Chyťte příležitost za pačesy a… No přesně toto mě napadalo ohledně tohoto jarního salátu. Salát s chřestem a tuňákem si totiž jindy nepřipravíte. Sezona chřestu totiž netrvá věčně.

Pokud milujete chřest stejně jako já, mrkněte i na další chřestové recepty.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Salát s tuňákem, chřestem, bramborami a vejcem

Ingredience na salát s tuňákem, chřestem, bramborami a vejcem

Množství: 4 porce

200 g zeleného chřestu
4 střední brambory (200 g)
2 rajčata (100 g)
hrst rukoly (20 g)
180 g tuňáka z konzervy
100 g zelených fazolek
2 vejce

Na zálivku

2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 lžička medu (8 g)
špetka soli (5 g)
1 lžíce hrubozrnné hořčice (20 g)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 40 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Nejlepší chřest seženete na jaře. O tom prostě žádný pochyb. Víte také, že Česká republika byla dlouhou dobou chřestovou velmocí a tyto rozkošné zelené či bílé potvůrky se od nás vozily do celého světa? To by tedy bylo, aby nebylo, abyste si salát nedopřáli.

Připravujeme si zeleninu a vejce

Nejprve si budeme muset uvařit brambory a také chřest, zelené fazolky a vejce.

Brambory necháme vařit v osolené vodě do změknutí. Přibližně tedy 20–30 minut (záleží na velikosti brambor).

Chřest si opláchneme a jednotlivé stonky zlomíme. Proč? Velmi jednoduše se tak zbavíme dřevnaté části, která by se nedala jíst a ušetříme si tím také práci, protože už nebudeme muset škrábat stonek.

Zelené fazolky opláchneme a odkrojíme tvrdé stonky. Překrojíme je napůl, aby se lépe kousaly a pokračujeme dál.

Chřest společně se zelenými fazolkami vhodíme do osolené vařící vody a necháme je 3–5 minut vařit. Chceme je totiž křupavé. Vodu slijeme a chřest se zelenými fazolkami zprudka schladíme ledovou vodou, aby si uchovaly svou barvu.

Vajíčka si uvaříme natvrdo s trochou octa – od velkých bublajících bublin (bodu varu) dalších 10 minut. Poté je slijeme a necháme v ledové vodě, aby rychleji chladly a dobře se loupaly.

Mícháme

Chřest si nakrájíme na menší kousky a společně se zelenými fazolkami, nakrájenými vejci a na kostičky nakrájenými bramborami dáme všechno do mísy. Přidáme také čerstvá rajčata a rukolu. Přidáme také scezeného tuňáka.

Zálivka

Zálivku si vymixujeme metličkou do emulze. Je to velmi jednoduché. Promícháme olivový olej, sůl, med a hrubozrnnou hořčici nebo klidně i dijonskou.

Salát smícháme se zálivkou a je hotovo. Pokud máte čerstvé bylinky jako třeba bazalku, mátu, petržel nebo pažitku, přidejte je také do salátu.

Dobrou chuť
Vaše Pája

PS: Další salátové dobrůtky najdete v Ne(zdravých) salátech.