Výborná hrachová kaše
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/prilohy-k-jidlu/vyborna-hrachova-kase/
Nevím, jak to máte vy s hrachovou kaší, ale pro mě to vždycky byl úděs a jen jsem si vzpomněla na barvu této krmě, měla jsem značné pochybnosti o tom, že mi tohle někdy projde trávící soustavou. Jenže nesuďme hrášek rychle a nelámejme nad ním hůl, protože i hrášková kaše může být pěkná kočka, kterou budete chtít potkávat častěji.
Mám tu pro vás recept na takovou hrachovou kaši, že vám zvedne náladu a dokonce vám bude i chutnat :). Máte pochybnosti? Nechte se zlákat už jen fotkou u receptu.
Ingredience na hrachovou kaši
Množství: 2 porce1 balení mraženého hrášku
1 stroužek česneku
Špetka majoránky
1 hrudka rozpuštěného másla
1 špetka soli
50 ml mléka – není nutné
Postup přípravy
Doba vaření: 10 minut
Celkový čas: 15 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Hrachu, brachu
Oproti klasické hrachové kaši, která se připravuje z máčeného hrachu, já volím jednoznačně buď čerstvý hrášek (což ale může být docela popelčina práce loupat), nebo dobrý kupovaný zamražený hrášek. Chuťově je úplně někde jinde, než otloukánek máčenka. Je sladší a zelenější, je na něj příjemnější pohled a dá se zdlábnout i nerozemletý (naprosto miluju hrášek jen tak podušený se slaninou, to je něco!).
Hrášek nechte projít varem a povařte ho přibližně pět minut v osolené vodě. To mu stačí. Vodu z hrášku slijte někam stranou (možná ji budete potřebovat).
Abychom mu uchovali barvu, tak ho po provaření a slití, rychle přelijte ideálně ledovou vodou. Moc ho v ledové vodě nemáčejte, protože pak bude zase studený.
Mixujeme
Přicházíme k fázi dvě a to mixování. Dejte hrášek do mixéru, přidejte k němu stroužek česneku, hrudku rozpuštěného másla a mixujte, dokud nevznikne hladká kaše. Zde samozřejmě záleží na tom, jakou kaši máte rádi. Někdo rád naprosto hladkou, někdo zase s lehkými hrudečkami a někdo i velmi nahrubo. Pokud bude pro vás kaše až moc hustá, přilijte trochu vody z vaření (já jsem vám to psala, že ji možná budete potřebovat nebo přidejte trošku mléka na zjemnění chuti.
Dochucujeme
Abychom se ještě více přiblížili dokonalosti, kaši ještě okořeníme a popřípadě dosolíme. Špetka dobré majoránky dokáže divy.
Naprosto neoddiskutovatelně je hrachová kaše výborná k pečenému uzenému nebo například pečené šunce. Slaná chuť masa se sladkou chutí kaše je božská.
Jako naprostou nutnost bych ke kaši ještě viděla na oleji orestovanou zlatavou cibulku. Uvidíte, že váš pohled na hrachovou kaši se minimálně od stádia znechuceného šklebu přesune k pozvednutému obočí a vy si budete říkat, že to chcete ještě někdy zopakovat.
Za mě je to ale velké oh la lááá a doufám, že i pro vás to tak jednou bude. Pokud máte stále pochyby, jestli je hrachová kaše například vhodnou přílohou k jídlu, mrkněte ještě do složky Přílohy a nechte se inspirovat.
Dobrou chuť
Pája
Líbí se vám recept na hrachovou kaši? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: česnek, hrášek, majoránka, máslo
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
tu cibulku vrele doporucuji osmahnout do zlatova na sadle, ne na oleji, dat cibulku bokem a pak na tom vypecenem sadle opect prave tu sunku, uzene anebo jen proste klobasku/silny parek
Libore, souhlasím všemi deseti! Díky za doplnění.
Kaši vařím skoro stejně, dávám jen trochu smetany na zjemnění. Ale tu cibulku prosím na sádle. Na oleji je to hnus jak ve školní jídelně páté kategorie.
Vladímíre, díky za upozornění. Já tam totiž zmiňuji máslo, ale v receptu píšu olej…:) Takže my smažíme na trošce másla. Ale máte pravdu, sádlo je prostě sádlo osmažená cibulka je na něm také vynikající. Nebráním se tomu ani trochu.
z hrachu jsem dlouho nic nedělala, příčil se mi a jedla jsem jenom lusky, potom jsem vyzkoušela kaši a je výborná *****
Lenko, moc ráda to slyším. Já jsem k tomu měla právě také podobný postoj, ale pak jsem se naučila udělat takhle hrášku lifting a jíst ho pěkně čerstvý….no a to je jiná liga.
No možná to někomu takhle udělaný chutná,ale…Než abych se s hrachovkou patlal doma,dám si jí v jídelně,kde jí mají výbornou(nejen ji).
Tak to máte Vladimíre štěstí 🙂 My, kteří tak dobrou jídelnu nemáme, se holt musíme spolehnout na naše zdroje. Co dobrého ještě v jídelně mají?
Co tam je ještě dobrého?Ta jídelna je vlastně v masně,chodí tam dost lidí,protože tam najdou výborná jídla.A za přijatelnou cenu.