Salát s tuňákem, chřestem, bramborami a vejcem
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/salaty/salat-s-chrestem-tunakem/
Chyťte příležitost za pačesy a… No přesně toto mě napadalo ohledně tohoto jarního salátu. Salát s chřestem a tuňákem si totiž jindy nepřipravíte. Sezona chřestu totiž netrvá věčně.
Pokud milujete chřest stejně jako já, mrkněte i na další chřestové recepty.
Ingredience na salát s tuňákem, chřestem, bramborami a vejcem
Množství: 4 porce200 g zeleného chřestu
4 střední brambory (200 g)
2 rajčata (100 g)
hrst rukoly (20 g)
180 g tuňáka z konzervy
100 g zelených fazolek
2 vejce
Na zálivku
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 lžička medu (8 g)
špetka soli (5 g)
1 lžíce hrubozrnné hořčice (20 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 40 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Nejlepší chřest seženete na jaře. O tom prostě žádný pochyb. Víte také, že Česká republika byla dlouhou dobou chřestovou velmocí a tyto rozkošné zelené či bílé potvůrky se od nás vozily do celého světa? To by tedy bylo, aby nebylo, abyste si salát nedopřáli.
Připravujeme si zeleninu a vejce
Nejprve si budeme muset uvařit brambory a také chřest, zelené fazolky a vejce.
Brambory necháme vařit v osolené vodě do změknutí. Přibližně tedy 20–30 minut (záleží na velikosti brambor).
Chřest si opláchneme a jednotlivé stonky zlomíme. Proč? Velmi jednoduše se tak zbavíme dřevnaté části, která by se nedala jíst a ušetříme si tím také práci, protože už nebudeme muset škrábat stonek.
Zelené fazolky opláchneme a odkrojíme tvrdé stonky. Překrojíme je napůl, aby se lépe kousaly a pokračujeme dál.
Chřest společně se zelenými fazolkami vhodíme do osolené vařící vody a necháme je 3–5 minut vařit. Chceme je totiž křupavé. Vodu slijeme a chřest se zelenými fazolkami zprudka schladíme ledovou vodou, aby si uchovaly svou barvu.
Vajíčka si uvaříme natvrdo s trochou octa – od velkých bublajících bublin (bodu varu) dalších 10 minut. Poté je slijeme a necháme v ledové vodě, aby rychleji chladly a dobře se loupaly.
Mícháme
Chřest si nakrájíme na menší kousky a společně se zelenými fazolkami, nakrájenými vejci a na kostičky nakrájenými bramborami dáme všechno do mísy. Přidáme také čerstvá rajčata a rukolu. Přidáme také scezeného tuňáka.
Zálivka
Zálivku si vymixujeme metličkou do emulze. Je to velmi jednoduché. Promícháme olivový olej, sůl, med a hrubozrnnou hořčici nebo klidně i dijonskou.
Salát smícháme se zálivkou a je hotovo. Pokud máte čerstvé bylinky jako třeba bazalku, mátu, petržel nebo pažitku, přidejte je také do salátu.
Dobrou chuť
Vaše Pája
PS: Další salátové dobrůtky najdete v Ne(zdravých) salátech.
Líbí se vám recept na salát s tuňákem, chřestem, bramborami a vejcem? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: brambory, chřest, med, sůl, vejce, zelené fazolky
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.