Chcete do svého zaběhlého jídelníčku přidat opravdovou dobrotu? Lahodný uzbecký plov je totiž skvělá volba.Plov v sobě spojujě měkké hovězí maso, rýži (nebo bulgur) uvařený ve velmi chutném vývar a, možná překvapivě, rozinky. Skvěle vás zasytí a po bříšku pohladí.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Lahodný uzbecký plov

Ingredience na uzbecký plov

Množství: 4 porce

500 g hovězího masa (např. kližky, krk, hrudí)
1 cibule (100 g)
3 mrkve (300 g)
300 g dlouhozrnné rýže
1 hrst rozinek (50 g)
5 stroužků česneku (25 g)
1 lžička mletého koriandru (5 g)
1 lžička kurkumy (5 g)
1 lžička mletého římského kmínu (5 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 špetka soli (5 g)
1 hrst čerstvé petržele (10 g)
cca 750–900 ml hovězího vývaru na podlití


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 70 minut
Celkový čas: 85 minut

Plov nebo také pilav je jídlem, které se tradičně připravuje v celé řadě východo evropských ale také asijských zemích a stejně jako u jiných takto populárních jídel ho existuje nespočet variant. Základem ale vždy je rýže, maso a směs koření, která plovu samotnému dodává nezaměnitelnou lahodnou chuť. Ač by mohl na první pohled působit exoticky a možná trošku složitě, nemusíte se přípravy vůbec obávat, protože je velmi snadná a odměnou vám bude lahodný pokrm plný chuti.

Připravujeme plov

Začneme tím, že si připravíme jednotlivé ingredience, abychom pak už vše mohli jen naházet do velké pánve. Mrkev nahrubo nastrouháme, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek necháme v celku a k ruce si také připravíme koření – kurkumu, mletý římský kmín a mletý koriandr.

Hovězí maso si nakrájíme na menší kostičky, které osolíme. Připravenou cibuli restujeme ji na oleji do zezlátnutí. K ní přidáme připravené hovězí a to zprudka restujeme, aby se maso zatáhlo.

Jakmile nám maso chytne nahnědlou barvu, přidáme k němu nahrubo nastrouhanou mrkev a tu ještě 2–3 minuty restujeme a to společně s kořením.

Přihodíme také celé česneky a podlijeme hovězím vývarem. Jakmile směs začne vařit, přiklopíme pokličkou a dusíme přibližně hodinu do změknutí masa. Průběžně podléváme vývarem, pokud je potřeba.

Dokončujeme plov

Maso je měkké, takže je nejvyšší čas ještě povařit rýži. Tu ještě před samotným vařením propláchneme a vaříme přibližně 20 minut do změknutí a opět podléváme vývarem. Nakonec ještě přidáme rozinky, vše promícháme a necháme 5 minut odstát.

Servírujeme s čerstvě nasekanou petrželkou.

Ať vám chutná! Pája

PS. Pro další rýžové recepty se mrkněte do kategorie Rýžoviště.