Cuketová buchta s čokoládovou polevou
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/cuketova-buchta/
Cuketová buchta s čokoládovou polevou ač často používána jako recept nouzový, když už nevíme, co s cuketami, je tak lahodnou sladkou záležitostí, že bychom ji měli do jídelníčku zařadit nejen v cuketové špičce.
Proč? Inu představte si úžasně vláčnou buchtu, která je překrytá jemnou čokoládou a sem tam na ní ještě křupne nějaký ten oříšek. Už jen v nebi by mohlo být líp.
Ingredience na cuketovou buchtu
Množství: 12 porcí3 vejce M
150 g krupicového cukru
1 střední cuketa (400 g)
150 ml slunečnicového oleje
100 ml bílého jogurtu
2 lžíce holandského kakaa (40 g)
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
Na polevu
200 g hořké čokolády (na vaření)
100 ml 33% smetany na šlehání
Na posyp
1 hrst pistáciových oříšků (40 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 60 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Nespornou výhodou cuketového koláče, nebo buchty či vlastně něčeho ala brownies je jeho snadná příprava a vlastně minimální možnost něco zpackat. A výsledek bude vlastně ve 100% naprosto dokonale vláčná buchta, po které se zapráší.
Ani příprava není složitá a když už to píšu já, odvěký nepřítel sladkého pečení, věřte, že na tom něco bude.
Připravujeme těsto
Troubu necháme rozehřát na 180°C.
Začneme tím, že cuketu oloupeme, rozpůlíme a vydlabeme zrníčka. Cuketu pak nastrouháme najemno a necháme ji chvilku ležet, aby se uvolnila voda.
Mezitím si můžeme připravit sypkou směs na těsto. Do mísy dáme mouku, prášek do pečiva, cukr a holandské kakao. Vše promícháme a jdeme na tekutou směs.
Do větší mísy dáme vejce, jogurt, olej a dobře tuto směs promícháme metličkou. Nakonec přidáme cuketu, kterou ale ještě dobře promačkáme v sítku a tak ji zbavíme přebytečné vody. Postupně přisypáváme směs sypkou, až nám vznikne tekoucí, ale poměrně hutné těsto.
Pečeme
Pekáček si vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme polohrubou moukou. Do něj pak vylijeme celou směs a vše pečeme přibližně 40 minut. Jelikož je cuketa dost vodnatá, je potřeba buchtu péct trošku déle, než byste u podobného typu bezcuketové buchty čekali.
Připravujeme polevu
Mezitím co se buchta peče si můžeme připravit polevu. Ve vodní lázní (rozuměj rendlík s horkou vodou a na něm menší kastrůlek) necháme rozpustit čokoládu (čím kvalitnější, tím lepší pro naše bříško). Jakmile je čokoláda rozpuštěná, přilijeme ještě smetanu na šlehání a dobře promícháme.
Dokončujeme, políváme, sypeme
Upečenou buchtu polijeme rozpuštěnou čokoládou a necháme zatím na pospas.
Pokud chcete celou tuto lahůdku dotáhnout k naprosté dokonalosti, zkuste jí ještě posypat nasekanými a na suché pánvi opraženými pistáciemi. Pistáciemi? No ano! Ona totiž jejich lehce slaná chuť dodá koláči ještě výraznější a lepší chuť. A když je opražíte, budou ještě křupavější. Och.
Buchtu servírujeme vychlazenou… A opravdu stojí za to počkat. 🙂
Dobrou chuť,
Pája
PS. Pro další inspiraci na sladké dobroty se podívejte do kategorie Sladká huba.
Líbí se vám recept na cuketovou buchtu? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: čokoláda, cuketa, cukr, holandské kakao, jogurt, olej, pistácie, polohrubá mouka, prášek do pečiva, smetana na šlehání, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Upečená včera + posnídaná dneska – buchta je vynikající! Recept už mám vytištěný a uložený pro příště bo cuket je na záhonu letos hodně
Veliká delikatesa!!!