Citrónový koláč se sněhovou peřinkou
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/citronovy-kolac-se-snehovou-perinkou/
Nedaleko bývalé práce stojí takový malý obchůdek, kde mají vždycky vystavený citrónový koláč. Dlouhou dobu jsem kolem něho chodila a říkala si, že to vypadá moc hezky, ale že néé, protože to asi bude hodně kyselé a že vlastně nepotřebuju po obědě koláč. Jenže výloha mě i nadále hypnotizovala, takže jsem jednoho dne podlehla.
Byl to přesně ten citrónový koláč s peřinkou z bílků, která ho zjemňuje a kyselost v ústech zjemní natolik, že vás citrony jen polechtají na jazýčku a řeknete si: „udělala jsem dobře, ale uvrtala se dobrovolně do problému…“ Mně se pak totiž poměrně často stávalo, že jsem nadále chodila kolem výlohy a koláč mě táhl, ale dejte si ho každý den!?
Takže bylo na čase ho vyzkoušet i doma. Chvilku jsem pátrala po osvědčených receptech a nakonec našla ten svůj, který mi opravdu ale hodně moc chutná.
Ingredience na citrónový koláč
Množství: 12 kousků určitěTěsto
250 g hladké mouky
125 g másla
70 g krupicového cukru
2 žloutky
5 cl vody
špetka soli
Citronový krém
2 vejce
2 žloutky
2 dl smetany
160 g krupicového cukru
2 kvalitní citrony
špetka soli
Sněhová peřinka
4 bílky – pokud jich máte někde přebytečně víc, tak klidně i víc.
150 g cukru
Postup přípravy
Doba vaření: 60 minut
Celkový čas: 120 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Příprava je jednoduchá, jen je potřeba trpělivě čekat, než vám zchladne korpus…což je občas k nesnesení.
Začneme pěkně těstem. Z rozměklého másla, mouky, cukru, žloutků, vody a špetky soli si vypracujte kompaktnější těsto a nechte ho tak půl hodiny odležet v lednici. Poté si připravte například dortovou formu (do té se mi to krásně vešlo) a vyložte pečícím papírem. Těsto pak hezky prstíčky rozhněťte do krajů a vytvořte si tak korpus, kam pak budete lít citrónový krém. Nezapomeňte těsto opravdu poctivě propíchat vidličkou. I mistr tesař se někdy utne, takže ano i já, Čuba, jsem měla těsto pěkně vzduté. Nechte péct v troubě přibližně 10 minut na 180 ºC. Vyndejte z trouby a nechte někde chladnout.
Citrónový krém si připravíte z citrónové šťávy, smetany, žloutků, celých vajec a cukru. Krém pak nalejte do zchladlého korpusu a nechte péct ještě dalších 30 minut na 180 ºC. Už se pomalu ale jistě blížíme do finále.
Z bílků si ušleháme pěnu a naneseme na zchlazený koláč. Necháme pak péct ještě deset minut, po kterých vypneme troubu a necháme v ní koláč dalších 30-40 minut dojít. Pokud máte z nějakého dalšího vaření přebytečné bílky, tak tím lépe. Protože čím je sněhová peřinka větší, tím líp. Nechte koláč vychladnout a pak už se na něj můžete s chutí vrhnout.
Paní Čuba
Líbí se vám recept na citrónový koláč? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: citronová šťáva, cukr, máslo, mouka, smetana, sůl, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Jen čtu tvůj recept a už slintám jako bernardýn, prostě už vím co bude v pátek ke kávě, díky
Jaký byl citróňák? Já se dnes chystám na hraběnčiny řezy…