Honí vás hlad jako vlk a potřebujete se najíst něčeho skvělého a lahodného? Což si připravit kuřecí stir-fry s pórkem?

Kuřecí stir-fry s pórkem si připravíte doslova během pár minut. Budeme se totiž držet tradice metody stir-fry. A o co že jde? Stir-fry pochází z Číny a jde o velmi rychlou přípravu masa a zeleniny, kdy si vše postupně zprudka orestujeme a to v pánvi wok. Wok totiž krásně vede teplo až do krajů a potraviny se v ní stačí orestovat rovnoměrněji a rychleji, než na běžné pánvi.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Kuřecí stir-fry s pórkem

Ingredience na kuřecí stir fry s pórkem.

Množství: 4 porce

500 g kuřecích stehen
1 lžíce kukuřičného škrobu (20 g)
1 malá špetka soli (3 g)

Na marinádu
2 lžíce oleje (40 ml) – sezamový, arašídový nebo olivový
2 lžíce sójové omáčky (40 ml)
2 lžíce rybí omáčky (40 ml)
1 lžíce cukru (20 g)

Zelenina
1 menší pórek (300 g)
150 g jarní cibulky
4 stroužky česneku (20 g)
1 hrst arašídů (50 g)

Příloha
240 g rýže basmati


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Tuto dobrotu si zamilujete. Stačí na ní opravdu jen pár ingrediencí a výsledkem je talíř plný chuti a křupavé zeleninky s měkkým masem.

Začneme rýží

Jelikož je samotná příprava masa velmi rychlá, začneme rovnou tím, že si připravíme přílohu. Nejlepší a nejklasičtější přílohou ke stir-fry je rýže a to ideálně basmati. Krásně voní a její chuť je velmi jemná.

Rýži necháme vařit v dostatečném množství vroucí vody (na 240 g rýže caa 550 ml vody) s troškou soli a to přibližně 20 minut. Pokud by v rýži zůstávala ještě voda, slijte ji.

Připravujeme maso

Na stir-fry se výborně hodí kuřecí maso a to nejlépe kuřecí stehenní, které je křehké a šťavnaté. Dobře poslouží i kuřecí prsa. Použít také můžete také hovězí maso a to například flank steak (počítejte s tím, že je potřeba pracovat s kvalitním hovězím masem na minutku). Skvěle také poslouží vepřová kýta nebo lahodná panenka.

Maso si nakrájíme na velmi tenké proužky cca 0,5-1 cm silné a prosypeme je škrobem a také posolíme.

Zelenina

Pro tento stir-fry jsem vybrala pórek a jarní cibulku, ale skvěle se do něj hodí i paprika, brokolice, mrkev nebo třeba hráškové lusky. Určitě se nebojte zeleninu kombinovat a hrát si s ní.

Pórek i jarní cibulku si nakrájíme na přibližně 0,5 cm plátky a abychom měli vše opravdu připravené do akce, tak si ještě připravíme směs na omáčku.

Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.

Omáčka na dochucení

V misce si promícháme olej (nejlépe se hodí tradiční sezamový nebo arašídový, ale dobře poslouží i olivový), 2 lžíce olivového oleje (40 ml), sójovou omáčku, trošku rybí omáčky a také lžíci cukru.

Smažíme

Do pánve wok dáme rozehřát olej a to co nejvyšší plamen. Olej pěkně rozprostřeme do všech stran pánve. Jakmile bude opravdu dobře rozehřátá (z oleje se začne lehce kouřit), dáme do ní maso a zprudka restujeme, dokud není ze všech stran orestované do zlata.

Maso vyndáme z pánve a to pokud možno bez přebytečného oleje. Necháme ho bokem v míse přikryté, aby nám nevychladlo. Do pánve teď přidáme zeleninu a opět restujeme a to přibližně 2–3 minuty. Zelenina bude krásně křupavá.

K zelenině přidáme ještě maso a také připravenou omáčku a necháme pár minut provařit.

Kuřecí stir-fry s pórkem servírujeme s arašídy, které si ještě před tím můžeme orestovat, a připravenou basmati rýží. Dobrota neskutečná to je.

Jak na arašídy?

Pokud chcete opravdu krásně křupavé arašídy, hoďte je na menší pánev a lehce je jen tak na sucho orestujte ze všech stran.

Dobrou chuť
Pája

PS. Pro další rychlo-recepty mrkněte do kategorie Rychlovky na talíři.