Kapustové rolky plněné hovězím masem se řadí k mým miláčkům. Ostatně jako celá řada dalších jídel, které jsou s kapustou spojené.


Recept vznik ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz, Ekofarmou Babiny a Rodinou farmou Hany Součkové.


Kapustové rolky plněné hovězím masem v rajčatové omáčce jsou receptem o pár ingrediencích, který vás odmění výbornou chutí masíčka, vynikající rajčatové omáčky a k tomu opečené kapusty. Já většinou dělám také to, že do omáčky přidám několik listů kapusty jen tak na zapečení a to je pošušňání. Já bych vlastně tu kapustu byla schopná jíst i samotnou. 🙂 Ale teď už k receptu.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Kapustové rolky plněné hovězím masem

Ingredience na kapustové rolky plněné hovězím masem

Množství: 6 porcí

500 g hovězího mletého
2 lžíce syrové rýže (30 g)
1 menší hlávka kapusty (300 g)
2 stroužky česneku (10 g)
1 lžička cukru (7 g)
1 špetka soli (5 g)
2 plechovky sekaných rajčat (2 x 425 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 50 minut

Připravujeme kapustu

Ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou necháme přibližně 5 minut spařit jednotlivé listy kapusty. Já kapustu vždycky zpracovávám celou, protože ji miluji zapečenou i jen tak samotnou. Pokud ale tolik kapustě neholdujete, připravte si přibližně 8 listů na plnění masem.

Kapustu pak vyndejte a nechte vychladnout. Jakmile bude možné ji udržet v ruce, odkrojte tuhý stonek, který by se jinak těžce roloval.

Připravujeme maso na plnění

Uvaříme si rýži (dlouhozrnka je ok) v osolené vodě a necháme ji vychladnout. Přidáme k ní mleté hovězí maso (toto je již solené, takže další soli netřeba). Maso pak s rýží poctivě promícháme a plníme jím jednotlivé listy.

Do každého listu dávám přibližně 1 bobeček velikosti dlaně.

Rajčatová směs

Do zapékací mísy si připravíme rajčatovou směs. Tu vytvoříme velmi jednoduše tak, že do mísy dáme 2 plechovky sekaných rajčat, které promícháme se špetkou soli, 1 rovnou lžící cukru a 2 prolisovanými stroužky česneku.

Na tuto směs pak klademe jednotlivé závitky a popřípadě také přebytečné listy kapusty.

Pokapeme olivovým olejem a necháme zapéct na 180 °C přibližně 30 minut.

Nejlepší jsou kapustové rolky jen tak s chlebem nebo třeba bramborem. Pokud by vám směs čistě jen hovězího masa přišla příliš tuhá, nebojte se do ní přimíchat i trošku vepřového mletého. Je to také výtečné.

Dobrou chuť přeje Pája