Cuketová buchta s čokoládovou polevou ač často používána jako recept nouzový, když už nevíme, co s cuketami, je tak lahodnou sladkou záležitostí, že bychom ji měli do jídelníčku zařadit nejen v cuketové špičce.

Proč? Inu představte si úžasně vláčnou buchtu, která je překrytá jemnou čokoládou a sem tam na ní ještě křupne nějaký ten oříšek. Už jen v nebi by mohlo být líp.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Cuketová buchta s čokoládovou polevou

Ingredience na cuketovou buchtu

Množství: 12 porcí

3 vejce M
150 g krupicového cukru
1 střední cuketa (400 g)
150 ml slunečnicového oleje
100 ml bílého jogurtu
2 lžíce holandského kakaa (40 g)
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva

Na polevu

200 g hořké čokolády (na vaření)
100 ml 33% smetany na šlehání

Na posyp

1 hrst pistáciových oříšků (40 g)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 60 minut

Nespornou výhodou cuketového koláče, nebo buchty či vlastně něčeho ala brownies je jeho snadná příprava a vlastně minimální možnost něco zpackat. A výsledek bude vlastně ve 100% naprosto dokonale vláčná buchta, po které se zapráší.

Ani příprava není složitá a když už to píšu já, odvěký nepřítel sladkého pečení, věřte, že na tom něco bude.

Připravujeme těsto

Troubu necháme rozehřát na 180°C.

Začneme tím, že cuketu oloupeme, rozpůlíme a vydlabeme zrníčka. Cuketu pak nastrouháme najemno a necháme ji chvilku ležet, aby se uvolnila voda.

Mezitím si můžeme připravit sypkou směs na těsto. Do mísy dáme mouku, prášek do pečiva, cukr a holandské kakao. Vše promícháme a jdeme na tekutou směs.

Do větší mísy dáme vejce, jogurt, olej a dobře tuto směs promícháme metličkou. Nakonec přidáme cuketu, kterou ale ještě dobře promačkáme v sítku a tak ji zbavíme přebytečné vody. Postupně přisypáváme směs sypkou, až nám vznikne tekoucí, ale poměrně hutné těsto.

Pečeme

Pekáček si vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme polohrubou moukou. Do něj pak vylijeme celou směs a vše pečeme přibližně 40 minut. Jelikož je cuketa dost vodnatá, je potřeba buchtu péct trošku déle, než byste u podobného typu bezcuketové buchty čekali.

Připravujeme polevu

Mezitím co se buchta peče si můžeme připravit polevu. Ve vodní lázní (rozuměj rendlík s horkou vodou a na něm menší kastrůlek) necháme rozpustit čokoládu (čím kvalitnější, tím lepší pro naše bříško). Jakmile je čokoláda rozpuštěná, přilijeme ještě smetanu na šlehání a dobře promícháme.

Dokončujeme, políváme, sypeme

Upečenou buchtu polijeme rozpuštěnou čokoládou a necháme zatím na pospas.

Pokud chcete celou tuto lahůdku dotáhnout k naprosté dokonalosti, zkuste jí ještě posypat nasekanými a na suché pánvi opraženými pistáciemi. Pistáciemi? No ano! Ona totiž jejich lehce slaná chuť dodá koláči ještě výraznější a lepší chuť. A když je opražíte, budou ještě křupavější. Och.

Buchtu servírujeme vychlazenou… A opravdu stojí za to počkat. 🙂

Dobrou chuť,
Pája

PS. Pro další inspiraci na sladké dobroty se podívejte do kategorie Sladká huba.