Není nic lepšího než dobře připravený steak. Co si budem. A co takový bezmasý, květákový steak pečený v jednoduché marinádě? Znáte?

Pokud jste se nespokojeně zavrtěli, že to nebude dobré a proč se takto obtěžovat, měli byste vědět, jaká je to neskutečná dobrota.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Květákový steak pečený v jednoduché marinádě

Ingredience na květákový steak

Množství: 4 porce

1 větší květák (1 kg)

Na marinádu
3 lžíce olivového oleje (60 ml)
1 lžička římského kmínu (5 g)
1 lžíce kurkumy (20 g)
1 lžíce (uzené) papriky (20 g)
1 špetka soli (5 g)
2 stroužky česneku (10 g)
2 lžíce citronové štávy (20 ml)

1 hrst sekané petržele (10 g)

 


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Pro mnoho lidí není květák zrovna nejoblíbenější zeleninou, což je ohromná škoda. Já bych ho osobně mohla jíst na sto a jeden způsob a jsem jeho velkou fanynkou. Taková polévka, mozeček nebo třeba smažený květák jsou prostě lahůdky.

Abychom si tedy rozšířili repertoár květákových dobrot, připravíme si tyto „steaky“.

Květák není potřeba předem nechávat spařit, což nám usnadňuje práci.

Začneme tedy tím, že si květák očistíme od listů a pozor! nevykrajujeme košťál. Ten nám poslouží jako držák – doslova. Bez něj by se nám totiž kompletně rozpadl na jednotlivé růžičky.

Krájíme květák

Květák si nakrájíme na cca 2 cm plátky – zde prosím počítejte s tím, že stejně nějaké růžičky odpadnou a krásně velký steak bude vlastně jen z pár plátků. To ale nevadí, protože i samotné růžičky, namarinované, opečené jsou totální blaho.

Máme nakrájeno a dost pravděpodobně zaneřáděno od menších růžiček. Nevadí, to pak utřeme.

Marináda na květák

S marinádou na květák se dá skvěle experimentovat a směle do toho. My si ale připravíme takový jednoduchý osvědčený základ, kterým rozhodně nic nezkazíte a uvidíte, že bude chutnat i zapřísáhlému odpůrci květáku.

V misce smícháme olivový olej, prolisovaný česnek, citronovou šťávu, červenou papriku (klidně uzenou), kurkumu a také římský kmín (ten se ke květáku skvěle hodí). Nezapomeneme osolit.

Je nejvyšší čas roztopit troubu na 180 °C.

Na plech (s pečicím papírem) rozložíme jednotlivé plátky květáku a mašlovačkou je potřeme marinádou. Pro naprostou dokonalost otočíme a ještě omašlujeme z druhé strany.

Necháme péct do zezlátnutí a to přibližně 30 minut.

Květákový steak bezvadně ladí s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory. Pokud se vám ale doma potuluje hamburgerová bulka, neváhejte a udělejte si z něj „hamburger“!

Ať Vám chutná!
Pája