Cheesecake [čízkejk] je naší milovanou sladkou dobrůtkou, kterou zbožňujeme jak v klasické pečené podobě, tak třeba i ve formě nepečené. Nyní vám představujeme cheesecake ze sýru cottage, který je totálním bílkovinovým pokladem.

Cheesecake ze sýru cottage si zamilujete. Korpus z křupavých oříšků, jemná chuť cottage a do toho třeba trošku té ovocné dobroty? Nedá se tomu odolat.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Cheesecake ze sýru cottage

Ingredience na cheesecake ze sýru cottage

Množství: 8 porcí

Na korpus

70 g ovesných vloček
70 g kešu či jiných ořechů
70 g másla
1 g soli
30 g cukru krupice

Na krém

2 sýry cottage (300 g)
2 vejce M (100 g)
1 vanilkový cukr (8 g)
50 g cukru krupice

Na dozdobení

200 g švestek, blum či jiného ovoce
1 lžíce balsamica (20 g)
1 lžíce cukru (20 g)


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 55 minut

Korpus

Já jsem se upřímně vždycky trošku bránila přípravě klasického cheesecakeu, protože mi jeho příprava přišla složitá. Sice to není zas až taková pravda, ale my půjdeme cestou nejmenšího odporu a připravíme si skutečně velmi snadnou variantu.

Začneme korpusem, se kterým si nemusíme dělat téměř vůbec žádné starosti. Do mixovací misky si dáme vločky a také oříšky. K nim přihodíme cukr, špetičku soli a také změklé máslo. Vše rozmixujeme do lehce sypké hmoty.

Připravíme si dortovou formu a na dno vytlapkáme základ na korpus. Pro lepší manipulaci doporučuji dát na dno formy pečicí papír – vlastně ho do formy přicvaknout. S cheesecakem se pak bude lépe manipulovat a vyndavat ho.

Tento korpus je na menší formu o průměru 20 cm.

Krém z cottage

Do klasického cheesecakeu bychom dávali klasický krémový sýr typu Lučina, Palouček atd. My si ale krém připravíme ze skvělého cottage, který není tak tučný a je plný bílkovin.

Do mixovací nádoby dáme sýr cottage, vejce, cukr a také vanilkový cukr. Pokud byste chtěli lehce citrónovou chuť, klidně přidejte i trošku šťávy z citronu. Cheesecake také bude báječný.

Vše rozmixujeme do hladkého krému, který přelijeme do korpusu přímo na vločkovo–ořechový základ.

Pečeme cheesecake

Cheesecake ze sýru cottage pečeme přibližně 30 minut na 180°C. Korpus by měl být lehce zlatý a pokud do něj píchneme špejlí, nic se na ni nenalepí.

Rozvar nebo ovocná salsa?

Během pečení si můžeme připravit buď rozvar nebo salsu ze sezónního ovoce. Uvidíte, že to dodá cheesecakeu úplně nový rozměr.

Ať rozvar či salsa, začneme tím, že si opláchneme ovoce, případně vypeckujeme a nakrájíme na drobné kostičky.

Já jsem pro tento recept zvolila velmi jednoduchou salsu, kdy jsem si k blumám přidala trošku aceta balsamica (balzamikového octa) a i maličko cukru, protože blumy nebyly úplně dokonale vyzrálé a sladké. Určitě doporučuji přidat i trošku nasekané máty, která salsu bezvadně ovoní a dochutí. Vše stačí zamíchat a je to.

Pokud byste chtěli rozvar, je postup také velmi snadný. Zde jen budeme navíc potřebovat hrudku másla, na které budeme ovoce rozvažovat. Stačí tedy střední až mírný plamen a ovoce necháme 5–10 minut rozvařit. Jemně osolíme a také můžeme přidat balsamico. Rozvar se bude hodit spíše v zimních měsicích, kdy se na cheesecake dá přidat ještě teplý a krásně nás zahřeje.

Cheesecake je hotový, a tak můžeme servírovat. Ať Vám chutná a udělá radost na těle i na dušičce.

Pája