Telecí pečeně pohladí na jazyku, udělá dobře bříšku a svou jemnou a lahodnou chutí společně s velmi jednoduchou přípravou vám udělá i z pondělí malou neděli. Vždycky mám tak trochu výčitky svědomí, když se rozhodnu uvařit nějaké to mláďátko. Vegetariánům se teď určitě svírají prsty na nohou v pěstičku a je pravda, že je potřeba se od toho nějak oprostit a nepředstavovat si pod kouskem masa nějaké malé roztomilé telátko. Protože ono to masíčko z něj je fakt moc dobré.

Jelikož je už od přírody telecí maso chuťově naprosto epesní, tak ani není potřeba ho nějak znásilňovat kořením či přehnaným vařením. Prostě si ho připravíme hodně jednoduše a naprosto lahodně.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Telecí pečeně na másle

Ingredience na telecí pečeni

Množství: 5-6 porcí

1 kg telecí kýty
Pepř
2 hrudky másla
Sůl
50 ml vody 


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 90 minut
Celkový čas: 115 minut

Telecí kýtu si opláchneme, otřeme do sucha a posolíme a popepříme ze všech stran. Na pánvi si rozehřejeme hrudku másla a maso ze všech stran zprudka osmachneme. Pečeni pak hodíme do pekáčku (třeba takového), přidáme ještě trochu másla a podlejeme troškou vody. Půl skleničky úplně bohatě stačí.

Pečeme v troubě přibližně hodinu, hodinu a půl na 180º C hezky do měkka. Prvních 40 minut nechávám zakryté pokličkou. Maso většinou testuji jednoduše tím, že do něj šťouchnu prstem a jestliže už skoro nepruží, je hotovo. Pro pokrokovější domácnosti dobře poslouží i teploměr na maso. Teplota kolem 70º C je naprosto v pořádku.

Když už je telecí pečeně hotová, nechte telátko ještě klidně pět minut odležet mimo troubu a teprve poté krájejte. Maso se stačí povolit, rozležet a bude vynikající.

Telecí pečeni doporučuji s vařenými bramborami nebo i klidně zaexperimentovat jako my na fotkách s těstovinami.

Brou chuť vaše Čuba