Kdo by dnes neznal nutellu a její slaďoučkou oříškovou chuť? Je pravda, že zajít do obchodu a nechat si namazat doslova cukr kolem huby je dneska hodně jednoduché, jenže ona ta klasická výborná domácí nutella má sakriš něco do sebe. 

A víte také, že v každé zemi kupovaná nutella chutná trochu jinak? Například my Češi prý máme radši sladší nutellu, bez tak velkého podílu oříšku třeba oproti Němcům. A co takhle si udělat nutellu podle vašeho mlsného jazýčku? Příprava je velmi jednoduchá a výsledná chuť je super extra oříšková (jak jinak).

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Výborná domácí nutella

Ingredience na domácí nutellu

Množství: na 200 g nutelly

200 g lískových oříšků
2 lžíce javorového sirupu nebo medu
4 rovné lžíce kakaa (ideálně raw)
cca 100 -150 ml vody
špetka soli


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 25 minut

Koupit či doma připravit?

Když si před sebe postavíte domácí a kupovanou nutellu, chuťově vás to určitě hodně překvapí. Jak jsem už zmiňovala výš, je kupovaná nutella daleko sladší než ta domácí (pokud si ji tedy pořádně neosladíte) a dost pravděpodobně vás i překvapí právě oříškovost, která už se v té dnešní kupovance ztrácí.

Domácí nutella neobsahuje žádné konzervanty (tedy pokud si je tam úmyslně nepřidáte 😉 ), takže suma sumárum, pokud ji nepřesladíte, je to vlastně mlsavá dobrota poměrně zdravého charakteru. Lískové ořechy jsou totiž nabité samými tělu prospěšnými vitaminy, jsou významným zdrojem železa a ještě k tomu navrch obsahují pro tělo zdravé tuky (samozřejmě když ji spasete kilo na posezení, tak je to krapet moc).

Příprava lískových oříšků

Nejprve bude potřeba ořechy opéct nasucho v troubě. Tu roztopte na 200 °C a oříšky v ní nechte po dobu přibližně 10 minut. Je potřeba je hlídat, aby se slupky nezačaly připalovat a ořechy tak nebyly hořké. Teplotou se z oříšků uvolní slupky.- prasknou.

Oříšky pak dejte do čisté a suché utěrky a v rukách je šoupejte o sebe, aby z nich opadaly slupky. Pokud tam nějaká zůstane, nic se neděje.

Mixujeme

Jdeme na nejdramatičtější fázi celé přípravy – mixování ořechů. Chce to totiž trpělivost a dobrý mixér (já mixovala s robotem Promesso z téhle mé recenze). Tyčový mixér byste na nutelle pravděpodobně velmi rychle odvařili. Čím silnější výkon mixéru, tím lepší. Proč? Je totiž potřeba potřeba, aby se ořechy rozmixovaly a postupně tak začaly uvolňovat tuk. To může trvat klidně deset minut.

Vřele doporučuji již při počátečním mixování přidat aspoň 50-100 ml vody. Směs se pak bude lehčeji mixovat. Mixér vám za to také poděkuje. Je také dobré se připravit na to, že pokud nebudete připravovat větší množství, např z 500 g ořechů, tak bude potřeba ze stěn mixéru seškrabovat nerozmixované ořechy a ze sekacích nožů je také občas stěrkou prošťouchnout. Směs se pak dobře promíchá.

Jakmile začne směs krémovatět, přidejte kakao, med a špetičku soli a mixujte dál. Pro ultrazdravou variantu můžete sladit i datlemi. Pokud ale neholdujete ani medu nebo datlím, použijte samozřejmě cukr, ale méně je více. Přidat se dá vždycky, ubrat už hůř :).

Směs bude pravděpodobně dost hustá i po přidání vody, takže velmi pomalu po lžičkách přidávejte studenou vodu. Chceme přece, aby se dala nutella dobře roztírat ;).

A je hotovo!

K čemu je domácí nutella dobrá?

Co si budeme povídat, jen tak na lžičce často bývá nejlepší. Dá se ale bezvadně použít například i jako svačinka s dobrým chlebem. Geniální kombinace je společně s plátky jablek či banánu nebo třeba jahodami. Pro milovníky zdravější varianty vynechte chléb a jezte jen s ovocem :). A co třeba to zkusit s ananasem? To je taky naprostá lahoda.

Dobrou a sladkou chuť
Pája