Pravá italská focaccia – křupavý chleba či geniálně dobrá pizza
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/cubi-favoriti/italska-focaccia/
Je tu někdo, kdo by neměl rád pizzu? Pizzu, ať už v jakékoliv podobě, má rád snad každý…když je tedy dobrá 🙂 Já tu pro vás jednu super dobrou křupavou a nadýchanou pizzu mám. Je pravda, že focaccia je spíš známá jako italský chleba, nicméně když si ji obložíte rajčatovou směsí a plátky mozarelly a čerstvou bazalkou, tak je to labůžo. A je jedno, jestli tomu říkáte chleba, pizza nebo focaccia 🙂
Ingredience na italsko focacciu
Množství: 2 krásné porce½ kg hladké mouky
3 – 4 dl vody
½ čerstvého droždí nebo 1 pytlík sušeného
1 dl olivového oleje
Navrch
1 plechovka sekaných rajčat
1 balení mozzarelly
100 g dobré šunky
Hrst černých nebo zelených oliv
….cokoli co máte rádi
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 135 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jak si připravit lahodnou focacciu?
Základem je těsto a dobrá teplota pro kynutí. Na tom to stojí a běží. Buďte trpěliví a těsto se vám odmění. Do misky vsypte prosátou hladkou mouku a udělejte si menší důlek pro vodu a droždí. Do důlku nalijte trochu vlažné vody a přidejte rozkouskované droždí. Nechte droždí 15-20 minut vzejít.
Do směsi přidejte olej a většinu vody a začněte promíchávat. Pokud máte robota (třeba toho z mé recenze), tak máte vyhráno. Nechte směs promíchávat klidně 10 minut. Je potřeba, aby bylo lehce lepkavé, křehké. Výsledkem by mělo být spíše vláčnější a hlavně nadýchané těsto. To je rozdíl oproti pizzovému těstu, které je většinou kompaktnější. Nebo také jinak – zkuste do něj šťouchnout prstem, který by se do něj měl jemně zabořit.
Po vypracování těsta vezměte ještě trochu olivového oleje a celý bochánek jemně poolejujte ze všech stran. Překryjte těsto v misce potravinovou folií a postavte na teplejší místo.
Ideální těsto by mělo nabýt dvojnásobné množství.
Když těsto vykyne (většinou to trvá tak 1-1 ½ hodiny), položte ho na plech s pečícím papírem a olivovým olejem a prsty ho rozprostřete do všech stran. Možná si říkáte, jestli je olej nutný. Je! Nebojte se ho použít tak, aby bylo celé těsto omaštěné. Celá focaccia pak bude krásně křupavá. Těsto se taky bude vracet do své původní podoby, tak ho šťouchejte do stran a ono se poddá.
Pečení
Vyváleno máte, tak je na čase zapnout troubu na 230°C. Já peču na horký vzduch. Focacciu nechte ještě v teple dokynout. Pokud máte čas a chuť, tak nechte focciu ještě další hodinku kynout – bude ještě nadýchanější. Ale stačí i jen dokud se neroztopí trouba.
Jdeme zdobit
Jaká je nejlepší focaccia? To je jen a jen na vás. Pokud se bojíte, že se nepovede, začněte experimentovat nejdříve s tou nejjednodušší. Stačí jen posypat hrubší solí a tymiánem a je to. Nebo zvyšte laťku a potřete focacciu směsí sekaných rajčat a plátky mozzarelly. A když už jste u toho, tak se nebojte pokračovat dál a přidejte třeba šunku nebo olivy…či cokoli na co máte chuť.
Pečte v troubě do zezlátnutí.
Jaký by měl být výsledek? Výsledná focaccia by měla být krásně křupavá, lehce mastná (ale opravdu má být mastná) nadýchaná. Mńam 🙂 Pokud foccaciu nechcete považovat za pizzu ale za chléb, tak ho ani ničím nemusíte zdoit, ale prostě ho jen lehce posolte a podávejte čerstvý jako přílohu.
Dobrou chuť
Líbí se vám recept na italsko focacciu? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bazalka, droždí, Hladká mouka, mozzarella, olivový olej, sekaná rajčata, voda
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
ahoj tak ta focaccia je SKVĚLÁ!!!
To jsem moc ráda. a křupala?
jo a bude zase…:)
Skvělý recept, už mám uloženo, co nejdříve upeču. Mám teď doma dva mlsné gurmány – moje vnoučky. Dám vědět, jak chutnalo.
Tak už upečeno? Jak chutnalo?