dala nutella dobře roztírat ;).
A je hotovo!
K čemu je domácí nutella dobrá?
Co si budeme povídat, jen tak na lžičce často bývá nejlepší. Dá se ale bezvadně použít například i jako svačinka s dobrým chlebem. Geniální kombinace je společně s plátky jablek či banánu nebo třeba jahodami. Pro milovníky zdravější varianty vynechte chléb a jezte jen s ovocem :). A co třeba to zkusit s ananasem? To je taky naprostá lahoda.
Dobrou a sladkou chuť
Pája
Líbí se vám recept na domácí nutellu? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: javorový sirup, kakao, lískové oříšky, med, sůl
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Komentář, který jsem psala včera už tady není..
Nicméně, chtěla jsem říct, že v bábovce je moc dobrá..
Akorát na chleba to pro mě není ta pravá Nutella.
Iveto, komentáře nemažu, pokud nejsou spamem nebo třeba nějak vulgární. Což ten Váš určitě nebyl. Mrkněte na mou odpověď níže.
Mějte se moc dobře, Pája
Je mi to líto, ale do nutelly to má hodně daleko 🙁 doufala jsem, že budu mít skoro tu dobrou Německou, velké očekávání a bohužel jsem tentokrát zklamaná..
Cítím z toho jen ořechy a hořkost, i když jsem dala mnohem víc medu. Nakonec jsem chuť nějak zjemnila přidáním mléka a granka… Ale pořád to nechutná jako Nutella. Škoda…
Nicméně, škoda vyhodit, tak to zkusím spotřebovat do těsta na nějakou buchtu 😀
Iveto, hezký večer, mrzí mě, že to nesplnilo Vaše očekávání. Ono prostě když se to dělá z ořechů a nedá se tam tolik cukru a třeba i čokoláda, tak to nikdy nebude jako ta pravá nutella. Je to prostě poctivý oříškový krém. Jsem ale ráda, že krém našel uplatnění v bábovce a ani gram oříšku nepřijde nazmar. Mějte se dobře. Pája