Zeleninový salát s prosciuttem a pečenými broskvemi
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/salaty/zeleninovy-salat-s-prosciuttem-a-pecenymi-broskvemi/
Zeleninový salát s prosciuttem a pečenými broskvemi je skvělým letním salátem, který si zasloužíte.Tolik lahůdek na jednom místě se jen tak nevidí.Příprava je jednoduchá jako facka a pokud se chystáte grilovat, není už vůbec co řešit. 🙂
Ingredience na zeleninový salát s prosciuttem a pečenými broskvemi
Množství: 4 porce1/2 ledového salátu (200 g)
300 g cherry rajčátek nebo pěkná červená rajčata
100 g tenkých plátků prosciutta
1 balení mini mozzarelly (150 g)
2 broskve (200 g)
1 hrst mandlí či jiných ořechů (40 g)
Na zálivku
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 lžička dijonské hořčice (5 g)
1 lžíce medu (20 g)
1 špetka soli (3 g)
1 špetka pepře (1 g)
1 stroužek česneku (5 g)
Nasekané bylinky (bazalka, kopr, pažitka, petržel, tymián – dle libosti)
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 25 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Zeleninové saláty jsou zábavné především v tom, že se dají připravit na sto a jeden způsob a zkombinovat se dá leccos.
A tento zeleninový salát s prosciuttem a broskvemi, které si ještě úplně ideálně opečeme na grilu, je naprostou špičkou a bezvadně vás zasytí a to i v horkých dnech.
Jak na broskve
Řeknu vám malé tajemství. Pokud máte broskve, které jsou už opravdu super měkké a sladké, dají se do salátu použít i neogrilované. Udělají také báječnou službu a salát bude s nimi výtečný.
My ale, pokud je to jen možné, si připravíme broskve ogrilované či na pánvi připravené. Grilováním totiž lehce zkaramelizují a dodají salátu naprosto dokonalou chuť.
Broskve si opláchneme, osušíme a nakrájíme si je na tenčí plátky. Grilujeme je středním žáru tak, aby byly lehce nahnědlé a změkly. Pokud ale po ruce nemáte gril, vystačíte si i s dobře rozehřátou pánví, kterou jemně zakápněte olivovým olejem a ten rozetřete ubrouskem, aby ho nebylo zbytečně mnoho. Broskve pak stejně jako na grilu opečte z obou stran.
Jdeme na salát
Připravujeme salát
Do mísy si natrháme listový salát, ke kterému přidáme nakrájená cherry rajčata, mini mozzarellu a také natrhené prosciutto. Přidáme také nasekané mandle či jiné ořechy. Vřele doporučuji ořechy ještě před tím, než je dáte do salátu, orestovat na suché pánvi. Budou křupat ještě víc. Nakonec ještě dodáme opečené broskve.
A teď zálivka.
Zálivka na salát
Abychom ještě více podtrhli skvělou kombinaci sladkého a slaného, připravíme si super jednoduchou ale dokonalou zálivku. V misce promícháme olivový olej, sůl, med, prolisovaný česnek a také trošku pepře a dijonskou hořčici. Vznikne nám krásná emulze, do které se ještě skvěle hodí čerstvé bylinky dle vaší chuti. Super dobrý je dokonce i kopr.
Zálivku promícháme se salátem a můžeme se na to vrhnout. Mňam.
Pokud byste chtěli více salátových tipů, mrkněte se do kategorie (Ne)zdravé saláty.
Ať vám chutná!
Pája
Líbí se vám recept na zeleninový salát s prosciuttem a pečenými broskvemi? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: broskve, bylinky, česnek, cherry rajčata, dijonská hořčice, ledový salát, mandle, med, mozzarella, olivový olej, ořechy, prosciutto, rajčata, sůl