Nedaleko bývalé práce stojí takový malý obchůdek, kde mají vždycky vystavený citrónový koláč. Dlouhou dobu jsem kolem něho chodila a říkala si, že to vypadá moc hezky, ale že néé, protože to asi bude hodně kyselé a že vlastně nepotřebuju po obědě koláč. Jenže výloha mě i nadále hypnotizovala, takže jsem jednoho dne podlehla.

Byl to přesně ten citrónový koláč s peřinkou z bílků, která ho zjemňuje a kyselost v ústech zjemní natolik, že vás citrony jen polechtají na jazýčku a řeknete si: „udělala jsem dobře, ale uvrtala se dobrovolně do problému…“ Mně se pak totiž poměrně často stávalo, že jsem nadále chodila kolem výlohy a koláč mě táhl, ale dejte si ho každý den!?

Takže bylo na čase ho vyzkoušet i doma. Chvilku jsem pátrala po osvědčených receptech a nakonec našla ten svůj, který mi opravdu ale hodně moc chutná.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Citrónový koláč se sněhovou peřinkou

Ingredience na citrónový koláč

Množství: 12 kousků určitě

Těsto
250 g hladké mouky
125 g másla
70 g krupicového cukru
2 žloutky
5 cl vody
špetka soli

Citronový krém
2 vejce
2 žloutky
2 dl smetany
160 g krupicového cukru
2 kvalitní citrony
špetka soli

Sněhová peřinka
4 bílky – pokud jich máte někde přebytečně víc, tak klidně i víc.
150 g cukru


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 60 minut
Celkový čas: 120 minut

Příprava je jednoduchá, jen je potřeba trpělivě čekat, než vám zchladne korpus… což je občas k nesnesení.

Začneme pěkně těstem. Z rozměklého másla, mouky, cukru, žloutků, vody a špetky soli si vypracujte kompaktnější těsto a nechte ho tak půl hodiny odležet v lednici. Poté si připravte například dortovou formu (do té se mi to krásně vešlo) a vyložte pečícím papírem. Těsto pak hezky prstíčky rozhněťte do krajů a vytvořte si tak korpus, kam pak budete lít citrónový krém. Nezapomeňte těsto opravdu poctivě propíchat vidličkou. I mistr tesař se někdy utne, takže ano i já, Pája, jsem měla těsto pěkně vzduté. Nechte péct v troubě přibližně 10 minut na 180 ºC. Vyndejte z trouby a nechte někde chladnout.

Citrónový krém si připravíte z citrónové šťávy, smetany, žloutků, celých vajec a cukru. Krém pak nalejte do zchladlého korpusu a nechte péct ještě dalších 30 minut na 180 ºC. Už se pomalu ale jistě blížíme do finále.

Z bílků si ušleháme pěnu a naneseme na zchlazený koláč. Necháme pak péct ještě deset minut, po kterých vypneme troubu a necháme v ní koláč dalších 30-40 minut dojít. Pokud máte z nějakého dalšího vaření přebytečné bílky, tak tím lépe. Protože čím je sněhová peřinka větší, tím líp. Nechte koláč vychladnout a pak už se na něj můžete s chutí vrhnout.

Pája