Milujete luštěniny? Pokud jste lehce na pochybách, věřte že tento jednoduchý a lahodný čočkový dhal s rýží vám ukáže jak mohou být luštěniny geniálně dobré.

Luštěniny jsou zdravé, luštěniny bychom měli konzumovat co nejčastějši… Co ale když vám úplně nejdou přes ústa? A že nás takových je. Dost často jsme si už od nejranějšího dětství zkazili gusto nejen ve školách a školkách, což je velká škoda.

Ono ale když si s luštěninami umíte pohrát, jde o nejen dokonalý zdroj rostlinné bílkoviny, vlákniny a nepřeberného množství vitaminů, ale také o báječně chutné jídlo.

Chcete-li tedy objevit kouzlo luštěnin, pojďte si se mnou připravit jednoduchý a lahodný čočkový dhal s rýží.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jednoduchý a lahodný čočkový dhal s rýží

Ingredience na čočkový dhal s rýží

Množství: 4 porce

100 g červené čočky
100 g sušených fazolí mungo
1 mrkev (100 g)
100 g dýně (hokkaido)
1/2 cibule (50 g)
3 stroužky česneku (15 g)
100 ml kokosového mléka nebo smetany na vaření
3 lžíce olivového oleje (60 ml)
400 g zralých rajčat či sekaných plechovkových
1 lžička římského kmínu (5 g)
1 lžička kurkumy (5 g)
1 špetka soli (5 g)

200 g rýže basmati


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Jakou luštěninu zvolit?

Berte, co kde najdete… dalo by se říct. A vlastně je to částečně pravda. Luštěnin je neskutečné množství a každá má svou chuť a výhody. Černá čočka, mungo, hnědá čočka, červená čočka, cizrna, zelený hrách nebo černé fazole je jen zlomek. Co tedy vybrat?

Já jsem pro tento recept vybrala jemně rajčatovou červenou čočku, která má nespornou výhodu v tom, že ji není potřeba nechat bobtnat a je velmi rychle uvařená (stačí cca 20 minut). K ní jsem vybrala fazole mungo, které jsou příjemné na skus a jejich doba vaření také není nijak dramatická.

Je jen potřeba je nechat přes noc nabobtat a poté slít.

Určitě se ale nebojte luštěniny kombinovat. Jen je potřeba si ohlídat dobu vaření a bobtnání, aby byla ideálně stejná či podobná. Zabráníte tím tak tomu, že by jedna luštěnina byla tvrdá a další již úplně rozvařená.

Jdeme dál na dhal

Samotná příprava není vůbec komplikovaná. Začneme tím, že si všechnu zeleninu nakrájíme na drobné kostičky.

Mrkev si před tím oškrábeme, dýně není potřeba loupat. Cibulku nakrájíme na drobné kostičky a česnek nasekáme.

Do větší pánve dáme rozehřát olivový olej, ke kterému přidáme římský kmín a kurkumu a necháme 1–2 minuty smažit, aby se nám koření krásně rozvonělo.

Poté přidáme mrkev, cibuli i dýni a necháme na mírnějším plameni smažit a to klidně 10 minut. Ke konci přidáme také česnek.

Pokud máte čerstvá rajčata, nakrájejte je na kostičky a přidejte k základu. Jestliže ale není zrovna sezona kvalitních sladkých rajčat, nebojte se použít i sekaná rajčata z plechovky.

A už je nejvyšší čas přidat také mungo a červenou čočku, přelít vodou a nechat vařit na mírném plameni, dokud nebude zelenina a hlavně mungo měkké. Což bude trvat přibližně 30–40 minut. Nezapomeňte směs také osolit.

Dhal by měl mít spíše hustší konzistenci, takže jej je konci už příliš nepodlívejte. Budeme ho totiž zjemňovat kokosovým mlékem. Pokud vám kokosové mléko nechutná, nebojte se použít i smetanu na vaření. Tu už jen nechce se směsí prohřát. Dlouhé vaření by ji neudělalo dobře.

Čočkový dhal s rýží si zamilujete. Rozhodně vám vřele doporučuji takto experimentovat s dalšími druhy luštěnin a také zeleniny. Uvidíte, že objevíte celou řadu vynikajících chutí.

Ať vám chutná,
Pája

PS. Chcete-li více čočkových receptů, mrkněte se zde na výběr z čočky.