Lahodný uzbecký plov
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/ryzova-jidla/uzbecky-plov/
Chcete do svého zaběhlého jídelníčku přidat opravdovou dobrotu? Lahodný uzbecký plov je totiž skvělá volba.Plov v sobě spojujě měkké hovězí maso, rýži (nebo bulgur) uvařený ve velmi chutném vývar a, možná překvapivě, rozinky. Skvěle vás zasytí a po bříšku pohladí.
Ingredience na uzbecký plov
Množství: 4 porce500 g hovězího masa (např. kližky, krk, hrudí)
1 cibule (100 g)
3 mrkve (300 g)
300 g dlouhozrnné rýže
1 hrst rozinek (50 g)
5 stroužků česneku (25 g)
1 lžička mletého koriandru (5 g)
1 lžička kurkumy (5 g)
1 lžička mletého římského kmínu (5 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 špetka soli (5 g)
1 hrst čerstvé petržele (10 g)
cca 750–900 ml hovězího vývaru na podlití
Postup přípravy
Doba vaření: 70 minut
Celkový čas: 85 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Plov nebo také pilav je jídlem, které se tradičně připravuje v celé řadě východo evropských ale také asijských zemích a stejně jako u jiných takto populárních jídel ho existuje nespočet variant. Základem ale vždy je rýže, maso a směs koření, která plovu samotnému dodává nezaměnitelnou lahodnou chuť. Ač by mohl na první pohled působit exoticky a možná trošku složitě, nemusíte se přípravy vůbec obávat, protože je velmi snadná a odměnou vám bude lahodný pokrm plný chuti.
Připravujeme plov
Začneme tím, že si připravíme jednotlivé ingredience, abychom pak už vše mohli jen naházet do velké pánve. Mrkev nahrubo nastrouháme, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek necháme v celku a k ruce si také připravíme koření – kurkumu, mletý římský kmín a mletý koriandr.
Hovězí maso si nakrájíme na menší kostičky, které osolíme. Připravenou cibuli restujeme ji na oleji do zezlátnutí. K ní přidáme připravené hovězí a to zprudka restujeme, aby se maso zatáhlo.
Jakmile nám maso chytne nahnědlou barvu, přidáme k němu nahrubo nastrouhanou mrkev a tu ještě 2–3 minuty restujeme a to společně s kořením.
Přihodíme také celé česneky a podlijeme hovězím vývarem. Jakmile směs začne vařit, přiklopíme pokličkou a dusíme přibližně hodinu do změknutí masa. Průběžně podléváme vývarem, pokud je potřeba.
Dokončujeme plov
Maso je měkké, takže je nejvyšší čas ještě povařit rýži. Tu ještě před samotným vařením propláchneme a vaříme přibližně 20 minut do změknutí a opět podléváme vývarem. Nakonec ještě přidáme rozinky, vše promícháme a necháme 5 minut odstát.
Servírujeme s čerstvě nasekanou petrželkou.
Ať vám chutná! Pája
PS. Pro další rýžové recepty se mrkněte do kategorie Rýžoviště.
Líbí se vám recept na uzbecký plov? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: česnek, cibule, hovězí, koriandr, kurkuma, mrkev, olivový olej, petržel, římský kmín, rozinky, rýže, sůl
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.