Plněné argentinské empanadas
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/cubi-favoriti/plnene-argentinske-empanadas/
Z našich cest po Jižní Americe máme spoustu krásných i těch méně parádních vzpomínek. Byla to velká jízda. Co na cestách rozhodně stálo za to, bylo naprosto vynikající jídlo a jedním z nich byly právě i plněné argentinské empanadas.
Tato lahůdka plněná masem, sýrem nebo zeleninou pro nás byla vždy velkou odměnou a radostí, kterou jsme za pár korun pořídili téměř na každém rohu. A víte co, plněné empanadas rozhodně nejsou složité na přípravu a určitě stojí za vyzkoušení.
Ingredience na empanadas
Množství: 12Na těsto
400 g hladké mouky
100 g másla
1 vejce
100 ml vody
1 špetka soli (3 g)
Na náplň
500 g mletého masa – 1/2 hovězího a 1/2 vepřového
1 cibule (50 g)
2 stroužky česneku (10 g)
1/2 červené papriky (70 g)
50 g zelených oliv
1 vejce vařené natvrdo
1 lžička uzené červené papriky (5 g)
1 špetka soli (3 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
Olej na smažení
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 60 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Těsto na empanadas
Těsto na empanadas není vůbec složité, takže se nemusíte bát, že by se nepovedlo nebo by vás nějak zlobilo. Jelikož obsahuje poměrně hodně másla, je tedy i krásně křehké, jemné a při osmažení dokonale křupavé.
Do mísy dáme hladkou mouku, změklé máslo, celé vejce a také špetku soli a začneme vypracovávat těsto. Do něj ještě postupně přidáváme také vodu a vypracujeme pevné těsto, které necháme alespoň 30 minut vychladit, aby se s ním dobře pracovalo.
Mezitím, co těsto odpočívá, si připravíme náplň. Ono těch náplní existuje celá řada a rozhodně se nebojte zapojit svou fantazii, čím empanadas naplníte. Já jsem vybrala takovou nejčastější klasiku, kterou najdete na každém rohu a je to naprosto vynikající.
Náplň do empanadas
Začneme tím, že si necháme vařit vejce natvrdo.
Cibuli si nakrájíme na drobné kostičky, česnek nasekáme nadrobno a do pánve dáme trošku olivového oleje, který necháme rozpálit.
Cibulku necháme na oleji zesklovatět. K ní pak přidáme oboje mleté maso – hovězí i vepřové a restujeme, dokud maso nezačne lehce zlátnout a pěkně se nám odděluje. K masu přidáme na drobné kostičky nakrájenou červenou papriku a ještě restujeme. Vše pak okořeníme uzenou červenou paprikou, solí a nakonec přidáme ještě nakrájené zelené olivy a nastrouhané uvařené vejce. Směs promícháme a necháme lehce vychladnout, abychom si při plnění empanadas nespálili tlapky.
Plníme empanadas
Těsto odpočaté, náplň připravená, takže jdeme na věc.
Těsto promneme v ruce a na pomoučeném vále jej vyválíme na cca 3 mm tenkou placku, ze které vykrojíme kolečka (můžeme si pomoci například miskou na polévku) cca 15 cm v průměru.
Doprostřed dáme směs – s tou to moc nepřeháníme, jinak se to pak špatně plní a praská.
Těsto přehneme na polovinu a vznikne nám půlměsíc. Kraje prsty jemně otáčíme do spirálky (viz foto) a tím i utěsníme.
Do hrnce či pánve dáme větší množství oleje, který necháme rozpálit. V něm pak jednotlivé empanadas smažíme, dokud nejsou krásně zlaté.
Jíme ještě teplé a čerstvé. To je totiž to největší labůžo.
Dobrou chuť, Pája
PS. Pokud byste chtěli empanadas méně tučné, dají se i upéct na 200 °C v troubě. Jen je alespoň trošku olejem. Každopádně osmažené jsou prostě lepší.
Líbí se vám recept na empanadas? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: červená paprika, česnek, Hladká mouka, máslo, mleté hovězí, mleté vepřové, paprika, sůl, uzená paprika, vajíčko, vejce, voda, zelené olivy
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.