Leckomu se při spojení slov „Natluču ti kokos“ vybaví dramatické chvíle, kdy ho po pokoji naháněl starší sourozenec, toužíc mladšího nezbedníka vytrestat za pravděpodobně rozbitou nebo ztracenou věc, se kterou ale on prostě určitě neměl co do činění.

Paní Čubu nátluk kokosu spíše vrací do vzpomínek na chvíli, kdy se poprvé zakousla do své první vlastnoručně upečené kokosové buchty a to k tomu navrch ještě ochmýřené kokosovou peřinkou.

Ona na první pohled kokosová buchta asi mnoho zájmu nevzbudí, ale při prvním ohledání za pomoci čichového aparátu člověk minimálně zpozorní a řekne si, že to tedy opravdu ukrutně dobře voní, a tedy by to mohlo i stejně dobře chutnat. Taky že ano.

S prvním zakousnutím si řeknete: „Hmmm, to je celé takové lehké a šťavnaté, že si budu asi muset dát ještě další kousek, abych zjistil, čím to je, že je to tak…voňavé a na jazyku se rozplývající.“ Ve chvíli, kdy už do sebe soukáte pátý kousek buchty, jste také propadli jejímu kouzlu.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Kokosová buchta

Ingredience na kokosovou buchtu

Množství: 1 plech

1 prášek do pečiva
½ hrnku oleje
1 hrnek cukr krystal
1 hrnek mléko
2 hrnky polohrubá mouka
2 vejce
1 hrnek kokosu
1 hrnek cukr moučka
250ml smetany na šlehání


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 55 minut

Jak tedy na ní?

Příprava tohoto kokosového potěšení je velmi jednoduchá a rychlá. V míse se smíchají všechny ingredience kromě kokosu, moučkového cukru a smetany – ty nám později poslouží jako hlavní buchtová pokrývka. Když jsou ingredience hezky smíchané, vlejeme je do vymazaného pekáče (třeba takového, případně další inspiraci hledejte v mém obchůdku).

V tuto chvíli nastupují do akce kokos a moučkový cukr. Ty si promícháme dohromady a posypeme směsí připravené těsto – hezky rovnoměrně a s citem, ať tam nejsou krátery.

Klademe do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme cca 20 minut – tj. dokud není kokos nazlátlý. Pro rejpálky: vezmeme špejličku a zarejeme do těsta. Když už se na špejli nic nepřilepí, je buchta hotová.

Kdo četl pozorně, určitě mu vrtá hlavou, kam se poděla smetana. Čuba nezapomněla! Pozorný čtenář se nemusí bát. Smetana jen poslouží ve chvíli, kdy buchtu vytáhneme z trouby. Smetanu je potřeba rovnoměrně rozlít ještě za horka, aby se do buchty vsákla.

Buchta je bezkonkurenčně nejlepší, když ji necháte třeba přes noc vychladnout v lednici. To se pak kokos a smetana krásně spojí dohromady a vytvoří nefalšované kokosové nebe na zemi.

A to je prosím pěkně celé!

Hledáš více sladké inspirace?