Svěží telecí záležitost plná citrónové chuti – přesně to je italská piccata s telecím masem. Pokud hledáte osvěžení do nudného jídelního stereotypu nebo třeba lehkou večeři do teplých jarních či letních dní, je italská piccata jasnou volbou. Nemusíte ji vlastně ani připravovat z jemného telecího masa, ale dobře poslouží i plátek kuřecího či krůtího masa.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Italská piccata

Ingredience na italskou piccatu

Množství: 4 porce

800 g telecího (či kuřecího, krůtího) masa
1 lžíce olivového oleje (20 ml)
špetka soli (5 g)
špetka pepře (5 g)
1 lžíce hladké mouky (20 g)
1 větší citron (100 g)
200 ml kuřecího vývaru či vody
1 lžíce másla (25 g)
2 lžíce kaparů (40 g) popř. černých oliv
hrst petržele (20 g)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 25 minut

Telecí nebo drůbež?

V tradiční piccatě se používá obé a rozhodně si piccatu užijete jak s telecím, tak s kuřecím nebo krůtím masem.

Pravdou ale je, že telecí svou specifickou jemnou chutí prostě vede a pokud k němu máte přístup a říkáte si, co s ním, je toto dobrá volba.

Telecí plátky si nakrájíme na 1 cm a lehce je ještě rozklepeme a kraje jemně nařízneme, aby se plátky na pánvi nekroutily. Lehce je osolíme, opepříme a zaprášíme hladkou moukou.

Polovinu citronu si nakrájíme na tenké plátky a z druhé poloviny vyždímáme šťávu.

Restujeme maso

V pánvi necháme rozehřát lžíci olivového oleje a zprudka na něm osmažíme telecí plátky. Z každé strany stačí 2–3 minuty.

Plátky vyjmeme a dáme je stranou. A jdeme na výpek.

Do něj přidáme lžíci másla a jakmile se rozpustí, necháme rychle osmažit plátky citronů. Stačí minuta.

Poté přidáme vývar nebo vodu. Výpek necháme probublávat aspoň 5 minut i s citrony. Můžeme ho jemně osolit a jakmile se nám obsah tekutiny zredukuje a vznikne omáčka, přidáme ještě vymačkanou šťávu z citronu, kapary nebo černé olivy.

Do výpeku vrátíme plátky masa a necháme ještě na minutu prohřát. Nakonec přidáme ještě nasekanou petržel a je hotovo.

Piccata je výborná například s nějakým jednoduchým salátem z quinoy nebo těstovinami či klasickým bramborem.

Dobrou chuť vám všem
Vaše Pája