Květákový steak pečený v jednoduché marinádě
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/vegetarianska-jidla/kvetakovy-steak/
Není nic lepšího než dobře připravený steak. Co si budem. A co takový bezmasý, květákový steak pečený v jednoduché marinádě? Znáte?
Pokud jste se nespokojeně zavrtěli, že to nebude dobré a proč se takto obtěžovat, měli byste vědět, jaká je to neskutečná dobrota.
Ingredience na květákový steak
Množství: 4 porce1 větší květák (1 kg)
Na marinádu
3 lžíce olivového oleje (60 ml)
1 lžička římského kmínu (5 g)
1 lžíce kurkumy (20 g)
1 lžíce (uzené) papriky (20 g)
1 špetka soli (5 g)
2 stroužky česneku (10 g)
2 lžíce citronové štávy (20 ml)
1 hrst sekané petržele (10 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Pro mnoho lidí není květák zrovna nejoblíbenější zeleninou, což je ohromná škoda. Já bych ho osobně mohla jíst na sto a jeden způsob a jsem jeho velkou fanynkou. Taková polévka, mozeček nebo třeba smažený květák jsou prostě lahůdky.
Abychom si tedy rozšířili repertoár květákových dobrot, připravíme si tyto „steaky“.
Květák není potřeba předem nechávat spařit, což nám usnadňuje práci.
Začneme tedy tím, že si květák očistíme od listů a pozor! nevykrajujeme košťál. Ten nám poslouží jako držák – doslova. Bez něj by se nám totiž kompletně rozpadl na jednotlivé růžičky.
Krájíme květák
Květák si nakrájíme na cca 2 cm plátky – zde prosím počítejte s tím, že stejně nějaké růžičky odpadnou a krásně velký steak bude vlastně jen z pár plátků. To ale nevadí, protože i samotné růžičky, namarinované, opečené jsou totální blaho.
Máme nakrájeno a dost pravděpodobně zaneřáděno od menších růžiček. Nevadí, to pak utřeme.
Marináda na květák
S marinádou na květák se dá skvěle experimentovat a směle do toho. My si ale připravíme takový jednoduchý osvědčený základ, kterým rozhodně nic nezkazíte a uvidíte, že bude chutnat i zapřísáhlému odpůrci květáku.
V misce smícháme olivový olej, prolisovaný česnek, citronovou šťávu, červenou papriku (klidně uzenou), kurkumu a také římský kmín (ten se ke květáku skvěle hodí). Nezapomeneme osolit.
Je nejvyšší čas roztopit troubu na 180 °C.
Na plech (s pečicím papírem) rozložíme jednotlivé plátky květáku a mašlovačkou je potřeme marinádou. Pro naprostou dokonalost otočíme a ještě omašlujeme z druhé strany.
Necháme péct do zezlátnutí a to přibližně 30 minut.
Květákový steak bezvadně ladí s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory. Pokud se vám ale doma potuluje hamburgerová bulka, neváhejte a udělejte si z něj „hamburger“!
Ať Vám chutná!
Pája
Líbí se vám recept na květákový steak? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: červená paprika, česnek, citronová šťáva, kurkuma, květák, olivový olej, petržel, římský kmín, sůl, uzená paprika
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.