Palačinky se špenátem a ricottou
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/zdrava-jidla/palacinky-se-spenatem-a-ricottou/
V jednoduchosti je krása a pokud jde o palačinky se špenátem a ricottou, ty jsou toho nejlepším příkladem. Je to bezvadná bezmasá dobrůtka, která ale rozhodně nezklame nikoho. Palačinky si krom toho můžete připravit buď metodou rychlou a to bez zapečení, nebo to vše ještě trošku poladit v troubě a zapéct je. Oboje má svoje kouzlo a je to geniálně dobré.
Ingredience na palačinky se špenátem a ricottou
Množství: 4 porce - 12 palačinekNa palačinky
3 vejce
300 g polohrubé mouky nebo hladké – ideálně dát v poměru půl na půl
600 ml mléka
špetka soli
Na plnění
400 g ricotty
300 g čerstvého špenátu
50 g parmezánu
1 stroužek česneku
špetka soli
1 lžička olivového oleje
Rostlinný olej na smažení
Postup přípravy
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 60 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Palačinky
Pokud se dáte do vyhledávání nejlepšího receptu na palačinky, zjistíte, že existuje asi tak tisíc různých osvědčeně nejlepších a nejspolehlivějších. Kdo se v tom má vyznat? Hlavně když ty nejlepší mám pro vás samozřejmě já. 🙂
Těsto na ně připravuji podle jednoduché metody poměru 1:1:2 (vejce, mouka, mléko) a zatím se vždy osvědčily a nebyly s jejich přípravou žádné velké trable.
Taková malá myšlenková vsuvka a otázka hlavně na pány. Všude kolem slýchám, jak muži svým polovičkám připravují palačinky. Že je to často to jediné jídlo, co zvládnou, zato ale zase naprosto dokonalo. Proč? Eh? To by mě zajímalo.
Takže ale zpět k tomu těstu. Z vajíček, mouky, mléka a špetky soli si vypracujte krémové těsto a na trošce oleje smažte jednotlivé palačinky.
Co je ta troška oleje? Za mě je nejlepší na pánev nalít malou lžičku rostlinného oleje (olivový je moc aromatický) a tu rozetřít papírovým ubrouskem. Tím pak pošmrdlat pánev před další palačinkou a tak stále dokola. Palačinky tak nebudou moc naolejované, ale zároveň na nich trošku toho něčeho ulpí. Většinou trošku oleje na pánev přidávám po třetí palačince.
Špenátová směs
Palačinky odpočívají někde v rohu, takže je na čase si připravit jednoduchou směs, kterou je naplníme.
Na pánvi nechte na trošce olivového oleje opražit česnek. Dodá oleji příjemně česnekovou chuť. Stačí mu 1-2 minuty.
Pak do pánve přidejte čerstvý špenát a nechte ho 2-3 minuty povadnout. Víc s ním není potřeba experimentovat. Ani ho nesolím. Nechte chladnout.
Jakmile je lehce vlažný, pokrájejte ho na menší kusy. Pak přimíchejte ricottu, strouhaný parmezán, stroužek česneku a posolte. Vznikne lahodná směs sýra a špenátu. Radši to ani neochutnávejte, jinak se nic nedostane do palačinek a sníte to ještě dřív.
Varianta bez zapékání
Pokud netrváte na tom palačinky ještě zapékat, tak máte vlastně hotovo. Stačí jen palačinky potřít směsí a zabalit je. Tuto variantu mám ráda pro její opravdu super svěží chuť a báječnou chuť třeba i další den.
Varianta zapečená
Máte rádi zapečené? Rozpalte si troubu na 180°C a zabalené palačinky dejte do pekáčku vymazaného troškou oleje. Pak je ještě přesypte parmezánem a nechte na 10 minut zapéct. Jsou výborné hlavně pěkně čerstvé a s rozpečeným sýrem.
Ať tak či onak přeji dobrou chuť
Pája
PS. Pro tu největší palačinkovou klasiku nasladko mrkněte sem.
Líbí se vám recept na palačinky se špenátem a ricottou? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: česnek, Hladká mouka, mléko, olivový olej, parmezán, polohrubá mouka, ricotta, špenát, sůl, vajíčko
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.