Honí vás hlad jako vlk a potřebujete se najíst něčeho skvělého a lahodného? Což si připravit kuřecí stir-fry s pórkem?

Kuřecí stir-fry s pórkem si připravíte doslova během pár minut. Budeme se totiž držet tradice metody stir-fry. A o co že jde? Stir-fry pochází z Číny a jde o velmi rychlou přípravu masa a zeleniny, kdy si vše postupně zprudka orestujeme a to v pánvi wok. Wok totiž krásně vede teplo až do krajů a potraviny se v ní stačí orestovat rovnoměrněji a rychleji, než na běžné pánvi.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Kuřecí stir-fry s pórkem

Ingredience na kuřecí stir fry s pórkem.

Množství: 4 porce

500 g kuřecích stehen
1 lžíce kukuřičného škrobu (20 g)
1 malá špetka soli (3 g)

Na marinádu
2 lžíce oleje (40 ml) – sezamový, arašídový nebo olivový
2 lžíce sójové omáčky (40 ml)
2 lžíce rybí omáčky (40 ml)
1 lžíce cukru (20 g)

Zelenina
1 menší pórek (300 g)
150 g jarní cibulky
4 stroužky česneku (20 g)
1 hrst arašídů (50 g)

Příloha
240 g rýže basmati


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Tuto dobrotu si zamilujete. Stačí na ní opravdu jen pár ingrediencí a výsledkem je talíř plný chuti a křupavé zeleninky s měkkým masem.

Začneme rýží

Jelikož je samotná příprava masa velmi rychlá, začneme rovnou tím, že si připravíme přílohu. Nejlepší a nejklasičtější přílohou ke stir-fry je rýže a to ideálně basmati. Krásně voní a její chuť je velmi jemná.

Rýži necháme vařit v dostatečném množství vroucí vody (na 240 g rýže cca 550 ml vody) s troškou soli a to přibližně 20 minut. Pokud by v rýži zůstávala ještě voda, slijte ji.

Připravujeme maso

Na stir-fry se výborně hodí kuřecí maso a to nejlépe kuřecí stehenní, které je křehké a šťavnaté. Dobře poslouží i kuřecí prsa. Použít můžete také hovězí maso a to například flank steak (počítejte s tím, že je potřeba pracovat s kvalitním hovězím masem na minutku). Skvěle také poslouží vepřová kýta nebo lahodná panenka.

Maso si nakrájíme na velmi tenké proužky cca 0,5-1 cm silné a prosypeme je škrobem a také posolíme.

Zelenina

Pro tento stir-fry jsem vybrala pórek a jarní cibulku, ale skvěle se do něj hodí i paprika, brokolice, mrkev nebo třeba hráškové lusky. Určitě se nebojte zeleninu kombinovat a hrát si s ní.

Pórek i jarní cibulku si nakrájíme na přibližně 0,5 cm plátky a abychom měli vše opravdu připravené do akce, tak si ještě připravíme směs na omáčku.

Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.

Omáčka na dochucení

V misce si promícháme olej (nejlépe se hodí tradiční sezamový nebo arašídový, ale dobře poslouží i olivový), 2 lžíce olivového oleje (40 ml), sójovou omáčku, trošku rybí omáčky a také lžíci cukru.

Smažíme

Do pánve wok dáme rozehřát olej a to na co nejvyšším plameni. Olej pěkně rozprostřeme do všech stran pánve. Jakmile bude opravdu dobře rozehřátá (z oleje se začne lehce kouřit), dáme do ní maso a zprudka restujeme, dokud není ze všech stran orestované do zlata.

Maso vyndáme z pánve a to pokud možno bez přebytečného oleje. Necháme ho bokem v míse přikryté, aby nám nevychladlo. Do pánve teď přidáme zeleninu a opět restujeme a to přibližně 2–3 minuty. Zelenina bude krásně křupavá.

K zelenině přidáme ještě maso a také připravenou omáčku a necháme pár minut provařit.

Kuřecí stir-fry s pórkem servírujeme s arašídy, které si ještě před tím můžeme orestovat, a připravenou basmati rýží. Dobrota neskutečná to je.

Jak na arašídy?

Pokud chcete opravdu krásně křupavé arašídy, hoďte je na menší pánev a lehce je jen tak na sucho orestujte ze všech stran.

Dobrou chuť
Pája

PS. Pro další rychlo-recepty mrkněte do kategorie Rychlovky na talíři.