Italská piccata
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/italska-piccata/
Svěží telecí záležitost plná citrónové chuti – přesně to je italská piccata s telecím masem. Pokud hledáte osvěžení do nudného jídelního stereotypu nebo třeba lehkou večeři do teplých jarních či letních dní, je italská piccata jasnou volbou. Nemusíte ji vlastně ani připravovat z jemného telecího masa, ale dobře poslouží i plátek kuřecího či krůtího masa.
Ingredience na italskou piccatu
Množství: 4 porce800 g telecího (či kuřecího, krůtího) masa
1 lžíce olivového oleje (20 ml)
špetka soli (5 g)
špetka pepře (5 g)
1 lžíce hladké mouky (20 g)
1 větší citron (100 g)
200 ml kuřecího vývaru či vody
1 lžíce másla (25 g)
2 lžíce kaparů (40 g) popř. černých oliv
hrst petržele (20 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 25 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Telecí nebo drůbež?
V tradiční piccatě se používá obé a rozhodně si piccatu užijete jak s telecím, tak s kuřecím nebo krůtím masem.
Pravdou ale je, že telecí svou specifickou jemnou chutí prostě vede a pokud k němu máte přístup a říkáte si, co s ním, je toto dobrá volba.
Telecí plátky si nakrájíme na 1 cm a lehce je ještě rozklepeme a kraje jemně nařízneme, aby se plátky na pánvi nekroutily. Lehce je osolíme, opepříme a zaprášíme hladkou moukou.
Polovinu citronu si nakrájíme na tenké plátky a z druhé poloviny vyždímáme šťávu.
Restujeme maso
V pánvi necháme rozehřát lžíci olivového oleje a zprudka na něm osmažíme telecí plátky. Z každé strany stačí 2–3 minuty.
Plátky vyjmeme a dáme je stranou. A jdeme na výpek.
Do něj přidáme lžíci másla a jakmile se rozpustí, necháme rychle osmažit plátky citronů. Stačí minuta.
Poté přidáme vývar nebo vodu. Výpek necháme probublávat aspoň 5 minut i s citrony. Můžeme ho jemně osolit a jakmile se nám obsah tekutiny zredukuje a vznikne omáčka, přidáme ještě vymačkanou šťávu z citronu, kapary nebo černé olivy.
Do výpeku vrátíme plátky masa a necháme ještě na minutu prohřát. Nakonec přidáme ještě nasekanou petržel a je hotovo.
Piccata je výborná například s nějakým jednoduchým salátem z quinoy nebo těstovinami či klasickým bramborem.
Dobrou chuť vám všem
Vaše Pája
Líbí se vám recept na italskou piccatu? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: citron, Hladká mouka, krůtí, kuřecí, pepř, sůl, telecí, voda
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.